ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r.2014 50 r. 1945-2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Možnosti financování dětského domova se školou Veselíčko
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Koncepce péče o staré občany
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Praha 5/2014 Fórum prevence dětské nadváhy a obezity.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Komunitní a otevřená škola
Minimální preventivní program školy
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Správa sociálního zabezpečení
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Hlavní cíl ČSVV,,Nechť tvá strava je tvým lékem, a ne tvůj lék tvojí stravou.“ Hippokrates 5. stol. př. Kr. ČSVV proto klade největší důraz na zdravotní.
Praha, 5. prosince 2014 Nestlé podporuje mladé. Nestlé: jednička celosvětově i lokálně Tržby ČR&SR 2013Zaměstnanci ,3 mld CZK ,6 Světové.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Spotřební koš ve školním stravování
Pedagogika jako vědecká disciplína
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r.2014 50 r. 1945-2014

HISTORIE ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ Z iniciativy obcí a škol vznikají v ČSR po 2.světové válce první školní jídelny Školní stravování bylo svěřeno do působnosti Ministerstva školství (MŠ). V r.1953 vydalo MŠ první vyhlášku ke školnímu stravování (organizace, finanční normy, atd.) r.1964 – se do praxe dostává kvalifikovaný předpis se stanovením výživových dávek, vyjádřených nutričními faktory pro jednotlivé skupiny strávníků. Postupně se vytváří síť krajských inspektorů školního stravování, vznikají výchovná střediska pro školního stravování

ODBORNÁ ZÁŠTITA PRO ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ K zajištění potřeb výživy obyvatel po 2.světové válce vzniká v roce 1945 Společnost pro racionální výživu. Předmětem její činnosti je podpora výzkumu v oblasti výživy, shromažďování, zkoumání a šíření odborných informací a názorů o výživě a potravinách v odborné i směrem k laické veřejnosti Společnost pro racionální výživu v propojení se státními institucemi se stává v roce 1964 odborným garantem a propagátorem školního stravování Po roce 1989 Společnost pro racionální výživu mění svůj název na Společnost pro výživu (SPV), která sdružuje odborníky z různých oblastí nutričních věd (zemědělství, potravinářství, zdravotnictví, školství, výzkum.. ) i zájemce o správnou výživu z řad veřejnosti Z odborného hlediska se SPV zapojuje do přípravy aktualizovaného systému školního stravování v rámci vyhlášky 107/2005 Sb. a její novely 463/2011 .

OD TEORIE K PRAXI Odborné působení ve školním stravování vychází z poznatků nutričních potřeb dětí Růst a vývoj dětského organismu vyžaduje nejen dostatečný, ale i vyšší příjem některých živin a tím i jejich potravinových zdrojů Nevyvážený příjem některých složek výživy zvyšuje rizika nemocí dětského a dlouhodobě i dospělého věku a z těchto důvodů je nutné některé složky výživy, tím i potravin, buď podporovat nebo omezovat

SPOTŘEBNÍ KOŠE Především pracovníci hygienické služby a ze státní školní inspekce kontrolovali, sledovali a získávali data a zkušenosti se školním stravováním. Dětští lékaři doplňovali tato data ze svých studií. Získané poznatky se staly podkladem spotřebních košů, které v rámci technicky dostupných prostředků promítly potřeby příjmu energie a jednotlivých živin do potravinových zdrojů. MŠMT definovalo spotřební koše vyhláškou č.107/2005 a později její novelou č.463/2011 Systém spotřebních košů by měl zajišťovat konzumaci dostatečně pestrého výběru potravin, s preferencí složek, které dostatečně zajišťují růst a vývoj školních dětí

SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU DLOUHODOBĚ PODPORUJE ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ Společnost pro výživu vydává časopis Výživa a potraviny, který vychází 6x ročně. Součástí časopisu je Zpravodaj ke školnímu stravování. Časopis se dostává do 4000 školních jídelen a předává zde odborné i společenské informace Každoročně pořádá konference ke školnímu stravování se záměrem edukace a výměny zkušeností přímo s pracovníky provozů školního stravování Zajišťuje internetové zpravodajství a poradenství pro školní jídelny Pořádá letní kurzy se školením pracovníků v oblasti školního stravování Spolupracuje s klíčovými rezorty, které se podílí na správě a odborné problematice výchovy a zdravotní edukace mládeže Spolupráce s organizacemi, které podporují základní principy a organizovanost školního stravování

OD MINULOSTI K BUDOUCNOSTI Vědecké poznatky v oblasti oboru výživy se neustále doplňují a tím i rozšiřují V roce 2011 převzala SPV od odborných nutričních společností středoevropského regionu DACH (Německo, Rakousko, Švýcarsko) výsledky studií, které v současnosti definují referenční hodnoty pro příjem živin Systém spotřebních košů je zatím vyhovující, nicméně je nutné zvážit, zda v současné technicky vyspělejší době by nebylo vhodné aktivovat jeho další modernizaci

VÝŽIVA DĚTÍ VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ Je v celospolečenském zájmu, aby stát v rámci ochrany zdraví a tím i společenské a ekonomické síly společnosti podporoval nejen zajišťování dostatečného množství zdravotně nezávadných, zdraví prospěšných a ekonomicky dosažitelných potravin, ale aby i usměrňoval společenský systém ke zdravému způsobu výživy Teoretická výchova a praktická aplikace ke správnému životnímu stylu, patří do vzdělávání naší mladé generace Dostatečně pestrá, nutričně bohatá, pro děti vhodná, energeticky a obsahově úměrná strava by měla být proto nabízena nejen ve školních jídelnách, ale i ostatních stravovacích provozech školního prostředí Společnost pro výživu ve spolupráci s Hygienickou službou (Státní zdravotní ústav) připravila návrh odborného řešení této problematiky v projektu Zdravá školní svačina .

ZÁVĚR Systém školního stravování má svá pravidla, která je nutno, podle odborných poznatků a technických celospolečenských možností, dále upravovat a zlepšovat Systém školního stravování slouží a musí sloužit naší mladé generaci nejen k zajištění sytících, ale i nutričních potřeb, k zajištění jejich zdravého růstu a vývoje, ale i edukace k systému zdravé výživy Je nutné poděkovat všem, kteří se při budování a hlavně na praktické realizaci školního stravování podíleli a podílí