Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název materiálu: Předložky se 4. pádem
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_04
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Integrovaná střední škola,Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _05
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_02  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Koření.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17 Název materiálu: Koření Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „Koření“. Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma„Koření“, význam složení a použití, druhy koření, směsi koření, skladování. Klíčová slova: Koření, semena, listy, květy, kůry, kořínky. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1.   Autor: Pavla Vejražková  Zpracováno dne: 26.03.2013  Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

Potraviny a výživa I. Pavla Vejražková Koření Potraviny a výživa I. Pavla Vejražková

Význam a složení Koření je část rostlin Vyskytuje se v podobě: Semena Květy Listy Kůry kořínky

Koření používáme - sušené - čerstvé - fermentované Koření má výraznou chuť a vůni, jelikož obsahuje aromatické látky, a proto zlepšuje chuť jídel.

Složení koření Obsahuje: Éterické oleje Silice (vonné látky) Čerstvé naťové koření – vysoký obsah vitaminu C Využití: Výtažky z rostlin, také využíváme v kosmetickém průmyslu při výrobě parfému a mýdel.

V přírodním léčitelství jsou povážovany za léčivé byliny. Koření podporuje dobré trávení, vylučování trávicích šťáv a chuť k jídlu. Anýz, fenykl – proti nadýmání Máta – podpora činnosti jater Česnek – úprava krevního tlaku Skořice – zlepšuje krevní oběh Kurkuma - činnost žlučníku

Druhy koření Rozlišujeme: a) podle původu Domácí Dovážené – tropické, subtropické b) podle části rostlin Plody semena (anýz, kmín, paprika, pepř…) Květy a poupata (hřebíček, levandule, šafrán…) Kůra (skořice) Listy a natě (bazalka, bobkový list, kopr, majoránka…) Koření a oddenky (kurkuma, zázvor, puškvorec…)

Směsi koření Obsahují druhy koření podle receptur, mohou obsahovat sůl a glutamát, jejich určení je pro konkrétní použití Koření na svíčkovou Kari koření Grilovací, gulášové koření Koření na pizzu

Polévkové koření – kostky, nebo tekuté hmoty Salátové koření – dresinky, kořeněné omáčky Sušené salátové koření Perníkové koření Houbové koření Tzatziky Směsi na gyros barbecue

Skladování koření Na trh je dodávané vážené a balené, v sáčkách a kořenkách. Skladujeme v chladných, suchých, větratelných prostorách Vždy skladujeme odděleně od ostatních potravin -> silné aroma

Nesprávné skladování Zvětralé koření ztrácí chuť i vůni Přijímá nepříjemný skladištní zápach Přijímá cizí pachy Napadeno živočišnými škůdci(kladení vajíček)

Kořenící přípravky Sůl – dodává minerální látky - podporuje látkovou přeměnu v těle - vysoký příjem škodí organismu - dodává se na trh obohacená jódem Druhy: Stolní, sůl kamenná, mořská, různé hrubosti, dietní(snížení obsah sodíku) Glutasol – chemicky vyráběný prostředek smíšený se solí(ochucování polévek, omáček) Krmná, průmyslová

Ocet – alkoholické tekutiny vystaveny octovému kvašení za vzniku octovému kvašení Druhy: - kvasný ocet lihový, jableční vinný a ochucené octy(bylinkový) Hořčice – vyrábí se z hořčičného semínka, octu, soli, cukru a koření

Použitá literatura Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště