Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko náhradní rodinné péče Používání metodik v neziskovém sektoru - výsledky výzkumu Projekt Centrum.
Advertisements

Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Výsledky výzkumu: Anglie a Wales Cíle výzkumu Zachycení aktuálních trendů v oblasti NRP: Deinstitucionalizace Obecný.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Situace náhradní péče o děti v Dánsku Projekt Centrum podpory NRP je.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. POLSKO – výsledky výzkumu: Změny systému, deinstitucionalizace Bariéry a ne/zamýšlené důsledky transformace Nová.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Život v náhradní rodinné péči z pohledu přijatých dětí a náhradních rodin Projekt Centrum.
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušeností přímých aktérů Shrnutí závěrů výzkumu, přehled potřeb dětí a náhradních rodin a doporučení pro praxi.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Co znamená pro společnost bezdomovství?
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius
Náhradní rodinná péče.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Zahraniční výzkum Náhradní péče o děti v Dánsku, v Anglii a Walesu, na Slovensku a v Polsku
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Pomáháme dětem, které neměly v životě štěstí.
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Rodina, náhradní rodinná péče
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Když vlastní rodina chybí
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Financováno Nadací Sirius
Konference je financována Nadací Sirius
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Co říká česká veřejnost?
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoj ke změně v institucionálním nastavení náhradní rodinné péče z pohledu pracovnic OSPOD www.nahradnirodina.cz www.nadacesirius.cz www.nadacesirius.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD Výzkum: Skupinová diskuse (ohnisková skupina) a individuální rozhovory – červen 2013 Ambivalence, nejistota: chaos, zmatek , nejistota vs. „krok kupředu“, „obrat o sto osmdesát stupňů“, „přerod myšlení všech“, „změna filozofie“ Představy o smyslu novely vs. zkušenosti z její implementace: „… protože v tý praxi to naráží úplně na všechno.“ Přístup: kultura profese jako součást organizační kultury (Schein, Musil). „Jak se u nás věci dělají“ (samozřejmé předpoklady a očekávání v pozadí) Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD Dilemata: Úřednická a/nebo pomáhající profese (otázky moci a etiky) více papírování, specializace vs. méně času na terénní práci s rodinou (biologickou i pěstounskou) a v rodině, na prevenci, podporu a pomoc „care leavers“ kontrolní a rozhodovací a pomocná stránka profese dále neoddělitelná (př. rozhodování o přiznání odměny za péči a další pravomoci) nyní „máme blíž ke klientům a oni k nám“, narovnání vztahů, otevřenost obavy ze spekulací a zneužívání dávek kontinuální spolupráce, „kariéra péče“, kontrola Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD Preference náhradní rodinné péče před ústavní – deinstitucionalizace. Pěstounská NP „… aby to nebyla ta skrytá adopce s těma dávkama“ a uznání pěstounů ve společnosti jako profese, profesionalizace, … vs. chápání pěstouna jako obdoby rodiče, nikoli jako pečovatele-vychovatele (sémantika čj. a angl.), jako „náhrady“ za rodiče. Pojetí dítěte v NP jako „sociálního sirotka“. „… tak to bylo nejlepší, zbavení rodičovských práv, aby tam žádný rodiče nebyli, nefigurovali.“ Biologičtí rodiče jako konkurent a problém pro všechny strany NRP (PP). Argumenty pro/proti „… ty děti jsou většinou deprivovaný a pěstouni nevědí, jak s nima zacházet.“ Dilema: „Co s biologickými rodiči?“ Řešení: Nezávislí specialisté mediace a probace. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD Sanace, s. pomoc a podpora návratu dítěte do biologické rodiny vs. chudoba, nevyhovující bytová situace nemůže být dle zákona důvodem odebrání dětí. Norma vs. praxe Pomoc při opuštění péče biologické rodině, začarovaný kruh, „azylová turistika“ Problém chudoby biologických rodičů a příbuzných dětí v NP Efektivní podpora klientů opouštějících péči (ústavní závislost) Podmínky, sociální bydlení, ubytovny, nevyvážený systém podpory „… my zase někdy vidíme ty maminky, který teda by se o to děťátko třeba rády staraly a ten náš stát prostě není na tu rodinnou politiku, a já někdy bojuju s tím, že když vidím, že pěstounka na přechodnou dobu dostane 20 tisíc a maminka, kdyby měla třeba půl roku 20 tisíc, tak si to dítě nechá.“ Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD Dilema rekrutace: Kdo je vhodný pěstoun? Nebude dost vs. hlásí se houfně Pěstouni jako náhradní rodiče, „zákazníci“, princip poptávky ze strany zájemců vs. potřeby dítěte Nepřipraveni a nechtějí spolupracovat s biologickou rodinou vs. problém umisťování a párování podle potřeb a zájmu dětí a jejich blízkých Práce z lásky a poslání vs. profese a zaměstnání (Princip nezištnosti ČR vs. GB) „Mít na to“ – podmínka mít materiální zázemí (ČR vs. GB) profesionalizace, výběr, další vzdělání i příbuzenští pěstouni Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD Kritéria. Kdo je vhodným pěstounem? Nerozlišená kategorie (jen přechodné a dlouhodobé) pro rekrutaci: Představy a předsudky: Ageismus „babičky“ (jaké kompetence, potřeby, podmínky a pojetí výchovy dětí) vs. převaha babiček a konkrétní zkušenosti (zvl. přechodné) Gender Sociální postavení (vzdělání, profese, zajištěnost, …) vs. nerovnost odměn Profesní minulost adeptů „kolegyně“ a tety „… ty tety mají teda srdíčko, ale ty děti jsou jiné, ty jsou prostě problémové a ty tety to nemusí zvládnout, ale to zase ten kraj ty tety toho hodně využívají.“ Rekrutace a/nebo samorekrutace (proč ji nepodpořit). Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD SP OSPOD: Všichni chceme, nikde to není v zákoně, ale ten 40. rok na ty miminka, zůstáváme konzervativní, já totiž jsem starší matka, tak vím, co to obnáší… SP OSPOD: Aby nám je nevychovávali rodiče věku už potom babiček, který k tomu mají jiný přístup. SP OSPOD: My zase víme z republiky, protože pracujeme s pěstouny teda po celý republice, že ti, kteří třeba už měli ty naše děti, jak jsem říkala, ty starší, ty už jim vyrostly a jsou to třeba ženy kolem, já nevím, 55 let, 50 let a už nechtějí mít dítě třeba do dlouhodobé pěstounské péče, tak naopak ty jdou teď do tý přechodný pěstounský péče, ti mi přijdou teda úplně senzační. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD Služby saturované a chybějící: + Vzdělání přípravy forma a obsah, i pro příbuzné + Podpora, pomoc Služby – zajistí NNO (lhůty, škála) Dovolené odlehčovací služby „se řeší“ Škola a spolupráce – stále chybí osobní asistenti Psychiatrické a terapeutické služby (nutnost specialistů na děti z NP, jiná konstrukce „normality“, testy) Rekrutace spoléhání na kampaň MPSV (a autorekrutaci) Pomoc přímo v rodině Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD Nastavení kompetencí OSPOD + Jasné (nepřekrývání) kompetencí + Vztah klient–SP OSPOD rovnější - Rezortismus trvá - Politické tlaky „doporučení v uvozovkách“ maximalizovat počet pěstounů - Lhůty dlouhé, včasný zásah (předběžná opatření, někt. dávky) - Soudy pomalé - Spuštění zákona, nepřipravenost, počáteční zmatky a „ponechanost“ SP, jako nárazník klientů - Metodiky, kritéria nejasná (předpoklad pozitivního vymezení) Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů 13. 11. 2014 Postoje sociálních pracovnic OSPOD k NRP SP OSPOD: Ano, ale když to bude politická zakázka, aby bylo co nejvíc pěstounů, co nejvíc pěstounů na přechodnou dobu, pokud to bude politická zakázka, tak se nějaký kritéria přehlídne, to jako, já prostě v tomhle jsem skeptická. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius

Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius Děkuji za pozornost! Středisko náhradní rodinné péče, spolek PhDr. Olga Šmídová-Matoušová, Ph.D. Jelení 91, 118 00 Praha 1 Tel./fax: +420 233 355 309 Infolinka: +420 233 356 701 info@nahradnirodina.cz www.nahradnirodina.cz Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace Sirius