SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.3
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.20
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření30.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Lidská práva v dokumentech
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Základní práva a svobody
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Lidská práva a jejich ochrana Listina základních práv a svobod Byla schválena úst. zákonem č. 23/1991 Sb. Při vzniku samostatné ČR se stala součástí ústavního.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
DOKUMENTY UPRAVUJÍCÍ LIDSKÁ PRÁVA
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Název vzdělávacího materiálu
Občanská práva a povinnosti
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Ochrana základních práv a svobod
Práva a svobody a veřejná moc
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Listina základních práv a svobod Lidská práva
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Název: Listina práv a svobod Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky s druhou základní částí Ústavy ČR, vede je k respektování lidských a občanských práv a svobod. Metodické zhodnocení: Žáci poznali obecná práva a svobody, vše jsme doplnili konkrétními příklady z denní praxe. Využito VkO 9.B 1.11.2011 Autorem materiálu a všech jeho částí , není-li uvedeno jinak, je Ivana Skalická 1

Listina práv a svobod VkO 9

Hlava 1 Obecná ustanovení svoboda a rovnost všech lidí záruka práv a svobod pro všechny demokratické zřízení „ Každý může činit, co není zákonem zakázáno, nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.“ (Doslovně stejné i v Ústavě ČR)

Hlava 2 Lidská práva a základní svobody Každý je způsobilý mít práva Právo na: život osobní svobodu nedotknutelnost osoby a soukromí ochranu lidské důstojnosti a osobní cti majetek nedotknutelnost obydlí

právo na listovní tajemství Svoboda: pohybu a pobytu myšlení svědomí a náboženského vyznání vědecké a umělecké činnosti

Politická práva a svobody svoboda projevu právo - na informace - petiční - shromažďovací ( demonstrace) - sdružovací (politické strany, zájmové organizace, občanská sdružení…) - volební

Hlava 3 Práva národnostních a etnických menšin na kulturu a vzdělání ve svém jazyce jednat v tomto jazyce na úřadech účastnit se řešení věcí, které se týkají menšin (jejich vzdělávání, kultura, jazyk, sociální zabezpečení…)

Hlava 4 Hospodářská a sociální práva Právo: svobodně volit povolání nebo podnikat sdružování na ochranu společných zájmů na stávku na spravedlivou odměnu a uspokojivé pracovní podmínky na ochranu žen, mladistvých a zdravotně postižených

Hospodářská a sociální práva 1 Právo na : ochranu zdraví, rodiny a dětí sociální zabezpečení vzdělání přístup ke kultuře příznivé životní prostředí a včasné informace o něm

Hlava 5 Právo na soudní a jinou právní ochranu právo domáhat se svých práv na právní pomoc u soudu a na obhajobu na rovnost účastníků v soudním řízení odepřít výpověď, kdyby mohla ohrozit blízkou osobu záruku, že o vině a trestu mohou rozhodovat pouze soudy Presumpce neviny (= kdo ještě není odsouzen, musí se v trestním řízení považovat za nevinného )

Občané mají právo hájit demokratické zřízení všemi, v krajním případě i násilnými prostředky

Otázky a úkoly Komu patří v ČR základní lidská práva? Může mě někdo nutit dělat něco, co není uloženo zákonem? Co se stane, když se přesto pokusí mě k něčemu takovému nutit? Jmenuj a vysvětli, co znamenají 3 lidská práva a základní svobody Jmenuj a vysvětli, co znamenají 3 politická práva a svobody Kdy mohu odmítnout vypovídat u soudu? Co je to presumpce neviny?

Řešení Komu patří v ČR základní lidská práva? Všem lidem Může mě někdo nutit dělat něco, co není uloženo zákonem? Nesmí Co mohu udělat, když se přesto někdo pokusí mě k něčemu takovému nutit? Obrátit se na policii o pomoc Jmenuj a vysvětli, co znamenají 3 lidská práva a základní svobody viz snímky 3 a 4 Jmenuj a vysvětli, co znamenají 3 politická práva a svobody viz snímek 5 Kdy mohu odmítnout vypovídat u soudu? Kdyby mohla má výpověď ohrozit blízkou osobu. Co je to presumpce neviny? viz snímek 9 13

Zdroje Ústava České republiky a Listina základních práv a svobod. II. doplněné vyd. Ostrava: ARIES, v.o.s. Klipart MS Office