ZELENÁ KNIHA Daňová politika ČSSD, vyrovnaný rozpočet a euro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Jan Mládek: Vážím si každého poctivého živnostníka, sám jsem živnostník od roku 1992.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
RUD Rozpočtové určení daní Ing. Jan Mládek, CSc. Stínový ministr financí ČSSD Praha, Listopad 2011.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Hospodářská politika státu
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. listopadu 2013.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Konsolidace veřejných financí v České republice “Když poplatník pláče...” Liberální institut & Katedra ekonomie Vysoká škola ekonomická, Praha Ing. Aleš.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. listopadu 2014.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
Daňová teorie a politika
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Daň darovací Darování majetku =
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Autor bakalářské práce:Martin Šíma Vedoucí bakalářské práce:Ing. Marta Hortová Oponent bakalářské práce:Mgr. Hana Bartošová DAŇOVÉ A ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Fiskální politika Pavel Seknička.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

ZELENÁ KNIHA Daňová politika ČSSD, vyrovnaný rozpočet a euro

Kongresové centrum Olšanka, Hlavní panelisté: Mgr. Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD Ing. Martin Fassmann, ekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Ing. Stanislav Kázecký, CSc., viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Doc. Ing. Pavel Mertlík, CSc., ekonom, Praha Ing. Jan Mládek, CSc., stínový ministr financí za ČSSD

Stabilizace veřejný financí – klíčový úkol V roce 2013 pod 3% HDP V roce 2017 vyrovnané veřejné rozpočty

Spravedlivé rozložené daňového břemene 1. Jakou mezní sazbu daně z příjmu fyzických osob má ČSSD prosazovat? Má to být 38%? Méně anebo více? Důležitou otázkou je také od jakého příjmu by platila tato sazby. Má to být Kč měsíčně, tedy Kč ročně? 2. Progresivní zdanění fyzických osob může být zajištěno dvě anebo více různými sazbami? Má být sazeb více než dvě? Pokud ano, kolik a jaké?

Boj s daňovými úniky a korupcí 3. Má ČSSD dále bojovat za zavedení zákona „o přiznání k registrovanému majetku“, byť v současné době si připadá jako Don Quichote? 4. Pokud ano, jakou sazbou zdaňovat majetky, kde není zřejmý jejich původ? Je sazba 76% přiměřená? 5. Jakou dolní hranici stanovit pro povinnost podávat přiznání k registrovanému majetku. Na straně jedné nechce občany zatěžovat další byrokracií,na straně druhé dolní hranice ve výši 20 mil. Kč pro nemovitosti a 5 mil. Pro finanční instrumenty může být příliš vysoká. Jaká hranice je ta správná.

Daň z příjmu 6. ČSSD navrhuje zvýšit základní sazbu daně z příjmu právnických osob z 19% na 21%, je to dostatečné zvýšení anebo málo? 7. ČSSD navrhuje zavést druhou sazbu daně z příjmu právnických osob? Jaká by měla být výše této druhé sazby a koho by se měla týkat? Měli by to být velké firmy ze sektoru finančnictví, energetiky a telekomunikací?

Daňové výjimky Jakým způsobem má ČSSD řešit otázku OSVČ, kteří minimálně přispívají do sociálního systému? Je cestou omezení velkorysých paušálů? Problém relace zaměstnance a OSVČ

Efektivní daňová sazba poplatníka zaměstnance(bonus 2 děti)

Efektivní daňová zátěž OSVČ versus zaměstnanec

Efektivní daňová sazba: zaměstnanec a OSVČ

Jednotné inkasní místo – riskantní a nezodpovědný experiment 9. Souhlasíte se stanoviskem ČSSD pro kterou je nahrazení sociální a zdravotního pojištění daní ze mzdy nepřijatelné? Problém technický Problém filozofický: daň anebo pojištění Bismarck nebo William Beveridge

Majetkové daně 10. Měli by se daně z nemovitostí počítat jako dosud, tedy jednoduchým administrativním způsobem anebo by měli být placeny z tržní ceny nemovitostí, jako je tomu v mnoha zemích světa? 11.Ministerstvo financí navrhuje zrušit progresi u dědické daně, která má mezní sazbu 40% pro majetky nad 50 mil. Kč a zavést sazbu jednu bez ohledu na výši dědictví. Má ČSSD prosazovat obnovení této progrese?

DPH 12. Pokud skutečně bude zavedena v České republice jednotná sazba DPH, má ČSSD usilovat o návrat na současnou úroveň 10% a 20%? Které položky by rozhodně neměly chybět ve snížené sazbě až bude opět zavedena?

Spotřební daně 13. Měla by spotřební daň z benzinu a motorové nafty kopírovat její výši v sousedních zemích?

Zdanění hazardu 14. Bude lepší, když hazard zdaní stát a nebudou peníze mizet v nadacích a sdruženích propojených s provozovatelem hazardních her? Je sazba ve výši 21% ta správná?

Ekologické daně 15. Jak velkou roli by měly hrát ekologické daně v českém daňovém systému?

Evropské iniciativy Daň z finančních transakcí Sektor vydělává na vlastní selhání. Vlastní zdroj rozpočtu EU.

Stabilita věrohodnost a předvídatelnost Žádné daňové mičurinství Žádné superhrubé mzdy Žádná retroaktivita Čas na přizpůsobení

Závěr: Naše země potřebuje nejen stabilizovat veřejné finance, ale také: I.Obnovit hospodářský růst II.Snížit nezaměstnanost III.Udržet sociální soudržnost