KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
B.Procházka Poděbrady 16. –
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
HYGIENICKÁ SLUŽBA -STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Uzdravme svůj školní automat
Škola: Praktická škola dvouletá
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV

PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA TEORETICKÁ VÝCHOVA KE SPRÁVNÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU I VEDENÍ K JEHO UPLATNĚNÍ V PRAXI PATŘÍ DO VZDĚLÁVÁNÍ NAŠÍ MLADÉ GENERACE ! ŠKOLA JE POVINNA ZAJISTIT PODMÍNKY PRO ZDRAVÝ VÝVOJ ŽÁKŮ (§ 29 ODST.2) ! DOSTATEČNĚ PESTRÁ, NUTRIČNĚ BOHATÁ, PRO DĚTI VHODNÁ A ENERGETICKY ÚMĚRNÁ STRAVA BY MĚLA BÝT PROTO NABÍZENA NEJEN VE ŠKOLNÍCH JÍDELNÁCH, ALE I VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ. TAK VZNIKL I PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA

NUTRIČNÍ POTŘEBY DĚTSKÉHO ORGANISMU Nutriční potřeby rostoucího a vyvíjejícího se organismu se rychle mění. Nedostatečný nebo nadbytečný příjem energie či jednotlivých živin v tomto období může mít i trvalé zdravotní následky. Stravovací návyky získané v dětství se navíc později jen obtížně mění. Projekt zdravá školní svačina se opírá o doporučené referenční hodnoty pro příjem živin v dětském věku (DACH).

REGULACE NABÍDKY POTRAVIN A NÁPOJŮ VE ŠKOLÁCH Řada vyspělých zemí již regulovala sortiment potravin a nápojů, které smějí být ve školských zařízeních nabízeny. (USA, Španělsko, Francie, Itálie, Velká Británie, Belgie, Litva,...) Cílem regulace je omezit obezitogenní vliv školských zařízení a zajistit dětem a dospívajícím zdravé podmínky k vývoji. V ČR je velmi dobře dlouhodobě ošetřena kvalita stravy ve školních jídelnách, nabídka nápojů a potravin ve školních bufetech a prodejních automatech však dosud regulována nebyla.

REGULACE NABÍDKY POTRAVIN A NÁPOJŮ VE ŠKOLÁCH FRANCIE – 2005 byly automaty na ZŠ a SŠ zcela zakázány. ITÁLIE – obsah automatů regulován, kontrolu nad obsahem má vedení škol a rodiče. Dobrovolná spolupráce výrobců nápojů. VELKÁ BRITÁNIE, ŠPANĚLSKO – obsah regulován, omezen junk-food, stanoveny limity živin USA – 2010 – zákon Hunger Free Healthy Kids 2010, lokální úřady regulují obsah automatů, původně nejasná pravidla, nyní jsou dána kritéria pro potraviny. Omezena velikost balení např. u slazených nápojů.

REFERENČNÍ HODNOTY PRO PŘÍJEM ŽIVIN Referenční hodnoty pro příjem živin (RDA) jsou stanovovány na základě vědeckých studií metabolických procesů lidského organismu. Vzhledem k nedostatečnému výzkum této problematiky v ČR, Společnost pro výživu publikovala v roce 2011 překlad doporučení, která jsou platná v zemích středoevropského regionu – DACH (Německo, Rakousko a Švýcarsko) a z tohoto pohledu je i zpracován projekt zdravá školní svačina. Doporučená RDA – pokryje potřebu živiny u 98 % dané populace, nižší příjem = vyšší riziko deficitu

PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA 1) PROBLEMATIKA VÝŽIVY ŠKOLNÍCH DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH (u dospívajících na středních školách v přípravě) 2) PROGRAMY K OZDRAVĚNÍ SORTIMENTU POTRAVIN A NÁPOJŮ VE ŠKOLÁCH ČR A V ZAHRANIČÍ 3) DOPORUČENÍ K VOLNÉMU PRODEJI POTRAVIN A NÁPOJŮ VE ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍCH 4) DOPORUČENÍ K ÚPRAVĚ SORTIMENTU ŠKOLNÍCH AUTOMATŮ A BUFETŮ 5) PROBLEMATICKÉ ŽIVINY JEJICHŽ OBSAH V POTRAVINÁCH JE POTŘEBA ŘEŠIT

PROBLEMATIKA VÝŽIVY ŠKOLNÍCH DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH NEPRAVIDELNÝ PŘÍJEM POTRAVY Vynechávání snídaně, svačin Omezená konzumace polední stravy (vyhledávání náhradních zdrojů mimo školní jídelny či mimo domov) Vyšší konzumace stravy ve večerních hodinách Nedostatečný příjem tekutin DOPORUČENÍ : Energetický obsah pro snídaně = 20% celkové denní energie, pro svačinu = 10 -15% , pro oběd = 35%, pro večeři 25-30%

PROBLEMATIKA VÝŽIVY ŠKOLNÍCH DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH NEVHODNÉ SLOŽENÍ JÍDELNÍČKU Příjem energeticky bohatých a nutričně chudých potravin (s vysokým obsahem nasycených MK, volných cukrů, soli) Nedostatečný příjem některých živin (polynenasycené MK , vápník, vitamin D, vitamin C, vláknina …….) DOPORUČENÍ : Strava dítěte musí být dostatečně pestrá, vyvážená, přizpůsobená potřebám dětského organismu při růstu a vývoji - nároky na příjem živin jsou specifické

DOPORUČENÍ K VOLNÉMU PRODEJI POTRAVIN A NÁPOJŮ VE ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍCH Zákaz automatů x regulace jejich obsahu??? Zákaz problematiku neřeší, pouze by ji posunul mimo prostor škol! Doporučení pro volný prodej potravin a nápojů ve školských zařízeních bylo vypracováno pro odbornou i laickou veřejnost jako doporučená metodika pro výběr sortimentu nápojů a potravin, dostupných ve školách. Cílem tohoto doporučení je usnadnit zřizovatelům a provozovatelům škol výběr vhodného dodavatele potravin a nápojů nebo výběr z jeho nabídky. Uvedené doporučení by mělo sloužit i rodičům, pedagogům a dalším osobám, které se podílejí na utváření stravovacích návyků dětí. Vzhledem k rozdílům energetických a nutričních potřeb mladších (6- 10let) a starších (11-15let) dětí je návrh určen pro malé nebo velké svačiny.

KRITÉRIA PRO MALÉ(6-10 let) / VELKÉ(11-15 let) SVAČINY Energetický obsah je 15 % CEP 960-1185 kJ / 1275-1680 Kj Maximálně 30-35% energie pochází z tuků Maximálně 10% energie pochází z nasycených mastných kyselin Transmastné kyseliny mohou být obsaženy pouze v potravinách, ve kterých se vyskytují přirozeně, maximálně do 1% energie Maximálně 10% energie pochází z přidaných cukrů Maximálně 20% energie pochází z volných cukrů Maximální obsah sodíku do 480mg - 1,2 g /1,2 g kuchyňské soli :( Součástí svačiny by mělo být ovoce a zelenina nejlépe v čerstvém stavu a nápoj ( v množství 200-350 ml)

KRITÉRIA PRO MALÉ/VELKÉ SVAČINY Doporučené vlastnosti nápojů - množství 200-350 ml/ 200-350ml - přednostně čistá, neslazená, CO2 nesycená voda bez aditivních látek, s nízkou celkovou mineralizací 150-500 mg/l + k doplnění: - mírně ochucené nápoje s obsahem volných cukrů nejvýše 10 g v balení - potravina –mléko v množství 250 ml jako samostatná svačina současně nápoj, včetně svých variant s přídavkem volných cukrů do 10 g /balení

DOPORUČENÍ K ÚPRAVĚ SORTIMENTU ŠKOLNÍCH AUTOMATŮ A BUFETŮ Vhodné nápoje a tekutiny (pitná voda, slabě mineralizované neochucené minerální vody, luštěninové nebo obilninové nápoje obohacené vápníkem- neochucené nebo ochucené s maxim. obsahem 10 g volných cukrů, ovocné, zeleninové a ovocně-zeleninové šťávy bez přidaného cukru, s celkovým obsahem cukru do 10 g na balení…) Nevhodné nápoje a tekutiny ( kofeinové a jiné povzbuzující nápoje, sladké nápoje a limonády, slazené minerální vody, slazené ovocné nápoje, energetické nápoje, silně mineralizované minerální vody, instantní nápoje …..) Mléko a mléčné výrobky (by měly být nedílnou součástí sortimentu školních automatů či bufetů – polotučné mléko trvanlivé, neochucené nebo ochucené s obsahem volných cukrů (mimo laktózu) maxim.10 g, jogurtová mléka a nápoje, acidofilní mléka, nápoje z podmáslí, kefírová mléka, zákysy….., jogurty s celkovým obsahem volných cukrů do 20 % energie, přidaným cukrem do 10 % energie, obsahem tuků do 35 % a SAFA do 10 % energie, s obdobným omezením obdobně tvarohy , tvarohové a jogurtové dezerty, sýry ….

DOPORUČENÍ K ÚPRAVĚ SORTIMENTU ŠKOLNÍCH AUTOMATŮ A BUFETŮ Pečivo, bagety, obložené chleby, sendviče ( preferujeme : pečivo s vysokým podílem celozrnné mouky, s podílem žitné mouky, s obsahem celých zrn, obilných klíčků či otrub … pro menší svačiny i bílé pečivo. Sladké pečivo s nízkým podílem přidaného cukru (do 10 energetických procent, volných cukrů do 20%, celozrnné sušenky, tyčinky, krekery ……..) Luštěninové výrobky (sojové jogurty, nápoje a dezerty s obsahem přidaného cukru do 10% energetických procent a volných cukrů do 20%, luštěninové pomazánky, tofu …..)

DOPORUČENÍ K ÚPRAVĚ SORTIMENTU ŠKOLNÍCH AUTOMATŮ A BUFETŮ Ovoce, zelenina , ovocné a zeleninové výrobky ( čerstvé ovoce a zelenina, ovocné a zeleninové saláty, nedoslazovaná pyré z ovoce a zeleniny s obsahem volných cukrů do 20% ideálně s přídavkem celozrnných obilnin nebo mléčné bílkoviny Semínka,ořechy a výrobky z nich (velmi kvalitní potraviny, přesto opomíjené) - přednostně nepražené a neochucené ořechy a semínka a jejich směsi, dále ořechové a semínkové tyčinky s nízkým podílem přidaného cukru do 10 energetických procent

PŘÍKLADY VHODNÝCH SVAČIN

VHODNÉ SVAČINY: Kmínový konzumní chléb 40g (60g), margarin 10g (45% tuku), ½ vařeného vejce 25g, ledový salát 10g, ředkvička 10g + 100 ml probiotického nápoje + 200-350ml vody Energie 1028,7 kJ, Tuky 8,6g, SAFA 2,9g, Cukry bez laktózy 12,2g, Laktóza 4,6g, Sodík 285,9 mg Vanilkový jogurt (3,4% tuku) 120 g + jemné ovesné vločky 20g, meruňka 100g, nápoj voda 250-350 ml Energie 970,5 kJ, Tuky 4,7g, SAFA 2,3g, Cukry bez laktózy 8,3 g, Laktóza 6,1 g, Sodík 77 mg Zeleninový salát s kousky lososa a s kuskusem (losos grilovaný steak 40 g, kuskus 80 g, okurka 30 g, rajče 30 g, paprika 20g, olivový olej 5 g, sůl nápoj voda 250-350 ml Energie 1178 kJ, Tuky 6,7g, SAFA 1,6g, Cukry bez laktózy 1,9 g, Laktóza 0 g, Sodík 102 mg

PROBLEMATICKÉ ŽIVINY JEJICHŽ OBSAH V POTRAVINÁCH JE POTŘEBA ŘEŠIT Kuchyňská sůl (řešení s výrobci potravin) Příjem volných cukrů -mono a disacharidů (řešení s výrobci potravin) Náhradní sladidla (vznik návyku přijímat příliš mnoho potravin a nápojů se sladkou chutí … vznik nadváhy)

JSOU ZDRAVÉ SVAČINY FINANČNĚ NÁROČNÉ? POTRAVINA ZDRAVÁ Z HLEDISKA OBSAHU ŽIVIN X BIO POTRAVINY + Podpora spotřeby zdravějších potravin povede i ke snížení nákladů na výrobu a konečné ceny...

ZÁVĚR Školní prostředí je pro formování stravovacích a režimových návyků velmi významné! Je potřeba zlepšovat jak teoretickou, tak i praktickou výchovu ke zdraví... Regulace na školách dostupných nápojů a potravin je velmi významným nástrojem cílené prevence!

ZPRACOVALI Koordinátoři studie: SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FN Motol, Odd.léčebné výživy MUDr. Petr Tláskal,CSc HYGIENICKÁ SLUŽBA - STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV Centrum podpory veřejného zdraví MUDr. Marie Nejedlá Autoři: (v abecedním pořadí) Bc.M.Balíková,DiS Mgr.M.Floriánková Mgr.T.Fujáková Mgr.A.Košťálová Mgr.L.Suchopárová,Ph.D. MUDr.P.Tláskal,CSc DĚKUJEME ZA POZORNOST