UHLIČITANY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Advertisements

Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Rosice, okres Chrudim
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Kyseliny a zásady.
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
SOLI RZ
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_66.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Uhlík.
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Kovy alkalických zemin
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Uhličitan vápenatý.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
18.1 Výskyt, použití a vlastnosti vybraných solí
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Hydroxidy.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Prezentace – výklad učiva
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
SLOUČENINY.
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Hydroxidy Niektoré významné hydroxidy
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Mineralogický systém V. Uhličitany a dusičnany
Alkalické kovy.
UHLIČITANY, SÍRANY.
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Transkript prezentace:

UHLIČITANY

Uhličitan sodný Vzorec: Na2CO3 Triviální název této látky je soda. Soda se používá při výrobě skla, papíru a detergentů (= čistících prostředků). Časté je i použití jako prostředku pro vytvoření zásaditého prostředí. V domácnosti je soda používána jako změkčovadlo vody. Váže ionty hořčíku a vápníku za vzniku patřičných nerozpustných uhličitanů. Bez jejího použití by bylo nutné použít nadbytečné množství pracího prostředku. Součást výrobku k odvykání kouření – žvýkačky Nicorette

Hydrogenuhličitan sodný Vzorec: NaHCO3 Jedlá soda, soda bicarbona Užívací soda, bílý prášek ve vodě rozpustný. Vodný roztok reaguje slabě alkalicky. Součást kypřících prášků (kypření těsta).

Uhličitan vápenatý Vzorec: CaCO3 V přírodě se nachází v podobě několika nerostů – kalcit, aragonit (Zbrašovské aragonitové jeskyně) nebo v podobě hornin vápenec (Český kras, Moravský kras, Prachovice), mramor (Český Šternberk), křída. Je obsažen také v karlovarském vřídlovci. Známe ho jako vodní kámen . křídové útesy

Uhličitan vápenatý Je významnou surovinou pro výrobu páleného vápna, následně hašeného vápna využitelného ve stavebnictví.