PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES. 2 PHP JE SKRIPTOVACÍ JAZYK PRO TVORBU DYNAMICKÉHO WEBU A JEHO POČÁTKY SPADAJÍ DO ROKU 1994. HISTORIE PAN RASMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Systém Drupal a nejen školní weby
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Tvorba webových stránek
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Dajbych Václav Pole Další stránku vyvoláte levým kliknutím na Vaší myš, nebo popřípadě rolovacím kolečkem.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Tvorba webových aplikací
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Apache, PHP, MySQL Lukáš Masopust Web server Apache Aplikace schopná zpracovat HTTP požadavek Nejpoužívanější Web server Vytváří ho The Apache.
Tomáš Dlouhý – prezentace Y13ANW - Redakční systém WNC Tomáš Dlouhý Y13ANW – První prezentace
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
PHP – Základy programování
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Práce se šablonami v MS Word 2007
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Internetový prohlížeč
WWW – hypertextový informační systém
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES INCLUDE. 2 PŘÍKAZ INCLUDE SLOUŽÍ K VLOŽENÍ SOUBORU DOVNITŘ PHP SKRIPTU. PŘÍKAZ INCLUDE PŘEDSTAVTE SI TŘEBA, ŽE.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Přístup k databázím z WWW PHP+MySQL. Síť WWW je v současné době místem pro dynamické, často databázemi řízené webové aplikace. Tvorba webového serveru.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
NUMEROLOGICKÉ INTERNETOVÉ STRÁNKY
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Tvorba internetových stánek V programu Microsoft FrontPage Petr Neterda
Marcel Ondráček Martin Kasalý Petr Hanych.  je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu  Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Internet - historie.
PHP - Personal Home Page
Čo je PHP- PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) je populárny open source (prístupné zdrojové kódy) skriptovací programovací jazyk Používa najmä na programovanie.
Web Application Scanning
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES

2 PHP JE SKRIPTOVACÍ JAZYK PRO TVORBU DYNAMICKÉHO WEBU A JEHO POČÁTKY SPADAJÍ DO ROKU HISTORIE PAN RASMUS LERDORF SE ROZHODL VYTVOŘIT JEDNODUCHÝ SYSTÉM PRO POČÍTÁNÍ PŘÍSTUPU KE SVÝM STRÁNKÁM. NAPSAL KRÁTKÝ SKRIPT V PERLU.

3 4 ZA NĚJAKOU DOBU BYL SYSTÉM PŘEPSÁN DO JAZYKA C,, PROTOŽE PERLOVSKÝ KÓD DOST ZATĚŽOVAL SERVER. SADA TĚCHTO SKRIPTŮ BYLA JEŠTĚ POZDĚJI TÉHOŽ ROKU VYDÁNA POD NÁZVEM "PERSONAL HOME PAGE TOOLS", ZKRÁCENĚ PHP. JEŠTĚ POTOM SE TO JMENOVALO "PERSONAL HOME PAGE CONSTRUCTION KIT". HISTORIE

4 V POLOVINĚ ROKU 1995 SE SYSTÉM PHP SPOJIL S JINÝM PROGRAMEM STEJNÉHO AUTORA, A TO SICE S NÁSTROJEM "FORM INTERPRETER" NEBOLI ZKRÁCENĚ FI. TAK VZNIKLO PHP/FI 2.0, SYSTÉM, KTERÝ SI POSTUPNĚ ZÍSKAL CELOSVĚTOVOU PROSLULOST A BYL VELMI ROZŠÍŘEN. HISTORIE KONCEM ROKU 1998 BYLA JIŽ K DISPOZICI VERZE PHP 3.0, KTERÁ BYLA MNOHEM RYCHLEJŠÍ A KTERÁ BYLA K DISPOZICI ROVNĚŽ POD OPERAČNÍMI SYSTÉMY WINDOWS.

5 PODLE ÚDAJŮ Z DUBNA 2004 BĚŽÍ PHP NA VÍCE NEŽ DOMÉNÁCH A JE TO BEZKONKURENČNĚ NEJČASTĚJI POUŽÍVANÝ MODUL WEBOVÉHO SERVERU APACHE. ZKRATKA PHP BY SE MĚLA PŘEKLÁDAT JAKO "PHP: HYPERTEXT PREPROCESSOR", ČESKY BYCHOM ŘEKLI ASI NĚCO VE STYLU "PŘEDZPRACOVÁVAČ HYPERTEXTU„. HISTORIE

6 PROČ PHP ? PHP JE RELATIVNĚ JEDNODUCHÉ NA POCHOPENÍ PHP MÁ SYNTAXI VELMI PODOBNOU JAZYKU C A JE TEDY VĚTŠINĚ VÝVOJÁŘŮ DOST BLÍZKÝ PHP PODPORUJE ŠIROKOU ŘADU SOUVISEJÍCÍCH TECHNOLOGIÍ, FORMÁTŮ A STANDARDŮ JE TO OTEVŘENÝ PROJEKT S ROZSÁHLOU PODPOROU KOMUNITY DAJÍ SE NAJÍT KVANTA JIŽ HOTOVÉHO KÓDU K OKAMŽITÉMU POUŽITÍ NEBO FUNKČNÍ PHP APLIKACE

7 PROČ PHP ? PHP SI DOBŘE ROZUMÍ S WEBOVÝM SERVEREM APACHE (ABY NE, VŽDYŤ JE TO SESTERSKÝ PROJEKT SPRAVOVANÝ APACHE SOFTWARE FOUNDATION) PHP SNADNO KOMUNIKUJE S DATABÁZEMI, JAKO JE MYSQL, POSTGRESQL A ŘADA DALŠÍCH PHP JE MULTIPLATFORMNÍ A LZE JEJ PROVOZOVAT S VĚTŠINOU WEBOVÝCH SERVERŮ A NA VĚTŠINĚ DNES EXISTUJÍCÍCH OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ PHP PODPORUJE MNOHO EXISTUJÍCÍCH POSKYTOVATELŮ WEBHOSTINGOVÝCH SLUŽEB

8 NEVÝHODY PHP JE INTERPRETOVANÝ, NE KOMPILOVANÝ JAZYK KDOKOLI MÁ PŘÍMÝ PŘÍSTUP K SERVERU, MŮŽE NAHLÉDNOUT DO VAŠICH PHP SKRIPTŮ PODPORA OBJEKTOVÉHO PROGRAMOVÁNÍ NENÍ V PHP NA MOC DOBRÉ ÚROVNI. V PHP 5 BY SE TO ALE MĚLO ZLEPŠIT. PROTOŽE JE PHP AKTIVNĚ VYVÍJEN, V BUDOUCÍCH VERZÍCH JAZYKA SE MOHOU NĚKTERÉ FUNKCE ZMĚNIT NEBO SE MOHOU CHOVAT JINAK NEŽ DOSUD.

9 VYUŽITÍ PHP INTERNETOVÉ OBCHODY PODNIKOVÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY (AŤ UŽ INTRANETOVÉ NEBO INTERNETOVÉ) DISKUSNÍ FÓRA REDAKČNÍ SYSTÉMY FIREMNÍ PREZENTACE DYNAMICKÉ OSOBNÍ STRÁNKY WEBOVÍ POŠTOVNÍ ČI DATABÁZOVÍ KLIENTI VYHLEDÁVAČE A KATALOGY DROBNOSTI TYPU POČITADLA, ANKETY A MNOHO DALŠÍCH

10 V DOBĚ INTERNETOVÉHO PRAVĚKU BYLY VŠECHNY INTERNETOVÉ STRÁNKY STATICKÉ. PROSTĚ TAK, JAK BYLA STRÁNKA NAPSÁNA, TAK BYLA ODESLÁNA DO PROHLÍŽEČE A TAK BYLA TAKÉ ZOBRAZENA. TO POCHOPITELNĚ ČASEM PŘESTÁVALO STAČIT, A PROTO BYLA VYVINUTA CELÁ ŘADA TECHNOLOGIÍ, KTERÉ MĚLY STRÁNKY ROZPOHYBOVAT. ZHRUBA ŘEČENO SE DAJÍ TYTO TECHNOLOGIE ROZDĚLIT DO DVOU SKUPIN, NA "KLIENTSKÉ" A "SERVEROVÉ". PRINCIP PHP

11 "KLIENTSKÉ" TECHNOLOGIE SE SPOLÉHAJÍ NA JEDNODUCHOU VĚC: SPOLU S HTML STRÁNKOU JE PROHLÍŽEČI ODESLÁN I NĚJAKÝ KUS PROGRAMOVÉHO KÓDU A TEN JE VE VHODNOU CHVÍLI NA "CÍLOVÉM" POČÍTAČI SPUŠTĚN. O SPUŠTĚNÍ KLIENTSKÉHO KÓDU SE STARÁ PROHLÍŽEČ - A TO MŮŽE BÝT NEVÝHODA. PROHLÍŽEČ TOTIŽ MUSÍ ZNÁT PROGRAMOVACÍ JAZYK, V NĚMŽ JE KÓD NAPSÁN. PŘÍKLADEM TECHNOLOGIÍ BĚŽÍCÍCH NA STRANĚ KLIENTA JE NAPŘÍKLAD JAVA SCRIPT. KLIENTSKÉ APLIKACE

12 SERVEROVÉ APLIKACE "SERVEROVÉ" TECHNOLOGIE JSOU ZALOŽENY NA JINÉM PRINCIPU. KDYŽ PROHLÍŽEČ POŽADUJE WEBOVOU STRÁNKU ZE SERVERU, SERVER TUTO STRÁNKU NEJPRVE SESTAVÍ A PAK ODEŠLE. SERVERY MOHOU (A TAKÉ TO ČASTO DĚLAJÍ) SESTAVOVAT POKAŽDÉ JINOU STRÁNKU V ZÁVISLOSTI NA TOM, CO PŘESNĚ PROHLÍŽEČ POŽADUJE. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. TYPICKÝ PHP SKRIPT OBSAHUJE JEDNAK KUSY NORMÁLNÍHO HTML KÓDU, A JEDNAK KUSY PROGRAMOVÉHO KÓDU.

13 KDYŽ WEBOVÝ SERVER OBDRŽÍ POŽADAVEK NA ZPRACOVÁNÍ TAKOVÉHO SKRIPTU, VEZME: KUSY HTML KÓDU TAK, JAK JSOU ČÁSTI PHP PROGRAMOVÉHO KÓDU PROVEDE VÝSLEDEK ZKOMBINUJE A ODEŠLE PROHLÍŽEČI JAK JE ZPRACOVÁN PHP SKRIPT TATO FILOZOFIE FUNGOVÁNÍ JE NESMÍRNĚ MOCNÁ. SERVER TOTIŽ MŮŽE PROVÉST JEDNU NEBO DOKONCE NĚKOLIK OPERACÍ A VÝSLEDEK POSLAT DO PROHLÍŽEČE JAKO OBYČEJNOU HTML STRÁNKU.

14 PŘÍKLAD NÁSLEDUJÍCÍ KÓD JE OBYČEJNÁ HTML STRÁNKA. KDYŽ SI JI PROHLÍŽEČ VYŽÁDÁ, UVIDÍTE V NĚM JEN ŘÁDEK MEZI ZNAČKAMI. STRÁNKA VPÍŠE AKTUÁLNÍ ČAS NA SERVERU V DOBĚ KDY BYLE GENEROVÁNA.

15 PROHLÍŽEČ NEMÁ SEBEMENŠÍ TUŠENÍ, CO VŠECHNO SE NA SERVERU DĚLO NEŽ MU BYL VÝSTUP ODESLÁN, VIDÍ JEN SAMOTNÝ VÝSLEDEK. DODEJME, ŽE DÍT SE NA SERVERU MOHLA CELÁ ŘADA VĚCÍ – MATEMATICKÉ VÝPOČTY, PŘÍSTUPY K DATABÁZÍM, FORMÁTOVÁNÍ, OPERACE S ŘETĚZCI A PODOBNÉ TAŠKAŘICE.

16 Z TOHO VYPLÝVÁ ZA PRVÉ, ABYSTE MOHLI PHP SKRIPT SKUTEČNĚ SPUSTIT, MUSÍTE HO "PROHNAT" SERVEREM. ZA DRUHÉ – PHP SKRIPTY NEJSOU VLASTNĚ VŮBEC ZÁVISLÉ NA POUŽITÉM PROHLÍŽEČI, PROTOŽE TEN S NIMI NEPŘIJDE DO STYKU. VŠECHNU PRÁCI SI ODSKÁČE SERVER A DO PROHLÍŽEČE DORAZÍ JEN PROSTÉ HTML. ZA TŘETÍ – ČÁSTI PHP KÓDU SE DO SKRIPTŮ VKLÁDAJÍ POMOCÍ SPECIÁLNÍCH ZNAČEK.

17 MOŽNOSTI KOMBINACE HTML A PHP KÓDU 1. CELÝ SOUBOR MŮŽE BÝT JEDEN DLOUHÝ PHP KÓD. PAK ZAČÍNÁ A KONČÍ ZNAKY 2. V SOUBORU MŮŽE BÝT KÓD PHP JEN NA JEDNOM URČITÉM MÍSTĚ. 3. V SOUBORU ALE KLIDNĚ MŮŽE BÝT VÍCE NEŽ JEDNO MÍSTO OBSAHUJÍCÍ PHP KÓD 4. SOUBOR SE SICE MŮŽE TVÁŘIT JAKO PHP SKRIPT, ALE VE SKUTEČNOSTI JE TO NORMÁLNÍ HTML SOUBOR A PHP KÓD V NĚM VŮBEC NENÍ.

OTÁZKY ??