Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
LIPIDY.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Lucie Palašová; Oktáva B
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin

Charakteristika -p-p-p-přírodní organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu -l-l-l-látky nerozpustné ve vodě -s-s-s-stavební látka buněčných membrán -z-z-z-zdroj energie -v-v-v-vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek -t-t-t-tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů

Mastné kyseliny vázané v lipidech jsou: --j--jednosytné -s-s-s-se sudým počtem uhlíků -n-n-n-nasycené – například kyselina palmitová (C16) a kyselina stearová (C18) -n-n-n-nenasycené – například kyselina olejová (C18 jedna dvojná vazba) a kyselina linolová (C18 dvě dvojné vazby)

Lipidy dělíme na: Jednoduché lipidy - jsou tvořené pouze estery - patří mezi ně tuky a vosky Složené lipidy - obsahují kromě esteru ještě další složku - patří mezi ně glykolipidy a fosfolipidy

Jednoduché lipidy --J--Jejich základními složkami jsou pouze jednosytný nebo vícesytný alkohol a mastná kyselina --P--Podle alkoholové složky rozlišujeme: TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu H 2 C–OH HC OH H 2 C OH VOSKY – estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule)

V acylglycerolech může esterifikována jedna, dvě nebo všechny tři hydroxylové skupiny, nejvýznamnější jsou triacylglyceroly monoacylglycerolydiacylglycerolytriacylglyceroly O O O H 2 C–O-C-RH 2 C–O-C-R 1 H 2 C–O-C-R 1 O HC OH HC O-C-R 2 HC O-C-R 2 H 2 C OHH 2 C OH OH 2 C O-C-R 3 O

Přírodní tuky jsou směsí triacylglycerolů obsahujících různé acylové zbytky, mohou být: -T-T-T-Tuhé nebo mazlavé – obsahují ve svých molekulách převážně zbytky nasycených mastných kyselin -K-K-K-Kapalné (oleje) obsahují ve svých molekulách převážně acyly nenasycených mastných kyselin Tuky snadno reagují s hydroxidy za tvorby mýdel – tato reakce bývá označována jako zmýdelnění tuků Žluknutí tuků – je rozklad tuků způsobený vzdušným kyslíkem a mikroorganismy. Podléhají mu nejsnadněji oleje obsahující nenasycené mastné kyseliny, při této reakci se uvolňují ostře zapáchající nižší mastné kyseliny

Ztužování tuků je proces hydrogenace tuků, který spočívá v adici vodíků na dvojné vazby nenasycených kyselin za vzniku nasycených kyselin a zvýšení odolnosti tuků proti žluknutí. Vysychání olejů je proces, při kterém některé oleje po jejich rozetření na větší plochu polymerují a vytvářejí na vzduchu suché trvanlivé filtry Vosky jsou po chemické stránce podobné tukům, ale jsou velmi stále, odolné vůči hydrolýze i enzymatickému působení.

Živočišné tuky - jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány - mezi živočišné tuky patří například: sádlo (vepřový tuk), lůj (hovězí tuk), máslo (mléčný tuk), rybí tuk - používají se v potravinářství, v kosmetice a při výrobě léčiv

Rostlinné tuky - jsou obsaženy především v semenech a plodech - mezi rostlinné tuky patří například: olej řepkový, sluněčnicový, olivový, lněný - používají se v potravinářství a k výrobě nátěrových hmot, při výrobě kosmetik a léčiv

Vosky - jsou původu: rostlinného, např: ochranná vrstva na plodech a listech rostlin (kutikula) živočišného, slouží např. k ochraně orgánů (vorvaňovina), mají stavební funkci (včelí vosk) - používají se v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu