ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r.2014 50 r. 1945-2014
HISTORIE ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ Z iniciativy obcí a škol vznikají v ČSR po 2.světové válce první školní jídelny Školní stravování bylo svěřeno do působnosti Ministerstva školství (MŠ). V r.1953 vydalo MŠ první vyhlášku ke školnímu stravování (organizace, finanční normy, atd.) r.1964 – se do praxe dostává kvalifikovaný předpis se stanovením výživových dávek, vyjádřených nutričními faktory pro jednotlivé skupiny strávníků. Postupně se vytváří síť krajských inspektorů školního stravování, vznikají výchovná střediska pro školního stravování
ODBORNÁ ZÁŠTITA PRO ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ K zajištění potřeb výživy obyvatel po 2.světové válce vzniká v roce 1945 Společnost pro racionální výživu. Předmětem její činnosti je podpora výzkumu v oblasti výživy, shromažďování, zkoumání a šíření odborných informací a názorů o výživě a potravinách v odborné i směrem k laické veřejnosti Společnost pro racionální výživu v propojení se státními institucemi se stává v roce 1964 odborným garantem a propagátorem školního stravování Po roce 1989 Společnost pro racionální výživu mění svůj název na Společnost pro výživu (SPV), která sdružuje odborníky z různých oblastí nutričních věd (zemědělství, potravinářství, zdravotnictví, školství, výzkum.. ) i zájemce o správnou výživu z řad veřejnosti Z odborného hlediska se SPV zapojuje do přípravy aktualizovaného systému školního stravování v rámci vyhlášky 107/2005 Sb. a její novely 463/2011 .
OD TEORIE K PRAXI Odborné působení ve školním stravování vychází z poznatků nutričních potřeb dětí Růst a vývoj dětského organismu vyžaduje nejen dostatečný, ale i vyšší příjem některých živin a tím i jejich potravinových zdrojů Nevyvážený příjem některých složek výživy zvyšuje rizika nemocí dětského a dlouhodobě i dospělého věku a z těchto důvodů je nutné některé složky výživy, tím i potravin, buď podporovat nebo omezovat
SPOTŘEBNÍ KOŠE Především pracovníci hygienické služby a ze státní školní inspekce kontrolovali, sledovali a získávali data a zkušenosti se školním stravováním. Dětští lékaři doplňovali tato data ze svých studií. Získané poznatky se staly podkladem spotřebních košů, které v rámci technicky dostupných prostředků promítly potřeby příjmu energie a jednotlivých živin do potravinových zdrojů. MŠMT definovalo spotřební koše vyhláškou č.107/2005 a později její novelou č.463/2011 Systém spotřebních košů by měl zajišťovat konzumaci dostatečně pestrého výběru potravin, s preferencí složek, které dostatečně zajišťují růst a vývoj školních dětí
SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU DLOUHODOBĚ PODPORUJE ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ Společnost pro výživu vydává časopis Výživa a potraviny, který vychází 6x ročně. Součástí časopisu je Zpravodaj ke školnímu stravování. Časopis se dostává do 4000 školních jídelen a předává zde odborné i společenské informace Každoročně pořádá konference ke školnímu stravování se záměrem edukace a výměny zkušeností přímo s pracovníky provozů školního stravování Zajišťuje internetové zpravodajství a poradenství pro školní jídelny Pořádá letní kurzy se školením pracovníků v oblasti školního stravování Spolupracuje s klíčovými rezorty, které se podílí na správě a odborné problematice výchovy a zdravotní edukace mládeže Spolupráce s organizacemi, které podporují základní principy a organizovanost školního stravování
OD MINULOSTI K BUDOUCNOSTI Vědecké poznatky v oblasti oboru výživy se neustále doplňují a tím i rozšiřují V roce 2011 převzala SPV od odborných nutričních společností středoevropského regionu DACH (Německo, Rakousko, Švýcarsko) výsledky studií, které v současnosti definují referenční hodnoty pro příjem živin Systém spotřebních košů je zatím vyhovující, nicméně je nutné zvážit, zda v současné technicky vyspělejší době by nebylo vhodné aktivovat jeho další modernizaci
VÝŽIVA DĚTÍ VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ Je v celospolečenském zájmu, aby stát v rámci ochrany zdraví a tím i společenské a ekonomické síly společnosti podporoval nejen zajišťování dostatečného množství zdravotně nezávadných, zdraví prospěšných a ekonomicky dosažitelných potravin, ale aby i usměrňoval společenský systém ke zdravému způsobu výživy Teoretická výchova a praktická aplikace ke správnému životnímu stylu, patří do vzdělávání naší mladé generace Dostatečně pestrá, nutričně bohatá, pro děti vhodná, energeticky a obsahově úměrná strava by měla být proto nabízena nejen ve školních jídelnách, ale i ostatních stravovacích provozech školního prostředí Společnost pro výživu ve spolupráci s Hygienickou službou (Státní zdravotní ústav) připravila návrh odborného řešení této problematiky v projektu Zdravá školní svačina .
ZÁVĚR Systém školního stravování má svá pravidla, která je nutno, podle odborných poznatků a technických celospolečenských možností, dále upravovat a zlepšovat Systém školního stravování slouží a musí sloužit naší mladé generaci nejen k zajištění sytících, ale i nutričních potřeb, k zajištění jejich zdravého růstu a vývoje, ale i edukace k systému zdravé výživy Je nutné poděkovat všem, kteří se při budování a hlavně na praktické realizaci školního stravování podíleli a podílí