a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti trojúhelníku
Advertisements

Trojúhelník – I.část Mgr. Dalibor Kudela
Užití Thaletovy kružnice
Kružnice opsaná trojúhelníku
POZNÁMKY ve formátu PDF
PLANIMETRIE.
Matematika Trojúhelník.
TRIGONOMETRIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
20_Obvody a obsahy rovinných obrazců -kružnice, kruh
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Poznámky pro výuku Předmět: MATEMATIKA Autor: Mgr. Štěpán Diviš
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Mgr. Ladislava Paterová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
11_Podobná zobrazení II Užití podobnosti
10_Podobná zobrazení V geometrii o dvou útvarech říkáme, že jsou podobné, pokud je druhý z nich v určitém měřítku zmenšeným nebo zvětšeným obrazem prvého.
12_ Shodná a podobná zobrazení - pracovní list
Co o nich víme a nevíme Vypracovala Mgr. Helena Černá
POZNÁMKY ve formátu PDF
17_Řešení pravoúhlého trojúhelníka - pracovní list
Řešený příklad č. 1 7_Konstrukční úlohy
Pravoúhlý trojúhelník
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Co je to trojúhelník
14_Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Euklidovy věty
Postup konstrukce: 1) AB 2) k; k (A, r), r > |AB|/2 3) l;l(B, r)l
Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším.
POZNÁMKY ve formátu PDF
6_Geometrické obrazce Mnohoúhelník Lomená čára: Uzavřená lomená čára:
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Úsečky v trojúhelníku 2 Výšky trojúhelníku
Planimetrie TROJÚHELNÍKY.
2_Rozdělení úhlů podle polohy
9_Shodná zobrazení II Posunutí v rovině je přímá shodnost, které každému bodu X roviny přiřazuje obraz X´ tak, že platí XX = s, kde s je daný vektor.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
61.1 Kružnice trojúhelníku vepsaná
Užití Thaletovy kružnice
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
6.1 Výšky v trojúhelníku (rozdělení, názvosloví)
11.1 Kružnice trojúhelníku opsaná
TROJÚHELNÍK ROVNORAMENNÝ
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Šablona:III/2 – Inovace.
Užití Thaletovy kružnice
Polohové a metrické úlohy v trojúhelníku Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: řešení polohových a metrických úloh v trojúhelníku v analytické geometrii Datum.
27..
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
8. ročník THALETOVA KRUŽNICE. ZÁKLADNÍ POJMY: k je kružnice sestrojená nad průměrem AB Úsečka AB je průměr kružnice k Bod S je střed kružnice k Bod S.
6. ročník TROJÚHELNÍKY II. VLASTNOSTI TROJÚHELNÍKŮ.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva: Trojúhelník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné.
MNOHOÚHELNÍKY DRUHY TROJÚHELNÍKŮ
MNOHOÚHELNÍKY DRUHY TROJÚHELNÍKŮ
Trojúhelník a jeho vlastnosti
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
POZNÁMKY ve formátu PDF
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vlastnosti trojúhelníku
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Konstrukce trojúhelníku
TROJÚHELNÍK ROVNORAMENNÝ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy
Konstrukce trojúhelníku
39 ČTYŘÚHELNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY.
Konstrukce trojúhelníku
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a 4_Trojúhelník Definice: Trojúhelník je průnik tří polorovin: ∆ ABC = ⟼ ABC ∩ ⟼CBA ∩ ⟼ACB Trojúhelníková nerovnost – součet dvou stran je větší než strana třetí a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a A, B, C … vrcholy trojúhelníky a, b, c … strany trojúhelníka α, β, γ … vnitřní úhly α´, β´, γ´…vnější úhly Součet vnitřních úhlů trojúhelníku je 180° α + β + γ = 180° C γ Součet dvou vnitřních úhlů je roven vnějšímu úhlu u zbývajícího vrcholu trojúhelníku. α + β = γ´Ʌ α + γ = β ´Ʌ β + γ = α´ α´ β B A

Dělění trojúhelníků Střední příčka Podle délek stran různostranné (obecný) – žádné dvě strany nejsou shodné rovnoramenné – dvě strany shodné rovnostranné – všechny strany shodné Podle velikosti vnitřních úhlů ostroúhlé tupoúhlé pravoúhlé Střední příčka úsečka spojující středy dvou stran ∆ každá střední příčka je rovnoběžná s tou stranou ∆, jejíž střed nespojuje je rovna ½ velikosti protější strany

Poloha ORTOCENTRA v trojúhelníku Výška trojúhelníku Výška je úsečka mezi vrcholem a patou kolmice vedené tímto vrcholem k protější straně. ● označujeme va, vb a vc ● výšky se protínají v bodě O, Který se nazývá ORTOCENTRUM Je-li va výška ke straně a, vb výška ke straně b, vc výška ke straně c, platí: va : vb : vc = 1/a : 1/b : 1/c Poloha ORTOCENTRA v trojúhelníku Na čem záleží, zda ortocentrum leží uvnitř, nebo vně trojúhelníku?

Těžnice trojúhelníku Úsečka spojující vrchol trojúhelníka se středem protější strany. označujeme ta, tb, tc průsečnice těžnic se nazývá těžiště a značíme ho T. tento bod dělí těžnice v poměr 2 : 1 tak, že delší úsek těžnice leží vždy u vrcholu. To znamená, že úsek těžnice od vrcholu do těžiště je vždy 2/3 celkové délky těžnice.

Kružnice opsaná trojúhelníku Prochází všemi vrcholy trojúhelníka. Středem kružnice trojúhelníku opsané je průsečík os stran trujúhelníku. Poloměr r opsané kružnice je roven vzdálenosti středu S od libovolného vrcholu. V ostroúhlém trojúhelníku je střed opsané kružnice vnitřním bodem, v tupoúhlém trojúhelníku je stře kružnice opsané vnějším bodem trojúhelníku, v pravoúhlém trojúhelníku je střed kružnice opsané totožný se středem přepony. S S S

Kružnice trojúhelníku vepsaná Středem kružnice vepsané trojúhelníku je průsečík os vnitřních úhlů trojúhelníku. Střed kružnice vepsané S má stejnou vzdálenost od všech stran trojúhelníku: ISaI = ISbI = IScI. Poloměr ρ vepsané kružnice je roven kolmé vzdálenosti středu S od libovolné strany. Střed kružnice ∆ vepsané je ve všech případech vnitřním bodem ∆. Úloha 1. V ∆ABC jsou dány strany a = 6 cm, b = 8 cm. Určete, pro které hodnoty strany c ϵ R+ existuje trojúhelník ABC. Úloha 2. V ∆ABC známe těžnice ta = 9 cm, tb = 6 cm. Jakých hodnot může nabývat délka strany a?

Zdroje: J. POLÁK. Přehled středoškolské matematiky. Státní pedagogické nakladatelství: Praha. 1972 J. Petáková. Matematika příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy.Prometheus: Praha. 1996 Z. Vošický. Matematika v kostce. Praha: Fragment, 2007 M. Krynický. realisticky.cz [online], Dostupný na http://www.realisticky.cz/ucebnice.php?id=2 M. Palková a spol.. Průvodce matematikou II. Brno: Didaktis., 2009