Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: 5. 1. 2012 5. 1. 2012 Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) 65-42-M/01 2. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Lenka Štibrányiová
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Výsledkové účty - procvičování Anotace: Digitální učební.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Majetek podniku Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výnosy podniku Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_252.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_712 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: VF : b) přírodní zdroje.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Ing. Veronika Dostálková MBA
Aktiva a pasiva podniku
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
Výrobní činitelé v podniku
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Transkript prezentace:

Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník (Hotelnictví) M/01 Tématická oblast: Hospodaření podniku – náklady, výnosy, hospodářský Hospodaření podniku – náklady, výnosy, hospodářský výsledek výsledek Předmět Ekonomika Ekonomika Anotace: Výukový materiál slouží k ucelení informací o principech náhledu na hospodaření podniku. Pomáhá utvořit studentům přehled o jednotlivých oblastech firmy z pohledu finančního. Výukový materiál slouží k ucelení informací o principech náhledu na hospodaření podniku. Pomáhá utvořit studentům přehled o jednotlivých oblastech firmy z pohledu finančního. Šablona Číslo materiálu III/2-34 III/2-34 III/ III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/

Hospodaření podniku Hospodaření – účelné nakládaní s prostředky, které má podnik k dispozici (materiál, stroje, zařízení,zaměstnanci, finanční prostředky, licence, know-how, … atd.), s cílem zajistit co největší efektivnost. Efektivnost – vyrábět všechny výrobky (poskytovat všechny služby) tak, abychom nesnížili kvalitu těchto výrobků (služeb) a dosáhli přitom podnikatelský zisk.

S hospodařením podniku souvisí Náklady ……………pokuste se uvést příklad Výnosy ……………pokuste se uvést příklad Přiřaďte: Platy pracovníkům, nájemné, tržby za výrobky, úroky z úvěru, zisk z prodeje cizí měny Náklady ………………………………………………………………….. Výnosy ……………………………………………………………………. platynájemné tržby za výrobky úroky z úvěru zisk z prodeje cizí měny

Náklady Vyjadřují v penězích spotřebu a opotřebení výrobních činitelů (spotřeba materiálu, energie, opotřebení strojů, budov, vyplacení mezd, atd.). Jsou to z velké části vložené prostředky do podnikání. Každý podnikatel se snaží své náklady co nejvíce snižovat.(kupovat levnější, ale kvalitní materiál, nezaměstnávat zbytečné pracovníky, šetřit elektrickou energií, pohonnými hmotami,... atd.)

Vyjadřují peněžní prostředky získané z podnikatelské činnosti (z prodeje výrobků, zboží, služeb, atd.). Každý podnikatel se snaží své výnosy neustále zvyšovat. (vyšší výroba výrobků, zvýšení cen prodávaných výrobků) Výnosy

Hospodářský výsledek (zjištění, jak firma hospodaří) Hospodářský výsledek = Výnosy – náklady Možnosti hospodářského výsledku (HV) – doplňte znaménko „větší“ nebo „menší“ Výnosy náklady = ZISK Výnosy náklady = ZTRÁTA Výnosy náklady = VYROVNANÝ HV Zisk podniku Použijeme na zaplacení daně z příjmů, dále na splácení úvěrů a ostatních dluhů (pokud je máme), na nákup nového majetku (strojů, prostorů k podnikání), k výplatě podílů společníkům firmy.

Použité zdroje: 1.ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled. Zlín, CEED, ISBN MACH, J. Ekonomika pro SOU: obor kuchař/číšník. 1. vydání. Praha: Fortuna, ISBN Vlastní tvorba