VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
„EU peníze středním školám“
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK
„EU peníze středním školám“
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Obsahy útvarů a čtvercová síť
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_11_ PL- zdravý životní styl Číslo projektu:
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Potrava je zdrojem energie a stavebního materiálu. Potraviny produkty s velkou výživovou hodnotou (obsahují živiny) produkty rostlinného a živočišného původu Živiny souhrn všech látek nutných pro život tuky, cukry, bílkoviny, minerální látky, vitamíny

Energetické potraviny vysoký obsah cukrů a tuků Stavební potraviny vysoký obsah bílkovin Ochranné potraviny vitamíny a minerální látky Např. mléko je potravinou energetickou, stavební i ochrannou (je zdrojem bílkovin, tuků, cukrů, minerálních látek i vitaminů).

Různé druhy potravin poskytují různá množství energie: Tuky jsou nejvydatnějším zdrojem energie.

Cukry jsou pohotovým zdrojem energie. Spolu s tuky v nadměrném množství způsobují obezitu.

Bílkoviny dodávají tělu nejméně energie.

Výdej energie závisí na: - délce pracovního výkonu - fyzické náročnosti práce - aktivitě ve volném čase - pohlaví - věku Jednotkou energetické hodnoty je 1 kJ.

Příjem kJ Úkol pro tebe: z obalů potravinářských výrobků opiš hodnotu kJ, do příští hodiny doplň tabulku: výrobek značka kJ/100 g Čokoládová tyčinka Oplatka Nízkotučný jogurt

Spotřeba kJ/1 hodinu spánek, čtení, sledování televize do 400 kJ lehké domácí práce, vycházka 400 – 800 kJ chůze, jízda na kole 800 – 1 000 kJ bruslení, míčové hry 1 000 – 1 500 kJ běh, tenis, lyžování 1 500 – 1 900 kJ atletika, hokej 1 900 – 2 500 i více kJ

Hlavní minerální látky jsou vápník, hořčík, draslík a fosfor. Základní živiny nestačí pro udržení tělesného zdraví. Strava musí obsahovat i minerální látky a vitamíny. Hlavní minerální látky jsou vápník, hořčík, draslík a fosfor. Úkol pro tebe: Vyhledej tyto minerální látky v odborné literatuře, zjisti, jakou funkci v organismu plní a vypracuj referát.

Proč se zeleninový salát pokape olejem? Vitamíny A, B, C, D…dostávaly označení podle abecedy v pořadí, v jakém byly objevovány. Pojem vitamíny zavedl v roce 1219 polský vědec Kazimír Funk. Vitamíny dělíme na rozpustné v tucích (A, D, E, K) a rozpustné ve vodě (B, C) Proč se zeleninový salát pokape olejem?

Víš, že… - hlavním zdrojem vitamínu C v ČR jsou brambory? - nejbohatším zdrojem vitamínu C v ČR jsou černý rybíz a šípky? provitamín je látka, z které vzniká v těle vitamín? mrkev, rajčata beta – karoten vitamín A - vitamín D se vyrábí v pokožce působením slunce?

Úkol pro tebe: Vypracuj referát na téma vitamíny (zdroje vitamínů, zajímavosti, onemocnění způsobená nedostatkem vitamínů nebo minerálních látek – pelagra, beri-beri, kurděje, křivice…)

Janošková, D. , Ondráčková, M. , Čečilová, A Janošková, D., Ondráčková, M., Čečilová, A., Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003. ISBN: 80-7238-207-1 Janošková, D., Ondráčková, M., Čečilová, A., Rodinná výchova 6 Příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004. ISBN: 80-7238-257-8 koreni [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.e-koreni.cz/obchod/Olejehttp://www.antikoncepce.cz/antikoncepce/planovani-rodiny-a-tehotenstvi/antikoncepce-a-tehotenstvi/> traffic [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.traffic.cz/kolonial/oleje/olej-ceresol-rostlinny-1l.html> ole [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.ole.cz/produkt.php?nazev=maslo-250g> clanky.vareni [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: http://clanky.vareni.cz/podzemnice-olejna ona.idnes [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://ona.idnes.cz/letni-ovoce-pro-zdravi-0br-/zdravi.aspx?c=A120712_103137_zdravi_pet>

recenzeher. eu [online]. [cit. 19. ledna 2013] recenzeher.eu [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.recenzeher.eu/tapety-na-plochu-kategorie/jidlo/pecivo/0/21/> pekarna-blaha [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.pekarna-blaha.cz/index.php?productId=605> nakladany-hermelin [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.nakladany-hermelin.cz/o-syrech-obecne/historie-syru/> mlékárna-valmez [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na:<http://www.mlekarna-valmez.cz/vite-ze-mleko-ma-pozitivni-vliv-na-zdravi-lidi receptyonline [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.receptyonline.cz/morske-ryby-v-ceske-kuchyni--2250.html>