Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Advertisements

11 Udržovatelnost a servisní logistika
Pavel Dohnal Novinky ve vědě a technice
Technická dokumentace
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Darja Hrabánková Navrátilová
HARMONIZOVANÉ NORMY APLIKOVATELNÉ PRO IVD
MADSEN AccuScreen novorozenecký sluchový screener.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
POCT Zajištění jakosti
POCT představuje optimalizaci diagnostického procesu v místě péče o nemocného, kdekoli je to potřeba (u lůžka, v ambulanci, doma, v záchrance…)
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Konsolidovaná laboratoř, organizace práce na laboratoři, kontrola kvality, laboratorní informační systém Miroslav Průcha.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
RNDr. Zdenek Kubíček Nemocnice Třinec
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
Test akutní toxicity na rybách
EN ISO Správná výrobní praxe
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Název projektu: Průvodce světem Multimédií CZ.1.07/3.2.06/ reg. č.: CZ.1.07/3.2.06/ Vzdělávací moduly - obsah 21.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Externí hodnocení kvality Doporučení ČSKB Vyhodnocení dotazníkové akce
Školní informační systémy
Diabetes v těhotenství
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
MODERNÍ ZPRACOVÁNÍ PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE. Obsah Vývoj reprografických služeb Co by dnes měli projekční, developerské a stavební firmy požadovat od svého.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tato prezentace byla vytvořena
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
BC_EHK_N Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek.
Principy suché chemie Petr Breinek BC_Suchá chemie_
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Lékařské přístroje, klinický provoz
Dokumentace k zajištění BOZP
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
Glukóza Analytická část
Praktická cvičení pro bakalářské a magisterké studium na 1. LF UK v Praze Praktická cvičení pro bakalářské a magisterké studium na 1. LF UK v Praze B.
Denzitometrie Reflexní fotometrie
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Systém řízení kvality. Systém PalstatCAQ zajišťuje naplnění požadavků ISO 9001 Systém managementu kvality ISO/TS Management kvality v automobilovém.
Ing. Pavel Krupička vedoucí odboru kontroly zdravotnických prostředků Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví tel.: 261.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Ing. Petr Hanáček ELEKTRONICKÉ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE.
Suchá chemie Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna)
Včasná diagnostika rizikových faktorů KV systému Tomáš Bohrn.
BOZP při práci ve výškách
SDP tramvajová sekce OSTRAVA 22. –
Point of care testing Ondřej Wiewiorka.
Flexibilní akreditace příklady - klinická biochemie
Jištění kvality technologických procesů
FN Brno – Pracoviště dětské medicíny, OKB
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Parametry metod automatické fotometrické analýzy
Základy fotometrie, využití v klinické biochemii
E-labmed: Praktický přístup k hodnocení vnitřního prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Význam mezinárodních srovnávacích zkoušek pro hodnocení naměřených dat, ukládaných do ISKO Zdena Bartáčková.
Hodnocení výsledků KO Bourková L., OKH FN Brno.
Glukóza Analytická část
přehled některých jeho ustanovení
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
9. Konference radiologické fyziky Harrachov 16. –
Transkript prezentace:

Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení Referenční laboratoř MZ ČR pro klinickou biochemii při Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1.LF UK Praha Květa Omastová

Historie r. 1550 př.n.l. Théby 4.století př.n.l. američtí Indiáni r.1780 detekce glukózy fermentací 1921 extrakt insulínu 1958 firma Boehringer uvádí na trh enzymatické stanovení glukózy 50 léta vývoj diagnostických proužků pro vizuální hodnocení 1982 první české glukometry

Diabetes v ČR – 653 000 diabetiků tj.7% obyvatel ve světe více než 150 miliónů diabetiků Komplikace spojené s diabetem: 1. srdeční choroby 2. slepota 3. amputace 4. ledvinová selhání

Principy metod Princip reflexní fotometrie – reakce chemické látky na měřícím proužku s krví. Dochází k změně zbarvení měřící zóny. Fotometr, který je součástí glukometru, kvantitativně vyhodnotí zbarvení.

Principy metod Glukometry – reflexní fotometrie

Principy metod Elektrochemický princip Reakce glukosy s činidlem-enzym glukosooxidasa, při reakci vzniká měřitelný el.potenciál, jeho velikost je úměrná obsahu glukosy v krvi.

Principy metod Glukometry – princip elektrochemický

Přístroj pro použití v POCT

Odběry krve

Novinky ze světa GlucoWatch-princip reversní iontoforesa

Novinky ze světa Lasette Plus-princip laser

Novinky ze světa SpectRx-princip laser

Novinky ze světa glukometr-neinvazivní

Novinky ze světa

Glukometry spojené s další funkcí

Glukometry spojené s další funkcí

Glukometry spojené s další funkcí Glukometr a aplikátor insulínu

Glukometry v ČR uvedené na trh v roce 2002

Postup testování v Referenční laboratoři Materiál: oxygenovaná nesrážlivá venosní krev s přídavky a bez přídavků 10% vodného roztoku glukosy Sada kalibračních roztoků Kontrolní roztoky Stanovení glukosy glukometrem Stanovení glukosy hexokinasovým spektrofotometrickým stanovením

Postup Vždy 2 paralelní měření Časový rozdíl mezi stanoveními není delší než 30 min. Měření 5 sérií Vzorky krve pokrývají měřící rozsah glukometru(1,1-33,3 mmol/l) Zpracováno 180 měření glukometrem a 180 měření srovnávací metodou. Závěr-vyhodnocení, protokol

Všeobecné požadavky Přístroje - ověřené Zajištěný servis – seriózní firmy (dodavatelé) Selfmonitoring-osobní glukometry POCT (point-of-care testing)-měření a testy prováděné v místě péče o pacienta (zvláštní požadavky)

Požadavky - osobní glukometr Jednotlivé balení proužků V případě balení 25ks,50ks zapisovat otevření balení Dostatečně velká kapka krve Kontrola a)firemní kontrolní roztoky b)srovnání s výsledky z laboratoře

Požadavky-osobní glukometr Edukace-praktická ukázka měření Jednoduché ovládání glukometru Srozumitelné návody Zajištěný servis-seriozní firmy Dostupnost proužků

Technické požadavky Biosenzory-elektrochemický princip Snadná údržba - zóna s krví je mimo přístroj Snadná obsluha – dobře zpracovaný návod,nanášení vzorku krve

Kapilární odběr krve Dostatečné prokrvení bříška prstu Po desinfekci nutné oschnutí místa vpichu První kapku krve setřít Vyloučit mačkání prstu V případě infuzí dostatečná doba odběru po skončení infuze!!!

Zabezpečení kvality Supervize-osoba s odpovídající kvalifikací Kontrola techniky-dokumentace,školení,kontrola kvality,dodržování doporučení výrobců, Údržba Zdravotnická dokumentace-výsledkové listy,lékařská kontrola

Zabezpečení kvality Doporučení ČSKB Validace měření před uvedení do provozu Zácvik obsluhy Periodické kontroly-technické,obsluhy,servis Kontrola kvality-vnitřní(pracoviště) externí např.SEKK

Kontaktní adresy www.sekk.cz www.cskb.cz http://ukb.lf1.cuni.cz