Narušená komunikační schopnost PaedDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Řeč, jazyk, mluva.
Strukturované učení PROJEKT EU
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
BLISS SYSTÉM .
Speciální péče na naší škole
Narušená komunikační schopnost
Výchova mládeže s více vadami
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Příčiny SPU.
Poruchy vývoje řeči z materiálu Audio- Fon centra. P. Weberová 6. celostátní odborná konference audiologických sester
Alternativní a augmentativní komunikace
Alternativní a augmentativní komunikace
Symbolické funkce a jejich poruchy
Logopedická třída MOTÝLCI
Speciálně pedagogická diagnostika logopedická
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé Luže – Košumberk
Specifické poruchy školních dovedností
VÝVOJOVÁ DYSFÁZIE složitý multifaktoriální problém
Komunikace I. Petr Machala. KOMUNIKACE (z lat. učinit společným) přenos informací slovně – mimoslovně – činy (chováním a jednáním) Vážně jsi tam byla?
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Narušený vývoj řeči strukturní a systémové narušení jedné či většího počtu oblastí vývoje řeči (osvojování mateřského jazyka) vzhledem k chronologickému.
Alternativní a augmentativní komunikace
Části obličeje Anotace: Zopakování slovní zásoby. Pomocí doplňování písmen do tabulky zjistí nová slovíčka, jejich význam pak hledají v anglicko-českém.
Symptomatické poruchy řeči u dětí s mentálním postižením
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Vývojová dysfázie.
centrální porucha zpracování řečového signálu
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
K OMUNIKACE - DIAGNOSTIKA Zimní semestr. K OMUNIKACE Znamená výměnu informací, tj. předávání, zpracování a předávání informací Zahrnuje nejen komunikaci.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt M. Lejska Hradec Králové
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Problematika neprospěchu žáka
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Poruchy komunikace u pacientů po neurotraumatech
PORUCHY ŘEČI V DĚTSKÉM VĚKU
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Logopedická péče o dospělé osoby se SPŘ
dysartrie neurogenně podmíněná narušená komunikační schopnost
DYSARTRIE porucha koordinace mluvního výkonu, celková porucha motoriky řeči (porucha vyslovování jako celku, článkování – artros, segmentace řeči) vzniklá.
SPŘ u dětí s MO přímá je souvislost mezi poruchami hybnosti – porucha centrálního neuronu, v souvislosti s celkovým motorickým vývojem dítěte můžeme již.
Sociální čtení.
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Narušená komunikační schopnost
Alternativní augmentativní komunikace
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Sociální komunikace.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Narušená komunikační schopnost PaedDr Narušená komunikační schopnost PaedDr. Jana Kučerová, ZŠ a MŠ pro TP Brno, Kociánka 6 Řečová komunikace zahrnuje tyto zásadní jevy : produkci řeči percepci / vnímání řeči /

Dysartrie Jedná se o poruchu motorické realizace řeči na základě organického poškození CNS. Při dysartrii jsou postiženy v různé míře a rozsahu základní podmínky realizace řeči – dýchání, tvorba hlasu, znění hlasu a artikulace. Percepce řeči je zachována. Příčinou bývá nejčastěji vývojová porucha tj. DMO. Dysartrie může nastat i po traumatickém poškození mozku nebo jako následek nádorového onemocnění – pak se jedná o dysartrii získanou.

Anartrie Nejzávažnější a nejhlubší případ poruchy motorické realizace řeči. Jedná se o ztrátu schopnosti verbálně komunikovat s okolím. Postižený jedinec je neschopen artikulované mluvy. Tato porucha se často pojí i s neschopností tvořit hlas – afonií. Dysartrie se často pojí s poruchou polykání – dysfagií.

Terapie Komunikace pomocí obrazového materiálu. Přístroje užívající minimálního pohybu ruky ke spuštění nahraných slovních nebo větných sdělení – komunikátory. Přístroje na bázi počítačových programů s hlasovým výstupem využívající počítačem tvořeného hlasu. Orofaciální masáže, dechová cvičení, motorická cvičení mluvidel.

Rubén / 6 let / Dg. : VVV mozku, DMO – triparetická forma, mírné postižení i pravé ruky, hrubá i jemná motorika je postižena závažným způsobem,nerozvinutá expresivní složka řeči, anartrie, dysfagie, intelekt v normě. Chlapec navštěvuje předškolní zařízení na Kociánce od roku 2006. Ve spolupráci s rodinou je mu vytvářen obrázkový náhradní komunikační systém. Smyslem je, aby Rubén dokázal popsat určitou situaci, o něco požádat, něco okolí sdělit. Učí se kombinovat obrázky tak, aby dokázal vyjádřit něco, co ještě v tabulce nemá. Komunikační tabulka se stále rozšiřuje o nové pojmy z rodiny, školky, okolí. Rubén začal používat i komunikátor s namluvenými sděleními. Rubén denně pracuje s logopedkou.

Michaela / 12 let / Dg. : DMO – kvadruspastická forma, anartrie, afonie, dysfagie, postižena hrubá i jemná motorika, intelekt v normě. Základní školu na Kociánce navštěvuje od roku 2003, kdy zde začala chodit do 1.třídy. Komunikace probíhala od počátku pomocí zásobníku obrázků, který nastavilo SPC pro AAK v Praze. Obrázky byly postupně doplňovány slovy a dalšími obrázky podle potřeb rodiny, okolí i potřeb školy. V současné době obrázkový slovník používá při komunikaci doma s rodinou. Ve škole komunikuje pomocí tabulky s abecedou, kdy ukazuje písmena a skládá slova, pomocí notebooku a pomocí slovníku, kde má zásobu pojmů souvisejících s probíraným učivem. Míša používala i počítač s hlasovým výstupem, ale s náhradním hlasem se neztotožnila a hlasový výstup odmítla. Míša pravidelně pracuje s logopedkou, se kterou spolupracuje také třídní učitelka.