Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Minidezerty z italských cukráren
TUKY (LIPIDY).
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
„Český spotřebitel a potraviny – zpráva ze sociologického výzkumu“
Škola: Praktická škola dvouletá
VY_52_INOVACE_ZBP1_6264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Přehled možných potravinových alergenů.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZDRAVÉ MLSÁNÍ Ivana Paletová
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. –
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Chemie v potravinářství
Potravinové alergie a intolerance
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
STRAVOVÁNÍ A PROVOZ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ELEKTRA LUHAČOVICE MVDR. MIROSLAV JAROŠ Označování alergenů v nebalených potravinách a v pokrmech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Potrava
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
TUKY (LIPIDY).
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Vratislav Janda ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé ČR
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Název projektu: Moderní škola
Prídavné látky v potrave
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Hodnocení bezpečnosti potravin pro bezlepkovou dietu Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

Cíl Hodnocení bezlepkových potravin a stanovení obsahu gliadinu v bezlepkových potravinách – databáze (2002 – 2008) Sledování denního příjmu u pacientů s celiakií (2005 – 2008) Gliadin ELISA souprava pro stanovení gliadinu v potravinách (Immunotech a Beckman Coulter Company)

2005 2 Počet nevyhovujících výrobků 2006 1 2007 2 2005 2 2006 1 2007 2 2008 2 (3 kolem současného limitu)

Značení výrobků a úskalí databáze z pohledu celiaka Výrobky lze rozdělit do 3 skupin: Výrobce nedeklaruje složky správně – výrobek obsahuje gliadin(gluten), ale ze značení výrobku to není zřejmé Výrobce deklaruje, že je gliadin(gluten) přítomen ve výrobku, ale analýza to neprokáže Špatné pochopení nebo špatná interpretace potravinové legislativy a další případy

1.skupina Kokosový kmen Obsah gliadinu >30 mg/100 g sušiny Složení deklarované výrobcem: cukr, kokos (20 %), glukózový sirup, sušené odstředěné mléko, čokoládová poleva (rostlinný tuk, cukr,kakao, ztužený rostlinný a živočišný tuk), cukr, ethylvanilin, kakao, aroma rum Upozornění analytické laboratoře: výrobek není deklarován jako bezlepkový

Adventní kalendáře, čokoládové figurky(Vánoce, Velikonoce) 2. skupina Adventní kalendáře, čokoládové figurky(Vánoce, Velikonoce) Analýza – výrobky obsahovaly vždy méně než 1 mg gliadinu /100 g sušiny Složení deklarované výrobcem: cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, laktóza, sušená syrovátka, lecithin, vanilin 2 etikety - výrobek může obsahovat malé kousky jader lískových oříšků, arašídových oříšků, mandlí nebo jader oříšků kešu -výrobek není vhodný pro osoby alergické na stopy ořechů, sušeného ovoce, mléka, vajec, lepku, obilovin a produktů z nich. Obsahuje lepek.

3. skupina Rýžové chlebíčky se sýrem RACIO, s.r.o. Složení deklarované výrobce:rýže,sýr,syrovátka,aroma, kvasnicový extrakt, sůl, kyselina citrónová, lecithin Poznámky výrobce: Výrobek může obsahovat stopy lepku Výrobek je bezlepkový Obsah gliadinu < 5 mg/100 g sušiny

Chlebíčky rýžové s mléčno-čokoládovou polevou Složení deklarované výrobcem: rýže pololoupaná, mléčno-čokoládová poleva (cukr, ztužený rostlinný tuk, ztužený rostlinný tuk, kakový prášek, sušené mléko, sušená syrovátka, lecitin, přírodně identické aroma vanilin) Upozornění výrobce:může obsahovat stopy ořechů; obsah gliadinu nepřesahuje limit stanovený platnou legislativou gliadin < 0,57 mg/100g

Tykev jádra Složení deklarované výrobcem: semena tykve loupaná Upozornění výrobce: mohou se vyskytnout stopy arašídů a jiných ořechů, lepku, mléčné bílkoviny, sóji a sezamu Japonská směs Suchá skořápková jádra, obilniny a mořské řasy Složení: lepková rýže, arašídy, cukr, mořské řasy, sezam, sójová omáčka glutinous rice – lepkavá rýže

Salám Vysočina gliadin: 0,57 mg/100 g Složení deklarované výrobcem: vepřové maso, hovězí maso, jedlá sůl, koření, dextróza, cukr, antioxidant E 300 (kys.askorbová), E 301(askorban sodný), konzervant E 250 (dusitan sodný), stabilizátory E450 (difosforečnany), E 451(polyfosforečnany), emulgátor E 471(mono- a diglyceridy mastných kyselin), zvýrazňovač chuti E 620 (kys.glutamová) Upozornění výrobce: vyrobeno v závodě, který zpracovává pšeničnou mouku, mandle, sóju, celer Paštika Matěj gliadin: <0,59 mg/100 g Složení deklarované výrobcem: voda, vepřové maso,vepřové sádlo, vejce, rajčatový protlak, pšeničný modifikovaný škrob E1422 (acetylovaný škrobový adipan), hořčice, sůl, koření, cibule Upozornění výrobce: nevhodné pro nemocné celiakií

Změny v legislativě Codex Alimentarius + Vyhláška č.157/2008 Sb., kterou se mění vyhláška č.54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů Bezlepkovými potravinami se rozumějí a) jsou složeny nebo vyrobeny pouze ze surovin, které neobsahují žádné prolaminy z pšenice nebo ostatních druhů Triticum jako špalda(Triticum spelta L.), kamut (Triticum polonicum L.) nebo tvrdá pšenice, ječmene, žita, ovsa1a z jejich hybridních odrůd a u kterých hodnota lepku činí nejvýše 20 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě; nebo b) obsahují složky z pšenice, žita, ječmene, ovsa, špaldy nebo z jejich hybridních odrůd a u kterých obsah lepku činí nejvýše 100 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě; nebo c) obsahují složky nebo směs složek uvedených v písmenech a) a b) a u kterých obsah lepku činí nejvýše 100 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě

Změny v legislativě Označování bezlepkových potravin 1 Oves může být tolerován většinou, ale ne všemi pacienty s celiakií. Z tohoto důvodu je (bude) použití nekontaminovaného ovsa glutenem řešeno (povoleno) odborníky (dietary managment for celiac disease) na celiakii na národní úrovni. Označování bezlepkových potravin Potraviny bezlepkové se mohou označit jako „bezlepkové“ nebo „bez lepku“ pouze, pokud splňují požadavky uvedené v § 18 odst. 2. Potraviny se mohou označit jako „přirozeně bezlepkové“ pouze, pokud splňují požadavky uvedené v § 18 odst. 2. písm. a)

Důležité závěry z dokumentů EFSA V roce 2005 došlo ke změnám v uvádění alergenních složek na etiketách potravinářských výrobků. Z povinnosti uvádět alergenní složky byly vyňaty (do listopadu 2007) složky na bázi pšenice (glukózové sirupy, dextróza a maltodextrin), na bázi ječmene (glukózové sirupy) a destiláty na bázi obilnin. V průběhu roku 2007 došlo k opětnému jednání vědeckého panelu pro dietetické výrobky, výživu a alergie a výsledkem jsou nové dokumenty a závěry těchto jednání lze stručně shrnout: a) není pravděpodobné , že výše uvedené složky na bázi ječmene a pšenice vyvolají vážnou alergickou reakci u vnímavých jedinců b) není pravděpodobné, že výše uvedené složky na bázi ječmene a pšenice způsobí nepříznivou reakci u pacientů s celiakií (hodnota obsahu glutenu nesmí překročit limit uváděný v Codex Alimentarius) c) pro destiláty na bázi obilovin - bílkoviny a peptidy nejsou destilací převedeny do finálního destilátu za předpokladu řádně vedené destilace, je proto nepravděpodobný vznik nepříznivé reakce u pacientů s celiakií

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků Cíl: zjistit skutečný stav bezlepkové diety z hlediska obsahu gliadinu Popis:celodenní strava vybraných pacientů je po dobu 1 měsíce odebírána a přesně odvažována; v odebraných vzorcích je stanoven obsah gliadinu Vyhodnocení: na základě uvedeného jídelníčku a hmotnosti denních porcí je stanoveno množství skutečně přijatého gliadinu za den Plánovaný počet pacientů:21 za celou dobu řešení projektu

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků I Wafle s nutellou Čajové pečivo kokosové

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků I

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků I

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků II lívance černá buchta s polevou

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků II

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků II

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků II

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků III kokosky

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků III

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků III

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků IV Bramborák

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků IV

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků IV

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků V Buchta s citrónovou polevou

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků V Denní jídlo kód název množství (g;ml) gliadin (mg/100g) gliadin (mg) Snídaně 1A Pečivo 127 0.00   1B Karob, Jizerka mouka, jahelná mouka, xanthan 0.30 1C Pomazánkové máslo 57 0.36 0.21 Svačina 1D Buchta s citrónovou polevou 110 3.84 4.22 1E Kukuřičná mouka 1F Pohanková mouka 52.24 Oběd 1G Polévka kuřecí s nudlemi 200 0.37 0.74 1H Nudle 0.34 1CH Ochucovadlo-Nikal (Wuerzl) 1I Hovězí na pórku 130 1J Zázvor 0.41 Večeře 118 9.39

Sledování denního příjmu gliadinu u celiaků V Denní jídlo kód název množství (g;ml) gliadin (mg/100g) gliadin (mg) Snídaně 8B Chléb 107 0.00   6F Pomazánka celerová 240 Svačina 9A Buchta - jablkový moučník 110 1.59 1.75 Jizerka, Unimix,mouky 1E, 1F,kypř.prášek Oběd 9B Bramborová polévka 340 9C Zeleninový bujón 9D Langoše se sýrem 9E a kečupem 7C 180 9E Sýr strouhaný 100 Večeře 3.34

Stanovení obsahu gliadinu v souboru bezlepkových potravin Od poloviny roku 2007 je komerčně dostupná ELISA souprava kompetitivního typu, která je vhodná pro stanovení hydrolyzovaných prolaminů (peptidových fragmentů) v pivech, škrobech a glukózových sirupech. Tato souprava byla použita pro stanovení obsahu peptidových fragmentů ve vybraných vzorcích českého piva, čokoládových tyčinek s obsahem škrobu, či glukózových sirupů a sójových omáček

Ovesné vločky s klíčky gliadin <1,3 mg/100g Ovesné vločky A gliadin <0,78 mg/100g (<0,87 mg/100 g sušiny) Ovesné vločky B gliadin <0,62 mg/100g (<0,68 mg/100 g sušiny) Ovesné vločky jemné gliadin <0,60 mg/100g (<0,66 mg/100 g sušiny)

Chocolate Fruit and Nut Crunch – čokoládové křupavé muesli gliadin <0,57 mg/100 g(< 0,59 mg/100 g sušiny) Traditional Crunch – křupavé muesli s mandlemi a rozinkami gliadin <0,89 mg/100g (<0,93 mg/100 g sušiny) Treasure Crunch – křupavé muesli s pomerančem a kokosem gliadin <0,59 mg/100g (<0,61 mg/100 g sušiny)

Děkuji za pozornost