PRŮZKUM POTŘEB A POPTÁVKY PEDAGOGŮ PO ODBORNÉM PROFESNĚ ORIENTOVANÉM VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ (DVPP)
Projekt TIME Tréninkové, inovační, metodické a edukační týmy škol poskytujících střední odborné vzdělání Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Cílem je nastavení systému profesního vzdělávání učitelů středních odborných škol a středních odborných učilišť k realizaci kurikulární reformy v odborném školství
Cíle průzkumu Aktualizace průzkumu zájmu učitelů o konkrétní zaměření odborného profesně orientovaného vzdělávání Lepší příprava a ověření nejvhodnějších vzdělávacích programů formou modulů v rozsahu cca hodin, včetně praktických cvičení a exkurzí Vytvoření podkladů pro zpracování funkčního a efektivního systému dalšího profesního vzdělávání pedagogických pracovníků středních odborných škol v Moravskoslezském kraji
Struktura dotazníků Dva dotazníky podle oborů Gastronomie Hotelnictví a turismus Dvě hlavní části dotazníku Identifikační – společná pro oba dotazníky Průzkumná – rozdílná v navrhovaných tématech Celkem se zúčastnilo 114 respondentů
Identifikační část
Struktura respondentů - pohlaví
Struktura respondentů - věk
Struktura respondentů - dosažené vzdělání VŠ magisterské - učitelství odborných předmětů 30 VŠ bakalářské - učitelství odborných předmětů 16 VŠ obor + pedagogické studium 12 Střední s MZ + výuční list + pedagogické studium 50 Střední s MZ + výuční list + pedagogické studium + speciální pedagogika5 Neuvedeno1
Struktura respondentů - zájem o prohloubení kvalifikace Chcete svou odbornou kvalifikaci prohloubit?
Struktura respondentů - pracovní zařazení
Typ střední školy, na které vyučujete? Struktura respondentů - typ střední školy
Struktura respondentů - fáze profesní kariéry
Gastronomie Neučitelské odborné praxe v oboru8,9 let Učitelské praxe13 let Hotelnictví a cestovní ruch Neučitelské odborné praxe v oboru6,5 let Učitelské praxe10 let Celkově Neučitelské odborné praxe v oboru8 let Učitelské praxe11,8 let Struktura respondentů - odborná praxe (průměrné hodnoty)
Průzkumná část
Spokojenost se zaměřením DVPP Vyhovuje Vám zaměření DVPP?
Vyhovuje Vám kombinovaná forma výuky v DVPP? Spokojenost s formou výuky
Jaká hodinová dotace je pro Vás v průběhu 2 let přijatelná? Přijatelná hodinová dotace
Jaký přínos mohou mít pro Vás odborné exkurze? Škála odpovědí: 5 - nejvyšší míra souhlasu 1 - nejnižší míra souhlasu 0 - neví Přínos odborných exkurzí
Jaké téma Vás nejvíce zajímá v oblasti Gastronomie? Témata – Gastronomie Moderní gastronomické principy 48 Klasické pokrmy a moderním pojetí 39 Slavnostní hostiny 37 Symfonie vína a pokrmu 32 Netradiční přílohy 30 Moderní bezmasé pokrmy – zásady, kreativita 25 Soutěžní gastronomie pro odborné školy 24 Bylinky v české kuchyni 21 Správná hygienická výrobní praxe 17 Stravování dětí a mladistvých (školní stravování trochu jinak) 14 Využití konveniencí v moderní kuchyni 10
Další navrhovaná témata pro Gastronomii: Moderní trendy v hotelovém průmyslu Stolničení 2x Diety a dietní stravování Food styling Moderní cukrářská výroba Studená kuchyně Zásady komunikace Témata – Gastronomie
Jaké téma Vás nejvíce zajímá v rámci oblasti Hotelnictví a turismus? Orientace na zákazníka 22 Moderní gastronomické principy 22 Alfa a omega spokojenosti hosta 17 Tvorba programů pro konkrétní skupinu včetně podpory prodeje 15 Praktický marketing v hotelovém provozu 14 Základní manažerské dovednosti 13 Koučing v podmínkách hotelového provozu 12 Multikulturní komunikace 11 Řízení a organizace práce na úseku F&B 10 Integrované řetězce a franšízový systém 10 Řešení stížností 8 Témata – Hotelnictví a turismus
Další navrhovaná témata pro Hotelnictví a turismus: Výuka cizích jazyků 2x Marketing ve službách Cestovní ruch – animace volného času, technika služeb, zeměpis cestovního ruchu Nástavbové studium – cestovní ruch Témata – Hotelnictví a turismus Řízení a organizace práce v ubytovacím úseku8 Time management7 Obchodní smlouva3
Více CD programů do odborných předmětů z oborů hotelnictví, technika obsluhy, barmanství Makromolekulární kuchyně Moderní pojetí české kuchyně Cizí jazyky 4x Vývoj gastronomie ve světě Zvyky a tradice jiných národů Mít k dispozici při výuce moderní DVD o stolničení i gastronomii Příprava kávy – práce baristy 2x Sommeliérství Estetická úprava pokrmů na talíři Zážitková gastronomie Dietní stravování v praxi Další požadavky na DVPP Gastronomie
Cestovní ruch, průvodcovství, animace, služby cestovního ruchu – doplňkové Odborné stáže – zahraniční pobyty a praxe nejen pro studenty, ale i pro učitele Porovnání a spolupráce s jinými gastronomickými školami 2x Hotelový rozvoj, hotelový průmysl Zkušenosti pracovníků hotelů Další požadavky na DVPP Hotelnictví a turismus
Zpracování výsledků dotazníků Mgr. Bohuslava Krupicová Ing. Marie Rešlová
Děkuji za pozornost