Legislativní předpisy, přístup ke kontrole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Registrace podniku – živočišné produkty.
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Správní právo Pojem správního práva.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Ministerstvo dopravy České republiky
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Potravinová politika.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Celní správa České republiky
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Problematika dozoru nad kosmetickými prostředky
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Příprava úprav zákona 458/2000 Sb. v oblasti elektroenergetiky a teplárenství.
Státní energetická inspekce
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Potraviny pro zvláštní výživu
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Úřad vlády České Republiky
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
Transkript prezentace:

Legislativní předpisy, přístup ke kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce Legislativní předpisy, přístup ke kontrole Ing. Šárka Hřebíčková Odbor kontroly, laboratoří a certifikace Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kompetence státního dozoru: Živočišná výroba a tržiště s živ. produkty: Státní veterinární správa Veřejné stravování: hygiena (OOVZ) SZPI: výroba a distribuce potravin rost. původu, kontrola všech potravin v tržní síti.

Úřední kontrola Dle zákona o SZPI nevyhovující stav řešíme „opatřením“ Opatření je protokolu o kontrole (zákaz výroby, zákaz uvádění, přeznačení, sanitace závodu…..) Pokuty jsou ukládány ve správním řízení tj. pouze pro správní delikty Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Přístup ke kontrole Úřední kontroly: tématické, celoroční, monitoring, kontroly krajů Kontroly mimořádné (podněty), RASFF Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Právní předpisy: Nařízení ( bezprostředně závazná forma, nejvyšší postavení) Směrnice ( implementují se do vyhlášek v určitém časovém horizontu, většinou do roku) Zákony, vyhlášky Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Novelizace zákona o potravinách 128/2008 Sb. Účinnost od 15.5.2008 Povinnosti PPP, kteří uvádí bezlepkové PZV zůstávají beze změny!!! Neposílat etiketu BP před uvedením na MZd Registrovat PPP u SZPI Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

V návaznosti na tento zákon vyšla i nová úprava prováděcího předpisu na PZV č. novelizace: 157/2008 Sb. (54/2004 Sb.)

Nový prováděcí předpis: Transpozice 2007/29/ES 1924/2006, 1925/2006 Některá ustanovení jsou nad rámec legislativy EU ( označování respektuje normy Codex Alimentarius) Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Definice: Potraviny bezlepkové jsou určeny pro osoby s vrozenou, geneticky podmíněnou intolerancí prolaminů pšenice, ječmene, žita a ovsa.“. Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Změny: přirozeně bezlepkové potraviny Vyhl. 54/2004 Sb. Novelizace 473/2006 Sb. Nejnovější novelizace 157/2008 Sb. Limit 2mg/100g gliadinu 20mg/kg (=2mg/100g) lepku Stav potraviny Na sušinu Ve stavu určeném ke spotřebě Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Bezlepkové potraviny Vyhláška 54/2004 Sb. Novelizace 473/2006 Sb. Nejnovější novelizace 157/2008 Sb. Limit 10mg/100g gliadinu 100mg/kg (=10mg/100g) lepku Stav potraviny Na sušinu Ve stavu určeném ke spotřebě

Označování PZV Dle podmínek v paragrafu 3,6 zákona 110/1997 ve znění pozdějších předpisů Energetická hodnota (kJ/kcal) Obsah vit., minerálů a dalších látek na 100g potraviny, 100 ml nápoje nebo na DDD. Obsah lepku Kvantifikace dle §19, odst. 2, c) - informace o nulovém obsahu Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Prognóza vývoje legislativy: Limitní požadavek: -Sušina (2006) -potravina určená ke konzumaci(2008) -potravina v době prodeje?????

Deklarace alergenu: Informace:“může obsahovat stopy lepku“ je z hlediska označování vyhovující Vyrobeno v závodu, který zpracovává pšenici-nevyhovující Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Pozitivní nálezy lepku: Rýžová mouka:426 mg/100 g (kontaminace mlýn) Pohanková mouka: 96 mg/100 g suš (kontaminace při sklizni a při semletí)

Díky za pozornost! sarka.hrebickova@szpi.gov.cz tel: 543 540 288 www.szpi.gov.cz Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce