Veřejnoprávní smlouva - § 116

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
§ 103 Záměry nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
Povinnosti a odpovědnost při přípravě a provádění staveb
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Stavební zákon po novele s účinností od
Krajská hygienická stanice jako dotčený orgán státní správy
NOVÉ INSTITUTY V RÁMCI NOVÉHO STAVEBNÍHO ZÁKONA
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Stavební zákon Autorizace
Ochrana životního prostředí VE STAVEBNÍM PRÁVU
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Řízení o přestupcích.
Povolování staveb Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují a) budovy, a to např. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m 2 zastavěné.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
AUTORIZOVANÉ OSOBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Vodní zákon a stavební zákon Vztah zákonů po novele.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Umisťování staveb.
Obecná charakteristika
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Stavební zákon Od října 2017.
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_STAVEBNÍ.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Veřejnoprávní smlouva - § 116 o provedení stavby nebo terénní úpravy souhlas dotčených orgánů s uzavřením smlouvy od předložení návrhu do 7 dnů doručit osobám, které by byly účastníky písemný souhlas těchto osob se smlouvou není-li souhlas získán =>stavební povolení

Pojem zkráceného řízení § 117 pouze u staveb vyžadujících stavební povolení nejedná o jinou formu stavebního řízení výsledným dokumentem není stavební povolení certifikát AI nenahrazuje stavební povolení certifikát je dokladem o tom, že stavba může být po právu realizována stavební úřad certifikát nepřezkoumává kontrolní prohlídka ale: kontrolní prohlídka

Předpoklady zkráceného řízení smlouva stavebníka s AI o provedení kontroly projektové dokumentace další náležitosti smlouvy (čas plnění, cena, a další podmínky) SZ neupravuje stavba není ze zkráceného řízení vyloučena právním předpisem územně plánovací dokumentací územní plán, regulační plán rozhodnutím orgánu územního plánování obecní úřad obce s rozšířenou působností (§ 6) obecní úřad za podmínek § 6 odst. 2 a § 24

Povinnosti stavebníka předat AI pravomocné územní rozhodnutí popř. odkaz na regulační plán zajistit zpracování projektové dokumentace zajistit stanoviska dotčených orgánů souhlasná k PD (byť s podmínkami) vyjádření osob, které by jinak byly účastníky stavebního řízení pojem dotčené orgány

Pojem dotčeného orgánu - § 136 spr. ř. Dotčenými orgány jsou orgány, o kterých to stanoví zvláštní zákon, správní orgány a jiné orgány veřejné moci příslušné k vydání závazného stanoviska (§149 odst. 1) nebo vyjádření, které je podkladem rozhodnutí správního orgánu. Např. obec podle § 50 zákona č. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší je orgán obce je dotčeným orgánem v územním, stavebním a jiném řízení z hlediska ochrany ovzduší u malých stacionárních zdrojů, § 6 odst. 1 písm. e) SZ úřad územního plánování je dotčeným orgánem v územním řízení z hlediska uplatňování záměrů územního plánování pokud nevydává územní rozhodnutí

Povinnosti autorizovaného inspektora zkoumat, zda územní rozhodnutí je pravomocné a platné regulační plán řeší předmětnou stavbu a byl zpracován podle nového zákona* projektová dokumentace zpracována oprávněnou osobou projektová dokumentace je v souladu s územním rozhodnutím (regulačním plánem) s požadavky dotčených orgánů projednat připomínky třetích osob *pokud nahrazuje územní rozhodnutí

Rozsah přezkoumání PD zda stavbu lze podle dokumentace a dalších podkladů provést, projektová dokumentace je úplná, přehledná, soulad s OTP v míře odpovídající posuzované stavbě zda je zajištěn příjezd ke stavbě a včasné vybudování technického, popřípadě jiného vybavení potřebného k řádnému užívání stavby ověří účinky budoucího užívání stavby.

Další povinnosti AI projednání námitek třetích osob písemný záznam o výsledku vypořádání rozpor mezi stavebníkem a třetí osobou neodstraněn předložit SÚ námitky k rozhodnutí spolu se závěry projednání námitek projektovou dokumentací závaznými stanovisky dotčených orgánů se svým stanoviskem k věci – zákon výslovně neukládá

Předpoklady vydání certifikátu PD vyhovuje zákonným požadavkům připomínky třetích osob vypořádány zpracován návrh plánu kontrolních prohlídek stavba může být provedena vyznačí na PD vydá certifikát s uvedením jména, příjmení, data vydání, podpis, razítko není stanoveno, kdo plán zpracovává

Postup při zjištění nedostatků není zákonem výslovně upraveno záleží na obsahu smlouvy vrátit s tím, že nelze vydat certifikát jednáním nedostatky odstranit nelze-li vydat certifikát nepředkládají se SÚ nevypořádané připomínky třetích osob ve smlouvě nutno na tuto možnost pamatovat

Oprávnění AI při vypořádání námitek inspektor o námitkách nemůže rozhodnout neodstraněný rozpor stavebnímu úřadu stavební úřad rozhoduje na základě OTP závazných stanovisek dotčených orgánů technických norem o námitce občanskoprávní povahy rozhodne na základě technických předpisů a závazných stanovisek odkáže na soud, jde-li o spor o vlastnictví nebo rozsahu vlastnických práv kdy

Postup po rozhodnutí SÚ námitky zamítnuty certifikát a ověření na dokumentaci námitky shledány důvodné nelze vydat certifikát stavbu nelze podle dokumentace provést podle okolností zjištěných nedostatků dokumentaci vrátit stavebníkovi k úpravě jednáním vady odstranit ve smlouvě upravit možné situace a postup v nich

Účast autorizovaného inspektora při provádění stavby a kolaudačním řízení

Před dokončením stavby § 118 povolením před realizací rozhodnutím stavebního úřadu (odst. 1) ve zkráceném řízení (odst. 2, věta poslední) schválení i po realizaci změny (odst. 3) zápisem SÚ do stavebního deníku zápisem AI do stavebního deníku podle okolností i ověřené projektové dokumentaci nedotýká se práv účastníků řízení, podmínek územního rozhodnutí, veřejných zájmů (nebo DO se změnou souhlasí) 14

Po dokončení stavby certifikát o provedení kontrolní prohlídky může jím být nahrazena kontrolní prohlídka SÚ stavebník opatří závazná stanoviska dotčených orgánů k užívání AI zkoumá soulad s povolením a projektovou dokumentací dodržení OTP skutečné provedení nebo užívání stavby neohrozí život a veřejné zdraví, život a zdraví zvířat bezpečnost anebo životní prostředí

§ 24 Provozovatel přenosové soustavy (1) Provozovatel přenosové soustavy e) v souladu s podmínkami stanovenými územním rozhodnutím a stavebním povolením zřizovat a provozovat na cizích nemovitostech zařízení přenosové soustavy, přetínat tyto nemovitosti vodiči a umísťovat v nich vedení,

f) v souladu s podmínkami stanovenými územním rozhodnutím a stavebním povolením zřizovat a provozovat na cizích nemovitostech zařízení distribuční soustavy, přetínat tyto nemovitosti vodiči a umísťovat v nich vedení, g) vstupovat a vjíždět na cizí nemovitosti v souvislosti se zřizováním a provozováním zařízení distribuční soustavy,

§ 25 Provozovatel distribuční soustavy (5) Příslušný provozovatel distribuční soustavy je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části pro účely uvedené v odstavci 4 písm. f), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti; v případě, že vlastník není znám nebo určen nebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním, vydá příslušný vyvlastňovací úřad na návrh příslušného provozovatele distribuční soustavy rozhodnutí o zřízení věcného břemene.

§ 57 (2) Příslušný výrobce je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části pro účely uvedené v odstavci 1 písm. e) a f), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti; v případě, že vlastník není znám nebo určen nebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním, vydá příslušný stavební úřad na návrh příslušného výrobce rozhodnutí o zřízení věcného břemene.

§ 58 (2) Provozovatel přepravní soustavy je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části pro účely uvedené v odstavci 1 písm. d), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti; v případě, že vlastník není znám nebo určen nebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním, vydá příslušný vyvlastňovací úřad na návrh provozovatele přepravní soustavy rozhodnutí o zřízení věcného břemene.

§ 58 (3) Vznikla-li vlastníku nebo nájemci nemovitosti v důsledku výkonu práv provozovatele přepravní soustavy podle odstavce 1 písm. c) až h) majetková újma, nebo je-li omezen v obvyklém užívání nemovitosti, má právo na jednorázovou náhradu5) včetně úhrady nákladů na vypracování znaleckého posudku. Právo na tuto náhradu je nutno uplatnit u provozovatele přepravní soustavy, který způsobil majetkovou újmu nebo omezení užívání nemovitosti do 6 měsíců ode dne, kdy se o tom vlastník nebo nájemce dozvěděl.

§ 59 (2) Provozovatel distribuční soustavy je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části pro účely uvedené v odstavci 1 písm. d), e), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti; v případě, že vlastník není znám nebo určen nebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním, vydá příslušný vyvlastňovací úřad na návrh provozovatele distribuční soustavy rozhodnutí o zřízení věcného břemene.

§ 58 (3) Vznikla-li vlastníku nebo nájemci nemovitosti v důsledku výkonu práv provozovatele distribuční soustavy podle odstavce 1 písm. c) až h) majetková újma nebo je-li omezen v užívání nemovitosti, má právo na přiměřenou jednorázovou náhradu5) včetně úhrady nákladů na vypracování znaleckého posudku. Právo na tuto náhradu je nutno uplatnit u provozovatele distribuční soustavy, který způsobil majetkovou újmu nebo omezení užívání nemovitosti, do 6 měsíců ode dne, kdy se o tom vlastník nebo nájemce dozvěděl.

Kolaudace u staveb povolených pravomocně před 1.1.2007 kolaudační řízení kolaudační souhlas stanoveno ve stavebním povolení stanoven zkušební provoz

Žádost o kolaudační souhlas předpokládaný termín dokončení vyhodnocení zkušebního provozu dokumentace skutečného provedení stavby geometrický plán zapisuje-li se do katastru provedení a vyhodnocení zkoušek předepsaných zvláštními předpisy závazná stanoviska dotčených orgánů

Opravy - údržby udržovací práce zabezpečují dobrý stavební stav nedochází k znehodnocení prodložila se životnost

Rekonstrukce z hlediska stavebního zákona neznámý pojem nejspíš asi stavební úprava vyznačit v čem rekonstrukce spočívá nástavby přístavba stavební úprava vyžadují územní rozhodnutí a stavební povolení

Stavební úpravy Změna dokončené stavby zachovává se vnější ohraničení půdorysné výškové zateplení pláště nevyžadují územní rozhodnutí bez stavebního povolení a ohlášení na ohlášení stavebbní povolení