Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference 25.8.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
Advertisements

Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Mateřská a rodičovská dovolená
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
STANDARDY (DOPORUČENÉ POSTUPY) Leoš |Heger, Olomouc,
Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Systém zdravotní a sociální péče v České republice
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Národní plán rozvoje eHealth ICT Unie, pracovní skupina eHealth Konference: „ICT ve zdravotnictví“, , Malostranský palác.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE Praha, 6. listopad 2008.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha,
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Standardy ve zdravotnictví „Nadstandard“ (x) spoluúčast Leoš Heger, PSP,
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
CO PŘINESOU NOVÉ ZÁKONY ANEB REFORMA POKRAČUJE
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Tvorba „nadstandardu“ z pohledu MZ ČR „Nadstandardy v operaci šedého zákalu(katarakty)“ seminář Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Poptávka po zdravotní péči
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Transkript prezentace:

Výsledky projektu HEZR hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví Tisková konference

Cíl projektu HEZR cílem projektu je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné veřejnosti na často diskutované, důležité, inovativní nebo bezprecedentní opatření ekonomicko- sociálního charakteru ovlivňující kvalitu života občanů a vytvořit tak lepší předpoklady pro veřejnou a politickou diskusi a průchodnost reformních opatření přinášejících systémové změny v českém zdravotnictví.

Kdo hodnotí jednotlivá opatření? Hodnotící komise složena z expertů z nejrůznější oblastí hospodářství (ekonomové, analytici, právníci, sociologové, lékaři, porodní asistentky, odborní žurnalisté, podnikatelé, manažeři, zástupci stavovských organizací, neziskových organizací, odborů a akademické obce).

Kritéria hodnocení míra souhlasu s opatřením (+3, -3) +3 absolutní souhlas s opatřením 0 žádný přínos, status quo -3 absolutní nesouhlas s opatřením důležitost opatření pro společnost (0 – 100%) komentář hodnotitelé mají možnost svými komentáři zdůvodnit hodnocení, vyjádřit se k jednotlivým opatřením a poukázat na jejich negativa nebo pozitiva.

Rating HEZR představuje součin průměrné míry souhlasu a průměrného koeficientu důležitost, které vycházejí z databáze údajů získaných od expertů. Opatření s nejvyšším ratingem má podle hodnotitelů HEZR největší přínos pro rozvoj země z hodnocených opatření.

Vybraná opatření v 6. kole Úprava regulačních poplatků Definice standardu a nadstandardu Zrušení platových tabulek ve zdravotnictví Bonusy za prevenci Elektronizace zdravotnictví Změny v sociálních dávkách Levné léky nebudou hradit zdravotní pojišťovny

Úprava regulačních poplatků Obsah opatření: zrušení poplatku (30 Kč) za položku na receptu, platba bude pouze za celý recept (pravděpodobně 30 Kč) poplatek za den v nemocnici zvýšen na 100 Kč (v případě, že se pacient nerozhodne pro nadstandard) na místo dnešních 60 Kč zvýšení regulačního poplatku u specialisty v případě, že přijde bez doporučení obvodního lékaře (návrh na Kč za návštěvu) u obvodních lékařů zůstává poplatek stejný – 30 Kč

Definice standardu a nadstandardu Obsah opatření: Stanovit co bude standardem plně hrazeným zdr. pojišťovnou. Umožnit komerční (při)pojištění, ze kterého by pacient hradil zdravotní péči, jež mu bude poskytnuta nad rámec standardní péče Občan dostane možnost připlatit si legálně na lepší kyčelní kloub, kvalitnější oční čočku, lehčí sádru nebo zubní plombu. Budou se platit jen rozdíly mezi standardem a nadstandardem. Pacient bude konečně jasně vědět, na co má nárok ze svého zákonného pojištění

Zrušení platových tabulek ve zdravotnictví Obsah opatření: Zrušit platové tabulky pro zaměstnance zdravotnictví – umožní se tak lépe finančně ohodnotit schopné a dobré lékaře a omezit tak i odliv lékařů do zahraničí.

Bonusy za prevenci Obsah opatření: Pojištěnci, kteří pravidelně chodí na preventivní prohlídky, budou mít nárok na finanční bonus od zdr. pojišťovny

Elektronizace zdravotnictví Obsah opatření: Elektronicky spojit všechna zdravotnická zařízení. Díky tomu pojišťovny lehce zjistí, kde jsou rezervy a která péče byla poskytnuta zbytečně. Tento záměr pak zajistí průhlednost peněžních toků při poskytování péče jednotlivým nemocným. Příprava elektronické neschopenky včetně hlášení změn v průběhu pracovní neschopnosti. eHealth jako souhrnný název pro řadu nástrojů založených na informačních a komunikačních technologiích, které podporují a zlepšují: prevenci, diagnostiku, léčbu a sledování a řízení zdraví a životního stylu.

Změny v sociálních dávkách Obsah opatření: Porodné pouze za první dítě a jen pro rodiče s příjmem do 2,4 násobku životního minima Úleva na daních pro ty, co pečují o postiženého příbuzného nebo o nemohoucího seniora, zvýšit u těchto lidí jejich podprůměrné penze, které navazují na nízké příjmy před důchodem Snížení příspěvku na péči, z kterého si handicapovaní hradí služby, má být snížen – u skupiny s nejnižším postižením vyjma dětí (z 2000 na 800 Kč měsíčně) Výše příspěvku (8 000 nebo měsíčně) o nejvíce postižené se měnit nebude

Levné léky nebudou hradit zdravotní pojišťovny Obsah opatření: Vyřazení levných léků z pojištění má kompenzovat zrušení poplatku za položku na receptu. Léky levnější než 60 Kč už nebudou na recept.

Projekt HEZR Výsledky 6. kola

Míra souhlasu s opatřením

Míra důležitosti pro společnost

HEZR Rating

Rating HEZR HEZR - hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví rok 2010 přínos opatření pro rozvoj země RATING Elektronizace zdravotnictví 94 Definice standardu a nadstandardu 91 Bonusy za prevenci 56 Úprava regulačních poplatků 47 Levné léky nebudou hradit zdravotní pojišťovny 38 Zrušení platových tabulek ve zdravotnictví 19 Změny v sociálních dávkách 0

HEZR Rating jednotlivých kol Průměrná hodnota všech hodnocených opatření v jednotlivých kolechRATING 1. kolo88,08 2. kolo34,17 3. kolozrušeno 4. kolo-26,47 5. kolo9,5 6. kolo49,2

Harmonogram HEZR 2009 Výsledky 7. kola projektu budou prezentovány v listopadu 2010

Další informace podrobná statistická data seznam hodnotitelů komentáře hodnotitelů k jednotlivým opatřením najdete na:

Děkujeme za pozornost