Praha, 19.10.2007Seminář CSVŠ + MŠMT OECD Thematic Review of Tertiary Education Synthesis Report Assuring and Improving Quality of Tertiary Education.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Audit administrativních činností
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Akreditace programů nebo institucí ? Akreditace programů a vnitřní hodnocení kvality ? Diskuse nad náměty z doporučení.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Řízení terciárního vzdělávání, Řízení terciárního vzdělávání: doporučení OECD Petr Pabian Centrum pro studium vysokého školství.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Vlastní hodnocení školy
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Personální plán pro podnikatelský plán
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zajištění kvality studijních programů
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Transkript prezentace:

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT OECD Thematic Review of Tertiary Education Synthesis Report Assuring and Improving Quality of Tertiary Education

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Kvalita v terciárním vzdělávání Zajišťování kvality  proces, který všem zainteresovaným skupinám prokazuje, že jsou dosahovány očekávané cíle (vstupy, procesy, výstupy) Kvalita ve vzdělávání je komplexní pojem a její povaha je dynamického charakteru  nejde jen o dosažení minimální standardů v určitém čase, ale o zdokonalování vzdělávání v průběhu času  zajišťování kvality je možné pojímat jako systematické a strukturované sledování kvality, její udržování a zdokonalování

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Komplexní charakter kvality ve vzdělávání Komplexnost pojmu vyplývá z různorodosti očekávání různých uživatelů terciárního vzdělávání zaměstnavatelé  znalosti a dovednosti absolventů studenti  naplnění jejich individuálních zájmů, příprava na efektivní zapojení se do společnosti akademici  efektivita přenosu znalostí, vztah ke vzdělávacímu prostředí a ke vzájemnému propojení výuky a výzkumu vládní orgány  zodpovědnost vůči daňovým poplatníkům

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Hlavní účely zajišťování kvality Různé formy kvality a procesů jejího hodnocení slouží dvěma základním účelům: odpovědnosti a zdokonalování odpovědnost: „summativní“ přístup  objektivní „měření“, tj. dosažení určených standardů  zveřejnění výsledků; obecně spojována s vnějším hodnocením zdokonalování: „formativní“ přístup  doporučení k dalšímu vývoji na základě analýzy  výsledky slouží především hodnocenému subjektu; obecně spojováno s vnitřním hodnocením obě formy zajišťování kvality jsou potřebné

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Terminologie akreditace (accreditation/licencing) výsledek je rozhodnutí ano/ne stanovené na základě hodnocení, zda instituce/část… nebo studijní program/modul… splnila předem určené standardy; hodnocení (assessment/evaluation) výsledek je známka (stupeň) vyjádřená numericky nebo popisem určený na základě kvantitativního hodnocení, do jaké míry jsou splněny výsledky (jak dobré jsou výsledky) audit (review) výsledek je popis do jaké míry instituce nebo program naplňuje svoje vlastní cíle a zda jsou procesy efektivní

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Priority OECD Priority/návrhy/doporučení ke koncepci vývoje zajišťování kvality nelze uplatňovat na všechny zúčastněné země stejně je třeba zvážit sociální, ekonomické a další odlišnosti je vhodné všechny změny aplikovat uváženě

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení Nalézt shodu na jasně definovaných cílech a očekáváních od systému QA stát, akademická komunita, ostatní zainteresované skupiny úloha QA v koncepci a strategii terciárního vzdělávání Rozlišit mezi hodnocením kvality * za účelem zdokonalování * prokazujícím zodpovědnost Zajistit, že QA obsahuje obě formy odpovědnost  akreditace zdokonalování  hodnocení vysokých škol a fakult  vnitřní hodnocení škol/fakult Nalézt možnou rovnováhu mezi oběma formami diskuse o * vzájemné závislosti/nezávislosti * vzájemném doplnění vs. nekompatibilitě * jedné nebo více agenturách plnících oba účely

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení Vhodně kombinovat a provázat vnitřní a vnější mechanismy AQ důraz na vnitřní proces hodnocení kvality: * o možnosti zdokonalování nejlépe rozhodne sám hodnocený subjekt * iniciace vnitřního hodnocení je motivována skutečnými/existujícími problémy * vnitřní hodnocení je citlivé ke skutečným potřebám * vnitřní hodnocení vytváří institucionální kulturu kvality * negativa vnějšího hodnocení ** užívá konzervativní a rigidní kritéria ** byrokratický proces ** drahé, náročné na čas, na lidské zdroje ** „hra“

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení důraz na vnější proces hodnocení kvality: * způsob podávání jasných a pravdivých informací pro všechny uživatele terciárního vzdělávání * vnější agentura je nutná pro zajištění odpovědnosti  akreditace * důležitá role při expanzi systému, při rozvoji soukromého sektoru terciárního vzdělávání * týmy vnějších hodnotitelů zajišťují legitimitu procesu zajišťování kvality * důležitá role pro vnitřní hodnocení ** externí motivace pro kritický pohled na vlastní činnosti ** motivace pro seriózní přístup k vlastnímu hodnocení ** motivace pro benchmarking ** možnost rozšíření příkladů dobré praxe

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení Proces vnitřního hodnocení nevylučuje využívání procesu vnějšího hodnocení kvality Požadavek na odpovědnost může být kdykoliv transformován do procesu vedoucího ke zdokonalování akreditace  vyjádření odpovědnosti  summativní přístup + některé prvky formativního přístupu  doporučení k limitování nedostatků vnitřní mechanismy hodnocení kvality; hodnocení vysokých škol/fakult  doporučení ke zdokonalování  formativní přístup + některé typické prvky summativního přístupu  zveřejňování výsledků ? efektivita procesů ? provázanost ? zohlednění diversifikovaných cílů institucí a programů

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení Kombinovat/navázat vnitřní a vnější proces zajišťování kvality * zkušenosti ukazují, že nejlepší výsledky jsou dosahovány tam, kde jsou procesy vzájemně provázány * souvislost procesů zajišťuje ** implementaci výsledků hodnocení ** trvalé zdokonalování místo pouze okamžitého rozhodnutí * vliv/dopad hodnocení kvality  obtížně měřitelná záležitost  diversifikované názory i reálné zkušenosti * podněty k hodnocení kvality  diskuse o vztahu k financování  výrazně rozdílné názory * přímá návaznost (argumentace z oblasti V+V)  risk vedoucí k uzavřenosti a selhání mechanismů vedoucích ke zdokonalování

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení Omezit/neužívat přímou návaznost mezi výsledky hodnocení kvality a přidělováním finančních prostředků řada zemí využívá různých schémat pro poskytování odměn/použití sankcí  možnosti: * podmíněné (ex-ante vazba) přidělení prostředků pro instituce/programy dosažením stanovených standardů  akreditace studijních programů * zavedení systému pozitivní vazby  finanční „odměny“ * vyvážení/limitování „odměny“ se zdroji na podporu/motivaci institucí s horšími výsledky  zlepšení kvality

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení Zajistit transparentnost a srozumitelnost výsledků Zvážit počet agentur; větší počet agentur umožní * lépe vyhovět rozdílným požadavkům na odpovědnost a zdokonalování * lépe vyhovět diverzifikaci institucí  různé cíle a úkoly může znamenat * nebezpečí duplicity práce * riziko příliš velkých nákladů, příliš rozsáhlé administrativy * riziko nesrozumitelnosti pro uživatele Akreditační komise pro vysoké školy Akreditační komise pro vyšší odborné školy  Spolupráce, souvislosti, spojení, jiné modely ?

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení Zajistit legitimitu procesů * legislativní úprava vztahů mezi agenturou, ministerstvem a institucemi * zapojení akademické komunity do procesů QA * zapojení co nejširšího spektra dalších zainteresovaných skupin: absolventi, zaměstnavatelé, místní autority, … * rozvíjení dialogu v rámci QA a budování důvěry mezi aktéry procesu hodnocení * zajištění profesionalizace externích hodnotitelů i akademických pracovníků účastnících se vnitřních procesů hodnocení kvality účast studentů, zaměstnavatelů, … ve vnějším procesu hodnocení kvality profesionalizace v oblasti hodnocení kvality

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení Sledovat cenu procesů QA, omezit její nárůst * přímé náklady * nepřímé náklady ** náklady na proces hodnocení kvality by neměly převážit získané výhody ** cena systému QA souvisí: s jasně určenými cíli, dobrou organizací  nepřekrývání aktivit, úměrné zatížení (především akademických pracovníků) náklady a výsledky/přínos hodnotících aktivit se nedávají do souvislosti nesledují se náklady na vnitřní hodnocení ?

Praha, Seminář CSVŠ + MŠMT Systém zajišťování kvality (QA) – doporučení Zajistit flexibilitu procesů zajišťování kvality vzhledem k profilům a cílům jednotlivých institucí  i v případě jedné agentury je třeba zajistit, aby na rozdílně zaměřené instituce nebyly kladeny stejné požadavky Zajistit koordinaci hodnocení kvality ve V+V a ve vzdělávání  zabránit/omezit duplicitu práce Zajistit dostatek informací o hodnocení kvality na všech úrovních Podporovat mezinárodní spolupráci: * srozumitelnost, harmonizace * uznávání výsledků a rozhodnutí * Boloňský proces * nadnárodní organizace, transnárodní vzdělávání