Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
 V r uložila vláda MF, MŠMT a MPO vypracovat systém budování finanční gramotnosti na ZŠ a SŠ (dále jen SBFG).  První verze byla dokončena v r.
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Systém kurikulárních dokumentů
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Etická výchova a Finanční gramotnost
Taneční a pohybová výchova
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Základní škola Pečky, okres Kolín
FINANČNÍ GRAMOTNOST. COFET x finanční gramotnost Vzdělávací materiály Kurzy Semináře, konference Mediální kampaň Projekty.
Problematika úvěrů a zadlužování ve finančním vzdělávání dětí Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí 3. odborný seminář „Měření finanční.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Standardy RVP ZV září 2013 Praha, Všechno, co jste chtěli vědět o standardech … O TOM, CO URČITĚ BYLO O TOM, CO URČITĚ JE O TOM, CO MOŽNÁ BUDE…
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ PROJEKTU. MODERNIZACE VZDĚLÁVÁNÍ – ŠANCE LEPŠÍHO PRACOVNÍHO UPLATNĚNÍ CZ.1.07/1.2.33/
Mgr. Alena Hesová Podpora finanční gramotnosti prostřednictvím Metodického portálu
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
Rámcové a školní vzdělávací programy
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Národní institut pro další vzdělávání Příspěvková organizace přímo řízená MŠMT Působnost v celé České republice Státní garance DVPP.
Projektový záměr Podpora pedagogů MŠ Odborná diskuze MŠMT,
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Globální granty OP VK ve Středočeském kraji PhDr. Ivo Říha Praha,
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Kam s penězi, aby nezahálely
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Strategické řízení a plánování
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra

2 Úloha MŠMT tvorba Standardů finanční gramotnosti a jejich implementace do rámcových vzdělávacích programů (RVP) metodická podpora pedagogů podpora dalšího vzdělávání pedagogů evaluace RVP

3 Soustava kurikulárních dokumentů Státní úroveň Školní úroveň Rámcové vzdělávací programy (RVP) Školní vzdělávací programy (ŠVP) RVP ZV RVP GV RVP SOV

4 Promítnutí standardu FG do ŠVP Standardy FG peníze hospodaření domácnosti finanční produkty práva spotřebitele RVP kompetence očekávané výstupy (výsledky) učivo (obsah) ŠVP učební plán – předměty, projekty školní výstupy (výsledky) učivo, témata (obsah) přesahy, vazby

Příklad (ekonomické lyceum) 5 Standardy FG Okruh: finanční produkty obsah: … nedostatek finančních prostředků … výsledky: … posoudí způsoby zajištění úvěru a vysvětlí, jak se vyvarovat předlužení …

Příklad (ekonomické lyceum) 6 RVP výsledky vzdělávání: … orientuje se v problematice získání úvěru … obsah: … komerční banky a jejich služby … úrokování a diskontování …

Příklad (ekonomické lyceum) 7 ŠVP učební plán: např. ekonomika, matematika, občanská výchova Výsledky: … porovná nabídky rychlých půjček nejméně z hlediska RPSN a zajištění a vybere nejvhodnější … posoudí možnost a výhodnost čerpání úvěru kreditní kartou … obsah: … vedení účtů, vkladové služby, úvěrové služby … praktické aplikace …

8 Podpora pedagogů příručka pro pedagogy, učebnice DVPP (NIDV, akreditace) metodický portál konzultační centra ESF – OP VK (výzvy pro IPo), globální granty doporučení VŠ zařadit FG do stud. prog. další projekty, kurzy, programy, texty,…

Děkuji za pozornost Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra