ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁCE VYKONANÁ PLYNEM.
Advertisements

Operace s vektory.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Dráha, rychlost, čas.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
Pohyb rovnoměrný.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Jak si ulehčit představu o kmitání
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Rovnoměrně zrychlený pohyb
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Fyzika - mechanika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ZRYCHLENI.
11. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB II.
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
10. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB I.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
VOLNÝ PÁD.
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Rovnoměrný pohyb – test 1
1. Přednáška – BBFY1+BIFY1 základy kinematiky
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Fyzika - mechanika Číslo materiálu: EU Název: Rychlost - prezentace Autor: Mgr. Jiří Šleis Ročník:
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
polohový vektor, posunutí, rychlost
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Kmitavý pohyb
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
PaedDr. Jozef Beňuška Definice rovnoměrného pohybu tělesa: Rovnoměrný pohyb koná těleso tehdy, když za libovolné, ale stejně velké.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY DIFERENCIÁLNÍ POČET VE FYZICE.
Polární soustava souřadnic
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Nerovnoměrný pohyb.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
MECHANIKA.
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
Transkript prezentace:

ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB

Při zrychleném přímočarém pohybu tělesa: Vektor rychlosti se mění, není konstantní. Směr je konstantní - nemění se, ale velikost se mění. Při zrychleném pohybu tělesa se velikost rychlosti s časem mění.

Změna okamžité rychlosti tělesa - vektor okamžité rychlosti v čase t1 - vektor okamžité rychlosti v čase t2 Za časový interval Dt=t2 - t1 se vektor okamžité rychlosti změní o - vektor změny okamžité rychlosti - udává přírůstek rychlosti za časový interval Dt

Změna okamžité rychlosti tělesa Za 3 s, které uplynou od času t1 po čas t2, se rychlost zvětší o 6 ms-1, vzroste ze 4 ms-1 na 10 ms-1. Přírůstek rychlosti za dobu Dt = 3 s je Dv = 6 ms-1.

Změna okamžité rychlosti tělesa za jednotku času Každou sekundu vzroste rychlost o 2 m.s-1.

Zrychlení Zrychlení je fyzikální veličina, která udává změnu okamžité rychlosti za jednotku času. Zrychlení je určeno podílem změny okamžité rychlosti a odpovídající doby, za kterou změna nastala.

Zrychlení je vektorová fyzikální veličina Vektor zrychlení má stejný směr jako vektor změny okamžité rychlosti. Pro přímočarý pohyb má směr pohybu tělesa.

Rovnoměrně zrychlený pohyb tělesa Zrychlení pohybu tělesa je konstantní, Rovnoměrně zrychlený je pohyb, při kterém se za stejné časové intervaly zvýší rychlost tělesa o stejnou hodnotu. Vektor zrychlení má stejný směr jako vektor rychlosti.

Rovnoměrně zrychlený pohyb tělesa Graf závislosti rychlosti rovnoměrného pohybu na čase 1 2 3 4 5 6 9 12 15 18 Velikost rychlosti roste přímo úměrně s časem. Rychlost je rostoucí lineární funkcí času.

Rovnoměrně zrychlený pohyb tělesa Dráha z grafu závislosti rychlosti na čase 1 2 3 4 5 6 9 12 15 18 Obsah trojúhelníku v grafu je číselně roven dráze.

Rovnoměrně zrychlený pohyb tělesa Dráha z grafu závislosti rychlosti na čase 1 2 3 4 5 6 9 12 15 18 Dráhu vypočítáme tak, že součin zrychlení a druhé mocniny času dělíme dvěma.

Rovnoměrně zrychlený pohyb tělesa Graf závislosti dráhy na čase 1 2 3 4 5 10 15 20 25 30 35 Grafem je část křivky, kterou nazýváme parabola.

Určete z grafu závislosti rychlosti na čase rovnoměrně zrychleného pohybu velikost zrychlení pohybu tělesa. 3 6 9 12 15 2 4 8 10 V kterémkoli okamžiku dělíme rychlost časem.

Porovnejte z grafu závislosti rychlosti na čase rovno- měrně zrychlené pohyby. 3 6 9 12 15 2 4 8 10 Z porovnání grafů pro pohyby vyplývá: čím větší úhel svírá graf závislosti rychlosti na čase s časovou osou, tím větší je zrychlení pohybu.

Určete z grafu závislosti dráhy na čase rovnoměrně zrychleného pohybu velikost zrychlení pohybu tělesa. 1 2 3 4 5 10 15 20 25 30 35 V kterémkoli okamžiku určíme zrychlení a vztahem...

Porovnejte z grafu závislosti dráhy na čase rovnoměrně zrychlené pohyby. 1 2 3 4 5 10 15 20 25 30 35 Z porovnání grafů pro pohyby vyplývá: strmější průběh grafu je pro pohyb s větším zrychlením.

Rovnoměrné zrychlený pohyb Počáteční podmínky pohybu v čase t0 = 0 s je v = 0 m.s-1 s = 0 m v čase t0 = 0 s je v = v0 s = s0

Test 1 Fyzikální veličina zrychlení při rovnoměrně zrychle- ném pohybu svojí hodnotou udává: a) jak se zrychlí pohyb tělesa, b) změnu okamžité rychlosti pohybu tělesa, c) změnu okamžité rychlosti za jednotku času, d) přírůstek okamžité rychlosti. 1

Test 2 Velikost rychlosti rovnoměrně zrychleného pohybu: a) roste přímo úměrně s časem, b) je rostoucí lineární funkcí času, c) klesá přímo úměrně s časem, d) se s časem nemění. 2

Test Definiční vztah veličiny zrychlení je: 3

Test 4 Veličinová rovnice udávající závislost mezi velikostí rychlosti a časem rovnoměrně zrychleného pohybu je: 4

Test 5 Veličinová rovnice udávající závislost mezi dráhou a časem rovnoměrně zrychleného pohybu je: 5

Test 6 Grafem závislosti dráhy na čase rovnoměrně zrychlené- ho pohybu je: a) hyperbola, b) přímka, c) parabola, d) úsečka. 6