VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Potrava je zdrojem energie a stavebního materiálu. Potraviny produkty s velkou výživovou hodnotou (obsahují živiny) produkty rostlinného a živočišného původu Živiny souhrn všech látek nutných pro život tuky, cukry, bílkoviny, minerální látky, vitamíny
Energetické potraviny vysoký obsah cukrů a tuků Stavební potraviny vysoký obsah bílkovin Ochranné potraviny vitamíny a minerální látky Např. mléko je potravinou energetickou, stavební i ochrannou (je zdrojem bílkovin, tuků, cukrů, minerálních látek i vitaminů).
Různé druhy potravin poskytují různá množství energie: Tuky jsou nejvydatnějším zdrojem energie.
Cukry jsou pohotovým zdrojem energie. Spolu s tuky v nadměrném množství způsobují obezitu.
Bílkoviny dodávají tělu nejméně energie.
Výdej energie závisí na: - délce pracovního výkonu - fyzické náročnosti práce - aktivitě ve volném čase - pohlaví - věku Jednotkou energetické hodnoty je 1 kJ.
Příjem kJ Úkol pro tebe: z obalů potravinářských výrobků opiš hodnotu kJ, do příští hodiny doplň tabulku: výrobek značka kJ/100 g Čokoládová tyčinka Oplatka Nízkotučný jogurt
Spotřeba kJ/1 hodinu spánek, čtení, sledování televize do 400 kJ lehké domácí práce, vycházka 400 – 800 kJ chůze, jízda na kole 800 – 1 000 kJ bruslení, míčové hry 1 000 – 1 500 kJ běh, tenis, lyžování 1 500 – 1 900 kJ atletika, hokej 1 900 – 2 500 i více kJ
Hlavní minerální látky jsou vápník, hořčík, draslík a fosfor. Základní živiny nestačí pro udržení tělesného zdraví. Strava musí obsahovat i minerální látky a vitamíny. Hlavní minerální látky jsou vápník, hořčík, draslík a fosfor. Úkol pro tebe: Vyhledej tyto minerální látky v odborné literatuře, zjisti, jakou funkci v organismu plní a vypracuj referát.
Proč se zeleninový salát pokape olejem? Vitamíny A, B, C, D…dostávaly označení podle abecedy v pořadí, v jakém byly objevovány. Pojem vitamíny zavedl v roce 1219 polský vědec Kazimír Funk. Vitamíny dělíme na rozpustné v tucích (A, D, E, K) a rozpustné ve vodě (B, C) Proč se zeleninový salát pokape olejem?
Víš, že… - hlavním zdrojem vitamínu C v ČR jsou brambory? - nejbohatším zdrojem vitamínu C v ČR jsou černý rybíz a šípky? provitamín je látka, z které vzniká v těle vitamín? mrkev, rajčata beta – karoten vitamín A - vitamín D se vyrábí v pokožce působením slunce?
Úkol pro tebe: Vypracuj referát na téma vitamíny (zdroje vitamínů, zajímavosti, onemocnění způsobená nedostatkem vitamínů nebo minerálních látek – pelagra, beri-beri, kurděje, křivice…)
Janošková, D. , Ondráčková, M. , Čečilová, A Janošková, D., Ondráčková, M., Čečilová, A., Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003. ISBN: 80-7238-207-1 Janošková, D., Ondráčková, M., Čečilová, A., Rodinná výchova 6 Příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004. ISBN: 80-7238-257-8 koreni [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.e-koreni.cz/obchod/Olejehttp://www.antikoncepce.cz/antikoncepce/planovani-rodiny-a-tehotenstvi/antikoncepce-a-tehotenstvi/> traffic [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.traffic.cz/kolonial/oleje/olej-ceresol-rostlinny-1l.html> ole [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.ole.cz/produkt.php?nazev=maslo-250g> clanky.vareni [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: http://clanky.vareni.cz/podzemnice-olejna ona.idnes [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://ona.idnes.cz/letni-ovoce-pro-zdravi-0br-/zdravi.aspx?c=A120712_103137_zdravi_pet>
recenzeher. eu [online]. [cit. 19. ledna 2013] recenzeher.eu [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.recenzeher.eu/tapety-na-plochu-kategorie/jidlo/pecivo/0/21/> pekarna-blaha [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.pekarna-blaha.cz/index.php?productId=605> nakladany-hermelin [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.nakladany-hermelin.cz/o-syrech-obecne/historie-syru/> mlékárna-valmez [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na:<http://www.mlekarna-valmez.cz/vite-ze-mleko-ma-pozitivni-vliv-na-zdravi-lidi receptyonline [online]. [cit. 19. ledna 2013]. Dostupné na: <http://www.receptyonline.cz/morske-ryby-v-ceske-kuchyni--2250.html>