Nové přístupy v sociální práci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Chudoba jako sociální problém
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Pedie Co mají společné?.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Ing. Stanislava Správková
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Nové přístupy v sociální práci Karlovy Vary, 9. 4. 2014 PhDr. Jaroslava Sýkorová Tento projekt je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky

INSTAND – institut pro podporu vzdělávání a rozvoj kvality ve veřejných službách Poslání: Prosazovat kvalitu v sociálních službách Přispívat k ochraně práv uživatelů Usilovat o uplatňování sociálních služeb jako nástroje sociálního začleňování Prosazovat zavádění standardů kvality a systémů hodnocení kvality sociálních služeb

Definice sociální práce Společenská vědní disciplína a praktická činnost. Jejím smyslem je odhalování, vysvětlování, zmírňování a řešení sociálních problémů – např. chudoba, zanedbávání výchovy dětí, diskriminace určitých podskupin, zejména etnických menšin, nezaměstnanost. Cílem sociální práce je předcházení sociálnímu vyloučení osob, případně snaha o jejich zpětné začlenění do společnosti. To znamená umožnit lidem, aby se mohli společensky uplatnit, případně získat toto uplatnění zpět.

Hodnoty sociální práce Uznání jedinečnosti každého lidského jedince a podpora možností k rozvinutí jeho potenciálu Rada pro rozvoj sociální práce: úcta (respekt) důstojnost spravedlnost partnerství odbornost

Základní schopnosti a dovednosti profese sociálního pracovníka Rozvíjet účinnou komunikaci Orientovat se a plánovat postupy Podporovat a pomáhat k soběstačnosti Zasahovat a poskytovat služby Přispívat k práci organizace Odborně růst.

Sociální začleňování sociální integrace Pojem odvozen od Evropské sociální charty: Sociální vyloučení znamená obtížnou životní situaci, která člověka vylučuje  z běžné pospolitosti ostatních lidí a bez podpory (intervence) jeho návrat znemožňuje. Sociální začleňování je proces, který formou podpory (intervence) usiluje o návrat sociálně vyloučeného člověka do běžného života.

Sociální začleňování chápeme jako časově ohraničený proces, jehož výstupem je změna situace. Posun člověka nacházejícího se v nepříznivé situaci z bodu A do bodu B, kde se mu již lépe daří. Nepodaří-li se situaci zvládnout v prvním období, nastává období další. Člověk se za podpory zvenčí dostává do situace, která proces začleňování podporuje, ale ještě neřeší.

Sestrou sociálního vyloučení je chudoba. Chudoba označuje nepříznivou životní situaci, v níž lidé nemají vzdělání, zaměstnání, domov nebo nejsou schopni uspokojit jiné důležité životní potřeby. Chudoba maří přirozené talenty i sociální návyky, ubíjí člověka v negativních stereotypech.

Povinností státu je vytvářet podmínky tak, aby lidé sociálně vyloučení a nebo ohrožení sociálním vyloučením mohli nalézt porozumění, pomoc a podporu. Nerozhoduje, zda se dostali do této situace vlastním přičiněním nebo „nevinně“. Vždyť ani mezi lidmi se zdravotním postižením nerozlišujeme, zda z nerozvážnosti skočili po hlavě do vody nebo je k pobytu na vozíku odkázala nemoc. Lidé s pohybovým, smyslovým či mentálním postižením, opuštění, nemocní, staří, závislí, duševně nemocní, chudí, dlouhodobě nezaměstnaní a bez domova mají ústavou zabezpečena stejná lidská práva jako zdraví a úspěšní. Mají stejná práva i tehdy, ocitnou-li se v existenční závislosti na sociálních dávkách či sociálních službách.

Legislativa ČR a sociální začleňování V právním řádu České republiky (zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů) je sociální začleňování definováno jako proces, který zajišťuje, že osoby sociálně vyloučené nebo sociálním vyloučením ohrožené dosáhnou příležitostí a možností, které jim napomáhají plně se zapojit do ekonomického, sociálního i kulturního života společnosti a žít způsobem, který je ve společnosti považován za běžný.

K obecným cílům sociálního začleňování patří: zajištění účasti v zaměstnání a rovného přístupu ke všem zdrojům, právům, zboží a službám prevence rizika sociálního vyloučení pomoc nejvíce zranitelným mobilizace všech relevantních aktérů

Práce ve dvojicích, prezentace Cvičení Které osoby, skupiny osob jsou dle vaší zkušenosti nejvíce ohroženy sociálním vyloučením? Jaké bariéry vnímáte v procesu sociálního začlenění lidí v současné společnosti – diskutujte na základě vlastních zkušeností. Práce ve dvojicích, prezentace

Sociální služby – nástroj sociálního začleňování Sociální služby prevence: Nízkoprahová centra pro děti a mládež Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Intervenční centra Poradny pro cizince (odborné poradenství) Ranná péče Kontaktní centra

Sociální služby péče Osobní asistence Centra denních služeb, stacionáře Chráněné bydlení Samostatné bydlení s podporou Pečovatelská služba Domovy pro osoby se zdravotním postižením, seniory

Sociální začleňování a úloha školy Základní sociální okruhy Mají pro člověka v různých vývojových obdobích odlišný význam pro rozvoj a socializaci dítěte: Rodina Škola Vrstevníci

Práce ve dvojicích, prezentace Cvičení Jak vnímáte úlohu aktuální úlohu školy v oblasti sociálního začleňování? Co může škola udělat, v čem může sociální začlenění podpořit? Sestavte seznam konkrétních situací. Práce ve dvojicích, prezentace

Inkluzivní vzdělávání poskytnout všem dětem kvalitní vzdělání nezávisle na jejich schopnostech, individuálních zvláštnostech, znevýhodnění nebo nadání. nabízet začlenění děti se znevýhodněním v běžném školním kolektivu. v inkluzívní škole se s odlišností počítá, je přijímána, respektována a dokonce vítána jako dobrá zkušenost a přínos pro všechny

Zásady inkluzivního vzdělávání Inkluzívní je přístup ke vzdělávání, kde žáci se speciálními potřebami, včetně zdravotního postižení, jsou vzděláváni ve školách v místě bydliště v běžných třídách společně s vrstevníky.   Je jim přitom poskytována podpora a vedení, které zabezpečuje jejich účast na společném vzdělávání a zároveň naplňuje a respektuje jejich individuální potřeby a rozvíjí jejich silné stránky

Jak se připravit na příchod „jiného“ žáka Není čas……….. na rozhovory s dětmi o lidech mezi námi, kteří se nám zdají jiní, a o tom, jak se k nim chovat připravit třídu na to, že mezi ně přijde spolužák, který je nový a „jiný“ předcházet konfliktům ve třídě, nevraživosti nebo nepochopení, pokud už do školy společně se spolužákem se znevýhodněním chodí odpovědět dětem na otázky, někdy je v pozadí strach nebo nejistota v přítomnosti spolužáka s postižením

Kdo může pomoci? O. s. Rytmus nabízí TŘI MOŽNÉ MODELY A/ Dílna pro celou třídu nebo skupinu žáků B/ Vytvoření Kruhu přátel C/ Přímá podpora začleňování ve třídě a škole

www.instand.cz Děkujeme za pozornost