Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Advertisements

Upozornění •Prezentace Občanského sdružení ve škole i mimo ni, Hlavatce byla z kapacitních důvodů těchto webových stránek upravena. Oddělením řízení grantů.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
AV stručná prezentace.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Gramotnost: definice pojmu
Didaktické prostředky
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Personální management
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Struktura výuky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
(komentovaný přehled)
Zdravá škola.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Environmentální výchova a
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Průřezová témata.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Teorie vzdělávání dospělých
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Didaktické metody Androdidaktika.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Model struktury strategického managementu
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Didaktické prostředky
Didaktické zásady edukačního procesu
Ekonomika malých a středních podniků
PROFESE UČITELE Radek Šír.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
MOTIVACE.
Standardy pro základní vzdělávání
Didaktické metody Androdidaktika.
Psychologie učení.
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová AABYSS s. r. o. www.aabyss.cz Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji

Motivace Motivace je procesem založeným na změně a jeho základem je uspokojování potřeb. Objektivní a subjektivní dimenze vzdělávacích potřeb – spojuje se do motivace ke vzdělání

Motivace ve vzdělávání dospělých ve VD – důležitá především kladná motivace podpora kladných motivů: zájem o učební látku aspirace účastníků seberealizace účastníků důležité – eliminovat záporné motivy strach resentimenty

sebemotivace. Nejlepší motivací v učení dospělých je Důležité je vyjasnit si důvody, proč se učíme.

Informace, odborné vědomosti, dovednosti, pracovní návyky Individuální užitek Sociální jistota Zvýšená výkonnost Informace, odborné vědomosti, dovednosti, pracovní návyky Pyramida motivace učení

Typy Motivace ve VD Motivace habituální – dříve získané postoje ke vzdělání Motivace aktuální – komplex různorodých a vzájemně se podmiňujících faktorů (motivů)

Faktory, které ovlivňují motivaci Základní kategorizace: Kapitál ekonomický Kapitál sociální Kapitál symbolický – prestiž Nejvíce ovlivňuje: Věk Vzdělání Společenské klima Vnitřní ambice a vnitřní motivace Kvalita nabídky ve VD Flexibilita nabídky Prostředí a celkový přístup ke klientům (zákazníkům)

Jak lze umocnit studijní motivaci Jednoznačný cíl vzdělávacího procesu Navázání na individuální zájmy a stávající vědomosti Zajištění použitelnosti v praxi Celková atmosféra Pozitivní (i dílčí) hodnocení Členění studia do logických celků (pochopitelných celků)

Užívání didaktických nástrojů ve vhodném poměru Považovat účastníky za partnery !!!!!!!! Převaha pozitivní motivace, minimálně sankce

Výhody ve VD Vyšší schopnost pozornosti při správné motivaci – až 45 minut Vnímání – velmi dobré – porovnává s praxí Paměť není mechanická, nutno podpořit formou souvislostí

Specifika ve VD Kritické přijímání poznatků Chtějí uplatnit své životní a pracovní zkušenosti Vyžadují samostatné jednání a myšlení Mají více tzv. dobrovolný přístup Důraz na praktické myšlení Převládá krátkodobá paměť Klesá stabilita vnímání – (nejvyšší 27 – 33 let)

Nejistota ze zkoušení – obavy ze selhání Nárůst vnějších tlaků (pracovní, rodina)

Základní motivy ve VD Odstranění vlastních nedostatků, které vyplynuly v praxi Rozvoj – nové technologie Sebeuplatnění Ocenění Ctižádost – touha vyniknout Pocit nejistoty (např. po MD) Existenční problémy Smysluplná náplň – sociální kontakt

Vnější motivace Souvislost vzdělání s motivačním systémem firmy (platové zařazení, možnost specializace, zapojení do rozvojových týmů) Celospolečenský kredit Uplatnitelnost na TP – nabídka a poptávka po určité profesi

Motivační faktory vzdělávacího programu Organizace vzdělávací akce Časové rozložení Podíl tzv. nepřímé výuky Kladný přístup Nedirektivní přístup Pomoc při odbourání negativních pocitů Individuální přístup Volba metod Hodnocení Práce s reálnými cíli

Demotivující faktory Mentorování Moralizování Školometský přístup – nerovnost v jednání

Didaktické Principy Princip přiměřenosti Uvědomělosti – musí chápat smysl Postupnosti – od jednoduchého ke složitému Systematičnosti – logicky uspořádaný systém Názornosti Aktivnosti Spojení teorie s praxí Individuální přístup a princip kulturnosti Princip optimálního řízení – soustředíme se na hlavní fakta

Bariéry motivace Z PRAXE Andragoga Cena kurzů Strach ze zkoušek Strach z náročnosti studia (i časový faktor) Strach z novinek Strach z neznámého prostředí Nízká informovanost o možnostech (nízká podpora DV v ČR) RESENTIMENT!!!!!!!

Účastníci vzdělávání dospělých nejsou žáci, ale partneři a informace cedí přes zkušenost.

Co účastníci postrádají, co si přejí Praktičnost, konkrétnější přístup Efektivitu času Kvalitu lektorů Materiály Flexibilita

Shrnutí Co dospělí potřebují - motivaci k DV (chuť) - čas a klid - praktickou využitelnost, smysluplnost - prožitek - podporu (konzultace)