Biomonitoring volných vod Schrems 2012
Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach
Kontaminace vody – bakteriemi - viry - prvoky - jinými organismy Vznik epidemií - průjmová onemocnění - žloutenka typu A - úplavice Zdroj znečištění:- kanalizace -splachy z polí hnojených statkovými hnojivy Ochranná pásma kolem zdrojů pitné vody
Chemické znečištění – sleduje obsah železa manganu hliníku síranů amonných iontů chloridů volného chloru chloroformu těžkých kovů
Toxické látky - většinou v nízkých koncentracích proto nejde o akutní otravu nebezpečí kumulace v organismu - pesticidy - polychlorované bifenyly Léky - nevhodně zlikvidované léky - exkrementy pacientů - antibiotika –- rezistence patogenních organismů - hormony (vliv na vodní živočichy) - cytostatika (toxická)
Ropné produkty - oleje - nafta - vliv na chuť - toxické (játra) Radioaktivní znečištění - přírodní i umělé radioizotopy - radon
Obsah iontů -Ca2+, K+, Mg2+ (prospěšný vyšší obsah) - Na+, NO3-, NO2- (prospěšný nízký obsah) Dusičnany - průsak z odvodněných a přehnojených polí - splachy z polí Dusitany - Fe2+ v hemoglobinu je oxidováno na Fe3+ a nepřenáší kyslík
Chlor - dezinfekce - obtížné dávkování - nežádoucí vedlejší produkty – chloroform (zřejmě rakovinotvorný) Volné vody - infekční znečištění i člověkem přenos střevních infekcí, onemocnění horních cest dýchacích, kůže apod. - sinice (při nadbytku živin, hlavně P) vylučují toxiny - kožní a zažívací potíže Samočistící schopnost vody - řasy produkují kyslík - zooplankton filtruje vodu a odstraňuje drobné organické látky