Teze, myšlenky a návrhy (Mobbing – mezinárodní spolupráce) „Obrana před mobbingem“ Bad Kreuznach, 2.2. 2013 PhDr. Pavel Beňo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Advertisements

ŠÍŘÍME PRINCIPY CSR A UDRŽITELNÉHO PODNIKÁNÍ.
Mobbing ( a anti-mobbing?!!!) v ČR
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Psychologie práce (úvodní prezentace)
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
Konto BARIÉRY -nejstarší a největší kontinuální veřejná sbírka v ČR -nejrozsáhlejší projekt Nadace Charty let rozděluje peníze na vozíky, sluchadla,
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Celostátní síť pro venkov
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
OMC Pracovní expertní skupina
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
OSN – Organizace spojených národů
Organizace sociální správy
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007.
Co je vztahová patologie?
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Firemní komunikace ( několik postřehů z praxe) PhDr. Pavel Beňo Práce a vztahy / Civilcourage TV Tel ;
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Plnění usnesení V. krajské konference NNO konané v hotelu Grand v Třebíči.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)
STAŇ SE ČLENEM! STAŇ SE ČLENEM ODBORŮ To určitě! Mnoho dobrých důvodů proč se stát členem odborů.. Protože Tvoje práva jsou naše práce Přesčas y zadarm.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Institut ochránce práv dětí
Jak se nám žije (a pracuje)?
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Listina základních lidských práv a svobod
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Transkript prezentace:

Teze, myšlenky a návrhy (Mobbing – mezinárodní spolupráce) „Obrana před mobbingem“ Bad Kreuznach, PhDr. Pavel Beňo

1. Mobbing & politika Žijeme v době a ve světě „materiálu a konzumu“. Hodnotou jsou peníze, často bez ohledu na to kde a jakým způsobem byly získány a tak mají „zločinci“ často navrch. Zdůraz ňovány jsou zejména „podnikavost“, „akčnost“, „dravost“, ( rafinovanost, bezohlednost, necitlivost?) Mobbing lze z takového pohledu definovat také jako „Vítězství kapitálu a chtivosti nad demokracií a humanizmem“. Očekávat v takové atmosféře pozitivní (kupř. legislativní) aktivitu ve prospěch „vylučo vaných “ ( mobbing/bossing?) ze strany úřadů (a mocných) je asi dost naivní. Existují sice výjimky a vývoj „k lepšímu“ (osvěta?), řešení však bude zapotřebí hledat i jinde (spojit síly!)

2.Anti-mobbing/bullying dnes Jednotlivci a (malé) skupiny expertů se snaží „řeš it situace“ jednotlivých klientů. Pracují přitom (většinou) „sami za sebe“ příp. formou (uzavřených?) svépomocných skupin. Obsah a činnost takových skupin je různá, zpravidla však jde více o „síť“, komunitu příp. o terapii... Nikoli však o politickou práci. Někteří experti (G. Namie, L. Barrow) se – s vštším či menším úspěchem - angažují také v legislativních změnách… Existuji i expertní skupiny a (mezinárodní) společenství, které se organizují na principu členských příspěvků (IABWH). Tyto mohou pořáda t pravidelná setkání /konference s výměnou informací a zkušeností pro jejich (finančně zajištěné) účastníky či prací ve svých (národních) filiálkách a projektech (?). Ale jejich členy jsou často akademici a (bohatí) poradci - součást systému? Aktivní Seveřané: Nordic Tour 2012 …

3. Soudní řešení … I přesto, že v EU již existují judikáty ve prospěch mobbovaných – kupř. Helen Green – zatím si nejsme zcela jisti, zda nejde spíše o „výjimky, které potvrzují pravidlo“ … Soudní řešení proto (v ČR) doporučujeme pouze výjimečně - kupř. při ztrátě zaměstnání a zjevném porušení ZP. Spíše hledáme a navrhujeme mimo soudní řešení situace - intervence a návrhy mediace směrem k zaměstnavateli či jiným institucím (inspektoráty práce, úřady práce). – O bvykle však ani přitom nejsme nikterak zvlášť úspěšní. Z informací od některých klientů jsem se však dozvěděli, že ani rozhodnutí soudů ve prospěch mobb ované/b oss ované osoby často situaci nevyřeší … Souhlasí-li naši klienti, zveřejňujeme jejich názory a příběhy na webových stránkách.

4. Mezinárodní „tlak“ … I přesto, že v EU již existují instituce, které se věnují dodržování lidských práv v zaměstnání (OSHA Europe, Transparency Int.) nezdá se, že by se tyto programově věnovaly také řešení jednotlivých případů mobbingu/bossingu. Presižní a „silná“ (mezinárodní) skupina, která není součástí mocenských struktur a která by se věnova la jednotlivým případům mobbingu/bossingu a která by byla schopná přiměřené „ akce “ zatím, jak se zdá, neexistuje. Takouvou „přiměřenou akcí“ by mohl o být nejdříve zveřejňování jednotlivých kauz na webových stránkách – písemností či video-interview s postiženou osobou, vyjádřením spolupracovníků, zást. odborů, zaměstnavatele, atp. – nebo v médiích. Jinou „akcí“ (později?) by však mohla být i tzv. intervence u zaměstnavatele a požadavek tzv. vztahového auditu.

5. Vztahový audit V CZ jsme vypracovali vlastní metodiku – tzv. vztahový audit (rozhovory se zaměstnanci) – která může posloužit k objektivnějšímu posouzení aktuálního stavu vztahů (míry vztahové patologie?) na pracovišti nebo ve firmě a tuto jsme již v některých společnostech také použili. Zájem o takový postup však projevují pouze ty firmy a organizace, které se ocitly „v nouzi“ (sebevražda zaměstnance na pracovišti, soupeření 2 skupin zaměstnanců …) Nyní chceme přesvědčit některé „smírčí“ orgány (IBP, odbory, UP) aby tuto metodiku doporučovali v těch případech, kdy do toho „mají a mohou mluvit“.

6. Role arbitra … Ideálem by však bylo vytvoření institutu „arbitra v otázce vztahů na pracovišti“ s dostatečnou mírou autority (šance pro mezinárodní auditorskou skupinu – kupř. PWC) Nebo přesvědčit příslušný vyšetřovací či smírčí orgán či dokonce soudce, aby takovou či podobnou metodiku mohl i ve své „sféře vlivu“ v některých (nejasných, žádoucích…) případech „doporučit“ nebo dokonce „nařídit“ jak to ostatně činí i v případě znalců!