Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Charakteristika -p-p-p-přírodní organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu -l-l-l-látky nerozpustné ve vodě -s-s-s-stavební látka buněčných membrán -z-z-z-zdroj energie -v-v-v-vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek -t-t-t-tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů
Mastné kyseliny vázané v lipidech jsou: --j--jednosytné -s-s-s-se sudým počtem uhlíků -n-n-n-nasycené – například kyselina palmitová (C16) a kyselina stearová (C18) -n-n-n-nenasycené – například kyselina olejová (C18 jedna dvojná vazba) a kyselina linolová (C18 dvě dvojné vazby)
Lipidy dělíme na: Jednoduché lipidy - jsou tvořené pouze estery - patří mezi ně tuky a vosky Složené lipidy - obsahují kromě esteru ještě další složku - patří mezi ně glykolipidy a fosfolipidy
Jednoduché lipidy --J--Jejich základními složkami jsou pouze jednosytný nebo vícesytný alkohol a mastná kyselina --P--Podle alkoholové složky rozlišujeme: TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu H 2 C–OH HC OH H 2 C OH VOSKY – estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule)
V acylglycerolech může esterifikována jedna, dvě nebo všechny tři hydroxylové skupiny, nejvýznamnější jsou triacylglyceroly monoacylglycerolydiacylglycerolytriacylglyceroly O O O H 2 C–O-C-RH 2 C–O-C-R 1 H 2 C–O-C-R 1 O HC OH HC O-C-R 2 HC O-C-R 2 H 2 C OHH 2 C OH OH 2 C O-C-R 3 O
Přírodní tuky jsou směsí triacylglycerolů obsahujících různé acylové zbytky, mohou být: -T-T-T-Tuhé nebo mazlavé – obsahují ve svých molekulách převážně zbytky nasycených mastných kyselin -K-K-K-Kapalné (oleje) obsahují ve svých molekulách převážně acyly nenasycených mastných kyselin Tuky snadno reagují s hydroxidy za tvorby mýdel – tato reakce bývá označována jako zmýdelnění tuků Žluknutí tuků – je rozklad tuků způsobený vzdušným kyslíkem a mikroorganismy. Podléhají mu nejsnadněji oleje obsahující nenasycené mastné kyseliny, při této reakci se uvolňují ostře zapáchající nižší mastné kyseliny
Ztužování tuků je proces hydrogenace tuků, který spočívá v adici vodíků na dvojné vazby nenasycených kyselin za vzniku nasycených kyselin a zvýšení odolnosti tuků proti žluknutí. Vysychání olejů je proces, při kterém některé oleje po jejich rozetření na větší plochu polymerují a vytvářejí na vzduchu suché trvanlivé filtry Vosky jsou po chemické stránce podobné tukům, ale jsou velmi stále, odolné vůči hydrolýze i enzymatickému působení.
Živočišné tuky - jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány - mezi živočišné tuky patří například: sádlo (vepřový tuk), lůj (hovězí tuk), máslo (mléčný tuk), rybí tuk - používají se v potravinářství, v kosmetice a při výrobě léčiv
Rostlinné tuky - jsou obsaženy především v semenech a plodech - mezi rostlinné tuky patří například: olej řepkový, sluněčnicový, olivový, lněný - používají se v potravinářství a k výrobě nátěrových hmot, při výrobě kosmetik a léčiv
Vosky - jsou původu: rostlinného, např: ochranná vrstva na plodech a listech rostlin (kutikula) živočišného, slouží např. k ochraně orgánů (vorvaňovina), mají stavební funkci (včelí vosk) - používají se v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu