Tomáš Garrique Masaryk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Naše země za 1. světové války
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Za 1.světové války v datech
Tomáš Garrique Masaryk
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Tomáš Garrigue Masaryk
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Česká společnost před 1. světovou válkou
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Reálie - bankovky.
Tomáš Garrigue Masaryk
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek.
T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Tomáš Garrigue Masaryk - narodil se v Hodoníně… … do rodiny kuchařky a negramotného slovenského kočího.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Masarykovi se podařilo přesvědčit prezidenta Wilsona, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
T.G.M..
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Dualismus.
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Češi za první světové války
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Tomáš Garrique Masaryk Jana Turková

Úvodem 7. března 1850 (Hodonín) – 14. září 1937 (Lány)  Pedagog, politik, státník a filozof Poslanec rakouské říšské rady  V roce 1918 - první prezident Československa  ‚‚Prezident Osvoboditel´´ Sedmnáctkrát navržen na Nobelovu cenu míru.

Začátky Od 15 let si přivydělával jako osobní doučovatel dětí z bohatých rodin Studium Gymnázia, poté univerzita ve Vídni (filosofie) Jeho habilitační práce, kterou psal v Lipsku byla úspěšná a stal se docentem. V r. 1882 dostává nabídku profesora filosofie na UK – přichází zpět do Čech Seskupil kolem sebe mladé vědce a literáty a začal vydávat časopis ATHENAEUM. V něm se snažil překonávat některá nevědecká tvrzení části českých vlastenců o českém státu z nejstarších období. 

RUKOPISY KRÁLOVÉDVORSKÝ a ZELENOHORSKÝ Koncem 19.století se pokusili někteří čeští literáti doplnit chybějící památky českého písemnictví novodobými napodobeninami a to tzv. RUKOPISY KRÁLOVÉDVORSKÝM a ZELENOHORSKÝM. Masaryk se postavil na samém počátku sporu v r. 1877 za vědecké prozkoumání jejich původu a tak se pro velkou část českých nacionalistů (např. Jan Neruda, spisovatelka Eliška Krásnohorská nebo básník Adolf Heyduk) stal "vlastizrádcem".  ‚‚ Dějiny národa nemohou stát na klamu a falši.´´ T.G.M.

ZAČÁTKY V POLITICE Masaryk začal svou činnost na poli politiky. Zde našel spolupracovníky v Josefu Kaizlovi a Karlu Kramářovi. Formuloval nový politický směr, který prosazoval „přesné vědecké poznávání věcí proti romantické fantastice“ – realismus. 

Masaryk na Češích odsuzoval omezený rozhled a okruh zájmů Masaryk na Češích odsuzoval omezený rozhled a okruh zájmů. Příčil se mu český nacionalismus, který vycházel jen ze slepé nenávisti ke všemu německému a nedobře nesl rozrůstající se antisemitismus. Jeho aktivita v roce 1899, kdy se zasazoval o obnovení procesu s židem Hilsnerem, který byl odsouzen za rituální vraždu mladé Češky, to ostatně dokázala (byl na jeho straně). Devadesátá léta jsou také seznámením s dělnictvem. Masaryk jim přednáší a účastní se jejich táborů lidu. „ Můj socialismus, to je jednoduše láska k bližnímu, humanita. Přeji si , aby nebylo bídy , aby všichni lidé slušně žili prací , aby každý měl pro sebe dost místa.“ T.G.M.

T.G.M. měl kolem sebe mnoho příznivců, kteří ho v jeho názorech podporovali. Založil politickou stranu Českou stranu realistickou (poté název Česká strana pokroková). K dosažení politické samostatnosti bylo nezbytné zviditelnit český národ a přesvědčit státníky velmocí o potřebnosti a užitečnosti samostatného českého státu. Nejprve odešel do Ženevy. Později spolu s Benešem odjeli do Francie, kde se k nim připojil Milan Rastislav Štefánik. V září 1915 odjel Masaryk do Londýna a situaci ve Francii svěřil Benešovi.

V Americe zorganizoval velkou přesvědčovací kampaň mezi americkými Čechy a Slováky na podporu samostatného státu. Československo bylo uznáno za samostatný stát a Masaryk byl 14. listopadu 1918 zvolen prvním prezidentem, jímž byl zvolen celkem čtyřikrát. 14. prosince 1935 abdikoval ze zdravotních důvodů a zůstal na zámku v Lánech. Když zemřel, pro jeho obdivovatele zemřel symbol morální velikosti a velké autority. 

ZDROJE http://www.panovnici.cz/tomas-garrigue-masaryk http://www.odmaturuj.cz/dejepis/tomas-garrigue-masaryk-pred-1-svetovou-valkou/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Masaryk#Brno.2C_V.C3.ADde.C5.88.2C_Lipsko.2C_New_York