KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb 15. 5. 2013 Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ
Advertisements

Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Veřejné zakázky v IT Ing. Jiří Fridrich Skupina Informatiky MF Jiri
Nakladatelská licenční smlouva
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Mgr. Kateřina Slušná, advokátka
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Diplomové práce z hlediska autorského práva
Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Liberec, 19. května 2008.
Mgr. Tomáš Šetina. Pracovněprávní vztahy  Dohoda o provedení práce, pracovní smlouva Dílo na objednávku § 61 aut. zák. Je-li dílo autorem vytvořené na.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Autorské právo v kostce
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu: „EU peníze školám“ registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Projekt je financován z Evropského sociálního.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
OMEZENÍ PRÁVA AUTORSKÉHO §§ OBECNÁ VÝKLADOVÁ NORMA § 29 odst. 1 – omezení – tedy užití děl bez souhlasu a bezplatně - je možné jen § 29 odst. 1.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Autorské právo a Open Access
Zsv.
Integrovaná střední škola, Slaný
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Mgr. Romana Derková Ostrava,
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
, Konference muzejních knihoven, Brno Paměťové instituce a duševní vlastnictví Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Ing. František Knížek uvádí dokument Seminář ČSVZ „Autorské právo a Internet“ 23. března 2011.
Výtah z autorského zákona
Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu: „EU peníze školám“ registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Projekt je financován z Evropského sociálního.
Podmínky pro zadávání VŘ/ZŘ ve vztahu k elektronickým učebnicím Mgr. Monika Málková.
ARCHITEKTONICKÉ SOUTĚŽE
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
e-PK aktuální stav služeb DDS
Autorské právo !.
Autorský zákon základní pojmy
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva, práv průmyslových a práva soutěžního PF UK

Díla architektury jako autorská díla Autorský zákon č. 121/2000 Sb.: jedinečnost (původnost) výsledek duševní tvůrčí činnosti autora – fyzické osoby smyslová vnímatelnost (i nehmotná podoba) Formy vyjádření: architektonický návrh, architektonická studie projektová dokumentace fotografie, obrazy zachycující arch. díla trojrozměrná stavba v podobě listinné či digitální

Výjimky z ochrany – zákonné licence pro architektonická díla Volné užití děl pro osobní potřebu (§ 30 odst. 3-5 AZ) neplatí pro rozmnožování či zhotovení napodobeniny architektonického díla stavbou jiné (např. listinné rozmnoženiny) – vždy tak označena a jen pro osobní potřebu Arch. díla na veřejných prostranstvích (§ 33 AZ) lze zachytit fotograficky, malbou, filmem... zákaz pořizování trojrozměrných rozmnoženin Licence ke změnám dokončené stavby (§ 38d AZ) v míře nezbytně nutné a při zachování hodnoty stavby v opodstatněných případech povinnost informovat předem autora + poskytnout dokumentaci stavby před provedením změn

Architektonická činnost a smluvní vztahy AUTOR (dodavatel stavby) Architektonická kancelář INVESTOR zaměstnanec,externista Smlouva o dílo + licence

Soutěžní díla a veřejné zakázky Soutěžní díla a díla na objednávku právo objednatele (pořadatele soutěže) užít dílo k účelu vyplývajícímu smlouvy/soutěžních podmínek Soutěžní návrhy z architektonických soutěží soutěž o návrh (§ 102 a násl. ZVZ č. 137/2006) lze zadat veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci v jednacím řízení bez uveřejnění se všemi vybranými soutěžícími (§ 23/6 ZVZ)

Děkuji všem za pozornost a vítám dotazy. Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva, práv průmyslových a práva soutěžního PF UK Konference Architektů měst ČR 2013