Geo-informační systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Advertisements

Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
managementu znalostí podle
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Diagramy případů užití.
Informační systémy Analýza systému. Sestavení týmů a potvrzení téma projektu.
Mapy a geografické informační systémy
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Architektura IS.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Analýza a popis pracovního místa
Audit IT procesů ve FNOL
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Řízení přístupových práv uživatelů
3. Životní cyklus a procesy projektu
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Didaktické prostředky
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Řešení elektronického docházkového systému Vema
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Ekonomika informačních systémů
Naši klienti  V současnosti naše systémy užívá 45 zdravotnických zařízení  Naši klienti jsou  rozmístěni v rámci celé ČR (všechny regiony)  tvoří cca.
Relační databáze.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Zavádění a údržba informačních systémů
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Návrh klasifikátoru inovací Dynamický model transformace dat ve znalost organizace.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Dokumentace informačního systému
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Rozhodovací procesy.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Reporting.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Bezpečnostní politika
2. Životní cyklus a procesy projektu
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Helios Orange - Implementace systému
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ekonomika malých a středních podniků
Didaktické prostředky
Vysoká škola technická a ekonomická
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Tradiční metody vývoje softwaru
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Geo-informační systémy Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Geo-informační systémy Definice, budování a život GIS

Kapitola 1: Vztahy Data, informace, IS, GIS

Rozhodnutí Znalosti Informace Data Kapitola 1: Vztahy Znalostní systémy. Informace Informační systémy Data

Kapitola 1: Vztahy Informační systém Je systém metod, lidí a prostředků zpracovávajících informace. Úkol IS: získat, zpracovat a poskytovat informace v daný čas, rozsahu a formě. Význam IS: zkvalitňování řízení, přesná informovanost, rychlá obnova informací, uchování informací, plnění netradičních požadavků zákazníků PROČ? JAK? PRO KOHO? ZA CO?

Integrovaný IS Výhody: určený pro všechny úrovně řízení, Kapitola 1: Vztahy Integrovaný IS Výhody: určený pro všechny úrovně řízení, podpora strategických cílů podniku, všechna data jsou uložena pouze jednou, zpracování dat ze všech hledisek, jedno z hlavních jmění podniku. Nevýhody: závislost podniku na dodavatelích IS, velký dopad na podnik v případě havárie IS, větší náročnost na uživatele.

Životnost komponent IS Kapitola 1: Vztahy Životnost komponent IS Hardware: 2-3 roky Základní software: 4-7 let Aplikační software: 10-15 let Lidé: dny-desetiletí

Tvorba IS Strukturované projektování Organizační příprava Kapitola 2: Tvorba IS Tvorba IS Strukturované projektování Organizační příprava Formulace informační strategie Životní cyklus IS Objektové projektování konec 20. století Agilní metody projektování IS začátek 21. století

Kapitola 2: Tvorba IS 1. Organizační příprava Vytvoření funkce informačního manažera (delegování pravomocí a odpovědnosti) odpovědnost za přípravu a realizaci inf. strategie, sledování stavu IS a navrhování inovací Tvorba norem v souvislosti s IS Zabezpečení financí Příprava uživatelů Zabezpečení ochrany dat (Spolupráce se systémovým integrátorem)

2. Formulace informační strategie Kapitola 2: Tvorba IS 2. Formulace informační strategie Optimální podpora cílů podniku Popis a hodnocení současného stavu IS Definice cílového stavu (globál. architektura) Navržení možných cest ze současného do cílového stavu

3. Životní cyklus IS Studijní fáze Analýza Návrh Realizace Instalace Kapitola 2: Tvorba IS 3. Životní cyklus IS Studijní fáze Analýza Návrh Realizace Instalace Vyhodnocení Provoz

Možné příčiny neúspěchu Kapitola 2: Tvorba IS Možné příčiny neúspěchu Chybně postavená globální podniková strategie Podcenění významu IS Malá angažovanost vrcholového vedení Povrchní specifikace požadavků na IS Budování IS bez koncepce Podcenění provozních nároků IS na IT Nedodržení termínů realizace a finanční náročnosti IS Nepřipravení zaměstnanců na změny Volba nevhodného nebo nekvalitního SW

Zapojení GIS do IS podniku Kapitola 3: Zapojení GIS do IS podniku Zapojení GIS do IS podniku Stanovení cílů projektu a vazby do stávajícího IS Budování databáze (v souladu s databází stávajícího IS) Práce s lidskými zdroji Restrukturalizace a manipulace s daty Analýzy a syntézy Vytváření výstupů

1. Stanovení cílů projektu Kapitola 3: Zapojení GIS do IS podniku 1. Stanovení cílů projektu Musí být v souladu se strategickými cíli podniku Alokace pracovníků Musí odpovědět na otázky: Jaké problémy se budou řešit? Jak se to řeší doposud? Z jakých zdrojů získáme vstupní data? Jak často postupy použijeme? Jaké budou výsledné produkty? Budou výstupy použitelné i pro jiné účely? Komu budou výstupy určeny?

2. Budování databáze Zvážení dostupných zdrojů dat Kapitola 3: Zapojení GIS do IS podniku 2. Budování databáze Zvážení dostupných zdrojů dat Alokace technických zařízení Definování pracovních postupů Navržení struktury a parametrů databáze Navržení zabezpečení dat Samotný vstup údajů Kontrola dat a editace chyb

3. Práce s lidskými zdroji Kapitola 3: Zapojení GIS do IS podniku 3. Práce s lidskými zdroji Zabezpečení správců nového speciálního HW Zabezpečení správců SW Proškolení odborníků pracujících s GIS Informování ostatních pracovníků o možnostech využívání Zapojení GIS do celopodnikových procesů

4. Restrukturalizace a manipulace s daty Kapitola 3: Zapojení GIS do IS podniku 4. Restrukturalizace a manipulace s daty Restrukturalizace: změny ve struktuře geografických a atributových dat Generalizace: zobrazení objektů při změně měřítka zobrazení Transformace: změna projekce mapy, rotace a posuny

5. Analýzy a syntézy Dotazy na databázi Třídění dat Kapitola 3: Zapojení GIS do IS podniku 5. Analýzy a syntézy Dotazy na databázi Třídění dat Generování statistických dat Analýza povrchů Analýzy vzdáleností Analýzy obrazů Analýzy sítí Statistické analýzy

6. Vytváření výstupů Typy výstupů: Grafické (mapy, grafy, obrázky) Kapitola 3: Zapojení GIS do IS podniku 6. Vytváření výstupů Typy výstupů: Grafické (mapy, grafy, obrázky) Textové (tabulky, texty) Multimediální (zvuk, video) Výstupní zařízení: monitor tiskárna plotr

Kapitola 4: HW nároky Hardware pro GIS