Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra a hlavní hygienik ČR
Vliv na zdraví V ČR dochází k nárůstu nadváhy a obezity u školních dětí - základní příčiny: nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie, globální posun v konzumaci potravin ke stravě bohaté na energii vysoký obsah cukru a tuků nevhodné složení tuků nízké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny nedostatečný příjem ovoce a zeleniny stravovací zvyklosti (HBSC, 2010): každý všední den snídá 50% dětí ve škole obědvá teplé jídlo - 73,4% dětí ujídá „něco“ mezi hlavními jídly – 50% dětí. snížená pohybová aktivita způsobená nárůstem „sedavých“ zájmů dětí.
Vlivy, které se podílí na rozvoji dětské obezity Vliv společnosti a demografické faktory Etnikum Školní stravování Styl výchovy rodiči a charakter rodiny Socio- ekonomický status Hmotnost rodičů Dostupnost potravin v rodině Chování dětí Poptávka po práci Dětská obezita Energetický příjem Sedavý styl života Kontrola času stráveného před TV Znalosti o výživě Školní vzdělávací programy Pohybová aktivita Dostupnost rekreačních aktivit Energetický příjem rodičů Vzor rodičů – pohybová aktivita Podpora aktivity Dostupnost „convenience food“ a restaurací Bezpečnost okolí Zdroj: Davison & Birch (2001), Obesity Reviews 2, 159 - 171
S věkem dětí se zhoršuje režim stravování S věkem dětí se zhoršuje režim stravování. Přibývá dětí, které vynechávají jedno z pravidelných jídel, případně ho nahrazují stravou z fastfoodů a bufetů. Snídaně 2.třída 4.třída 6.třída 8.třída ANO NE 85% 15% 72% 28% 69% 31% 51% 49% Svačina 2.třída 4.třída 6.třída 8.třída ANO NE 90% 10% 81% 19% 74% 26% 61% 39% Svačina 2.třída 4.třída 6.třída 8.třída z domu 88% 82% 65% 46% koupená v bufetu 12% 18% 35% 54% Oběd 2.třída 4.třída 6.třída 8.třída ve škole 75% 88% 76% 69% doma 26% 16% 10% 4% fastfood/bufet 0% 2% 19% vůbec 1% 8%
Orgány ochrany veřejného zdraví (Hygienická služba) „Monitoring nabídky potravin a pokrmů pro žáky základních škol v rámci školního a doplňkového stravování“ (školní bufety, nápojové a potravinové automaty, školní mléko). Vyšetřeno 493 ZŠ v celé ČR. Cíl: získat přehled o dostupnosti potravin, nápojů a pokrmů ve školách jako validní podklad pro přijetí odpovídajících preventivních opatření v oblasti školního a doplňkového stravování.
Nabídka jídelních automatů Zdroj – Studie hygienické služby
Nabídka automatů na chlazené nápoje Zdroj - Studie hygienické služby
Kantýny – nabídka potravin Zdroj - Studie hygienické služby
Kantýny – nabídka nápojů Zdroj - Studie hygienické služby
Závěry: Fungující systém školního stravování je znehodnocován doplňkovým prodejem potravin a nápojů, který pomáhá vytvářet obezitogenní prostředí upevňuje nevhodné stravovací návyky nepříznivě ovlivňuje naplňování energetické a výživové potřeby dětského věku se všemi důsledky 2. Není přípustné, aby právě ve školním prostředí se takto tvrdě střetávala teorie s realitou: v rámci výuky ke zdravému životnímu stylu se hlásají zásady zdravé výživy X nabízí se něco jiného
Opatření OOVZ k ozdravení doplňkového stravování Monitoring nabídky potravin a pokrmů ve školním a doplňkovém stravování ve školách - priorita SZD vyhlášená MZ pro rok 2014. MŠMT ve spolupráci s MZ - regulace sortimentu automatů a bufetů. MZ připravilo pro MŠMT seznam doporučených potravin určených pro doplňkový prodej potravin ve školách a školských zařízeních.
Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů VHODNÉ NÁPOJE: Vody: pitná voda z vodovodu (při zásobování školy z nezávadného zdroje pitné vody) slabě mineralizované vody - neochucené slabě mineralizované vody - slabě ochucené omezeně středně mineralizované vody ovocné a zeleninové šťávy rostlinné nápoje - sójové, obilné (rýžové) Teplé nápoje: čaj
Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů VHODNÉ NÁPOJE: Mléčné nápoje: polotučné mléko neochucené polotučné mléko ochucené kysané mléčné výrobky neochucené (acidofilní mléko, podmáslí, zákys, kefírové mléko) kysané mléčné výrobky ochucené (s co nejnižším obsahem přidaného cukru, bez škrobu a jiných zahušťovadel)
Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů VHODNÉ POTRAVINY: Mléčné výrobky: jogurty bíle jogurty ochucené (bez přídavku škrobu a zahušťovadel, s nízkým obsahem přidaného cukru, bez umělých barviv a dalších umělých přísad) tvarohové výrobky sýry - plátkové, typu žervé, Cottage, zrající, ochucené zeleninou, bylinkami Pečivo: celozrnné, vícezrnné, se semínky Ovoce, zelenina: čerstvá omytá zelenina, čerstvé omyté ovoce (případně i balené)
Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů Ovocné a zeleninové saláty Ovocné: připravené z čerstvého omytého ovoce, bez doslazování, ev. doslazené sušeným ovocem (před použitím důkladně omytým) Zeleninové: připravené z čerstvé omyté zeleniny s přídavkem kvalitního, za studena lisovaného oleje doplněné semínky, ořechy doplněné bílkovinnou složkou - libové maso, kvalitní šunka, vařené vejce, sýr, tofu, ryba Ořechy, semínka, výrobky s přídavkem ořechů a semínek
Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů Sladké pečivo: s vysokým podílem tvarohu, ovoce, ořechů z celozrnné mouky, špaldové, s přídavkem jáhel, ovesných vloček apod. typ: makovec, jablečné řezy, ovocné bublaniny, ořechové koláče Slané pečivo - obložené housky, bagety: vhodné z celozrnného, vícezrného pečiva, pečiva se semínky plněny: máslem nebo kvalitním rostlinným tukem, pomazánka - sýrová, tvarohová, luštěninová bílkovinná složka: šunka s vysokým podílem masa a nízkým podílem přidané vody, soli a tuku, plátky tvrdého sýra, vařené vejce, kousky libového masa nebo ryb vždy doplněné čerstvou zeleninou.
Děkuji za pozornost.