IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Asociace ředitelů gymnázií Přerov, 3.dubna 2012
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Management kontinuity činností organizace
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Systém managementu jakosti QMS
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
(„IPN Kvalita“) Karel Rais, hlavní garant IPN Kvalita, rektor VUT
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Komplexní systém hodnocení
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
IP Alena Kopáčková (DFP)
Podpora procesů uznávání
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu: Ukončení realizace projektu: Podklad pro zasedání Předsednictva RVŠ

Návrh národního systému pro zajišťování a komplexní vnitřní a vnější hodnocení kvality ve všech typech ITV v ČR, včetně návrhu na institucionální zabezpečení a provozování tohoto systému V souladu s European Standards and Guidelines (ESG), U-Multirank aj. zahraničními prameny (OECD, UNESCO). Hlavní cíl projektu

Podle ČSN EN ISO 9000:2006 – Systém managementu kvality – Základní principy a slovník Kvalitou se rozumí stupeň splnění požadavků - jimiž jsou potřeby nebo očekávání, které jsou stanoveny, obecně se předpokládají nebo jsou závazné - souborem inherentních znaků produktu. Zcela obecně použitelná definice. Základní definice kvality

Zajišťování kvality: stanovení žádoucího cíle = ideální stav volba správné cesty k cíli = proces dosažení výsledků = reálný stav Hodnocení kvality: Porovnání dosažených výsledků se stanovenými cíli – míra přiblížení reálného stavu ideálnímu (očekávanému) stavu je mírou kvality. Zajišťování a hodnocení kvality

Hodnotí se: Hlavní činnosti (procesy): vzdělávání a služby studentům výzkum a vývoj, umělecké a další tvůrčí činnosti spolupráce se společenskou sférou řízení ITV Podpůrné činnosti (procesy): administrativní, ekonomické Komplexní hodnocení kvality

Klíčová aktivita 1 (KA1): Vymezení potřeb a očekávání v oblasti vzdělávání Klíčová aktivita 2 (KA2): Hodnocení kvality vzdělávacího procesu Klíčová aktivita 3 (KA3): Komplexní hodnocení kvality hlavních a podpůrných procesů Základní metodiky pro hodnocení kvality: ESG Norma ISO 9001:2008 EFQM Excellence Model Hodnotící rámec CAF Dokument CWA Klíčové aktivity projektu

KA1 - Vymezení potřeb a očekávání v oblasti vzdělávání: a. Analýza současných trendů kurikulární reformy a jejich důsledků pro oblast zajišťování kvality v TV b. Problematika fakult připravujících učitele a profilu jejich absolventa c. Problematika převodu VOŠ do systému TV – metodika hodnocení kvality [ ? IPN RTV ? ; ? nový IPN ? ] Témata KA1/a,b,c

KA2 – Hodnocení kvality vzdělávacího procesu: a.Mapování a hodnocení předpokladů kvality v systému řízení vzdělávacího procesu b.Přístupy k akreditaci a reakreditaci c.Analýza vstupů do procesu vzdělávání (studijní předpoklady, přidaná hodnota studia) d.Hodnocení kvality a zpětná vazba od zainteresovaných stran ve vzdělávacím procesu ( studenti, akademičtí pracovníci, absolventi, zaměstnavatelé; zaměstnatelnost absolventů) e.Hodnocení lidských zdrojů ve vzdělávacím procesu f.Podkladové studie (Strukturované studium a jeho dopad na kvalitu vzdělávání; Zajištěné potřeb pro studenty se zvláštními potřebami – znevýhodnění, talentovaní; Etické aspekty hodnocení kvality) Témata KA2/a,b,c,d,e,f

KA3 – Komplexní hodnocení kvality hlavních a podpůrných procesů: a. Analýza a komparace metodik pro komplexní hodnocení kvality b. Návrh, ověření a pilotní testování navržených metodik c. Výběr a řízení odborné způsobilosti interních a externích hodnotitelů kvality d. Návrh národního systému vnitřního a vnějšího hodnocení kvality e. Výběrová řízení f. Podkladové studie ( Metodiky hodnocení kvality v ITV, které jsou součástí zahraničních sítí) Témata KA3/a,b,c,d,e,f

Tuzemští řešitelé projektu - výběr pracovníků plošně z celé ČR, osvědčení specialisté na problematiku managementu kvality ze všech typů ITV a z dalších odborných/profesních organizací Konzultanti - tuzemští a zahraniční Oponenti – tuzemští a zahraniční Přednášející - na konferencích, seminářích a workshopech: tuzemští (většinou experti projektu) a zahraniční Lidé v projektu

Souhrnný harmonogram projektu

Cílové (zájmové) skupiny vnitřní: Management, akademičtí a ostatní pracovníci ITV. Studenti ITV. Cílové (zájmové) skupiny vnější: Zájemci o studium. Absolventi. Zaměstnavatelé. Spolupracující instituce. Společnost. Spokojenost zájmové skupiny s výstupem činností (hodnocení jeho kvality) je dána stupněm splnění jejích dříve stanovených potřeb, očekávání nebo požadavků. Informace a data pro zájmové skupiny jsou potřebné. Mají být dostupné, srovnatelné, objektivní. Jsou podkladem pro hodnocení kvality. Složitost řešení problému zajišťování a hodnocení kvality v ITV – velký soubor vykonávaných činností, velký počet zájmových skupin s různým očekáváním. Cílové skupiny

Implicitně vysoká míra udržitelnosti výsledků projektu vyplývá z hlavního cíle projektu: Návrh, ověření a implementace nástrojů vnitřního a vnějšího hodnocení kvality v ITV jako nedílné součásti celého reformovaného systému terciárního vzdělávání. Určení agentury, která tyto nástroje bude aplikovat: v zájmu státu a veřejnosti (kvalita jako klíčová informace pro diferencování a financování institucí terciárního vzdělávání a pro všechny relevantní aktéry ve veřejné i soukromé sféře); v zájmu jednotlivých institucí terciárního vzdělávání (standardizované hodnocení kvality jako základ volby strategií jejího zvyšování v zájmu úspěchu instituce v konkurenčním prostředí). Udržitelnost

Rozpočet celkem: cca 69 mil. Kč Rozpočet projektu

Kolegům z ČR i ze zahraničí, kteří se spolu s ním téměř rok podíleli na odborné přípravě IPN Kvalita a jsou jeho předpokládanými experty Vedení a pracovníkům MŠMT na různé úrovni, kteří přípravě IPN Kvalita poskytli nedocenitelnou strategickou, manažerskou a administrativní podporu Řešitelům ostatních IPN za upřímnou a účinnou spolupráci při hledání možných návazností a synergií mezi projekty Hodnotitelům na všech úrovních, kteří svým úsudkem a připomínkami pomáhali IPN Kvalita formovat Děkuji za pozornost Poděkování HG projektu