Základy teorie řízení Frekvenční charakteristika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy teorie řízení 2010.
Advertisements

Analýza signálů - cvičení
Počítačové modelování dynamických systémů
Fourierova transformace Filtrování obrazu ve frekvenční doméně
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
Obvody střídavého proudu
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB - SIMULINK
Příklady z Matlabu (6) Příklady na 2D-grafy.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
17BBTEL Cvičení 6.
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB cvičení 3 Zbyněk Brettschneider
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Návrh linearizovaného zesilovače při popisu rozptylovými parametry
Harmonický pohyb Mgr. Alena Tichá.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
 př. 4 výsledek postup řešení Zjistěte, zda jsou vektory a, b, c lineárně závislé. a=(1;2;3), b=(3;0;1), c=(-1;4;5)
Modulační metody Ing. Jindřich Korf.
Regulační obvod a pochod
Regulace III Střední odborná škola Otrokovice
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Základy teorie řízení Regulátory, zpětná vazba a bloková algebra
MATLAB LEKCE 6.
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
Diskrétní Fourierova transformace
Tato prezentace byla vytvořena
OPAKOVÁNÍ VYPOČÍTEJTE IMPEDANCI SERIOVÉHO SPOJENÍ REZISTORU O ODPORU R= 10 Ω, INDUKTORU O VLASTNÍ INDUKČNOSTI L= 200 mh A KAPACITORU O KAPACITĚ C=220.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB Katedra elektroenergetiky, Fakulta elektrotechniky ČVUT, Technická 2, Praha 6 Ing. Zbyněk Brettschneider.
MATLAB® ( část 3 – 2D grafy).
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Stabilita diskrétního regulačního obvodu
Tato prezentace byla vytvořena
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Derivační článek a jeho využití
Tato prezentace byla vytvořena
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
© Institut biostatistiky a analýz ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁL Ů FREKVENČNÍ SPEKTRUM SPOJITÝCH SIGNÁLŮ.
Tato prezentace byla vytvořena
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Práce s polynomy v Matlabu
VÍCE OBRÁZKŮ V JEDNOM GRAFICKÉM OKNĚ PŘÍKAZ SUBPLOT(a,b,c) a – POČET OBRÁZKŮ VODOROVNĚ b - POČET OBRÁZKŮ SVISLE c - URČENÍ POZICE KTERÝ OBRÁZEK V MATICI.
Napište funkci – jmenuje se „prubehy“ (M-file), která spočte průběhy 2 funkcí y1 = cos x y2 = (cos x + sin 2x ) / 2 Funkce bude mít vstupní parametr x.
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Kmitání mechanických soustav 1 stupeň volnosti – vynucené kmitání
Než začneme programovat Co lze v MALATBu dělat, aniž musíme napsat program. © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obvody střídavého proudu
Elektronické zesilovače
KEV/RT LS 2012/13 2. přednáška cca 60minut Martin Janda EK DODELAT CO DNES BUDE V SOUVISLOSTECH.
Prostředky automatického řízení. Rozdělení prostředků automatizačních systémů Tyto prostředky lze rozdělit podle celé řady hledisek z nich nejdůležitější.
Paul Adrien Maurice Dirac 3. Impulsní charakteristika
Moderní poznatky ve fyzice
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
Vlastnosti regulačních členů.
Digitální učební materiál
Regulátory v automatizaci
1 Cíl měření - obecné metody měření fázového posunu - měření fázového posunu osciloskopem - měření osciloskopem v režimu X-Y - nastavení požadovaného.
ČASOVÉ ŘADY (SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY )
všechny animace a obrázky - archiv autora
Statické a dynamické vlastnosti čidel a senzorů
ZÁKLADY SDĚLOVACÍ TECHNIKY
Transkript prezentace:

Základy teorie řízení Frekvenční charakteristika 2010

Opakování – přechodová a impulsní charakteristika a) Vykreslete přechodovou a impulsní charakteristiku následujících dvou přenosů: b) Všechny čtyři charakteristiky zobrazte v jednom okně

Řešení – m-file % Definování přenosu systému subplot(2,2,3) G1=tf([2 0],[3 5 1 1]); G2=zpk([-0.5],[-1/3 -1/5],2/3*5); % Hodnoty přechodové a impulsní charakteristiky [y1,t1]=step(G1,1,120,1000); [y2,t2]=step(G2,1,30,100); [y3,t3]=impulse(G1,1,120,1000); [y4,t4]=impulse(G2,1,30,100); %Vykreslení charakteristik subplot(2,2,1) plot(t1,y1) grid("on") title("Prechodova charakteristika G1(S)") xlabel("Cas [s]") ylabel("Napětí [V]") subplot(2,2,3) plot(t2,y2,"r") grid("on") title("Prechodova charakteristika G2(S)") xlabel("Cas [s]") ylabel("Napětí [V]") subplot(2,2,2) plot(t3,y3) title("Impulsni charakteristika G1(S)") subplot(2,2,4) plot(t4,y4,"r") title("Impulsní charakteristika G2(S)")

Řešení příkladu - grafy

Frekvenční přenos Frekvenční přenos získáme tak, že na vstup systému přivedeme harmonický signál. Typickým harmonickým signálem je sinusový průběh. Na výstupu systému dostaneme podle obr. (po odeznění přechodového jevu) opět sinusový signál ovšem s jinou amplitudou, stejnou úhlovou frekvencí a fázově proti vstupnímu signálu posunutý. V komplexním tvaru

Frek. přenos je roven poměru vektorů rotujících v komplexní rovině Pomocí koeficientů dif. rovnice Frekvenční přenos systému je roven podílu Fourierova obrazu výstupního signálu a Fourierova obrazu vstupního signálu při nulových počátečních podmínkách.

Frekvenční charakteristika v komplexní rovině Frekvenční charakteristika je grafické vyjádření frekvenčního přenosu G(j) v komplexní rovině, když za úhlovou frekvenci  dosazujeme hodnoty 0 až .

Frekvenční charakteristika v komplexní rovině Funkce nyquist [REALP, IMAGP, W] = nyquist (SYS, W, OUT_IDX, IN_IDX, ATOL) sys - zadaný systém, ostní parametry nejsou povinné W - hodnoty úhlové rychlosti (vektor hodnot pro které je charakteristika počítána) např.: w=(0.01:0.1:10); OUT_IDX -v případě MIMO(multiple input-multiple output) je to index řádku IN_IDX -to stejné, index sloupce, rovněž nevyužijeme u SISO(single I- single O) ATOL - umožňuje interaktivní zobrazení výsledku, zobrazení grafu dle potřeby je-li ATOL zadáno jiné než 0 a existují asymptoty grafu, pak je uživatel dotázán zdali požaduje přiblížení grafu REALP, IMAGP - hodnoty reálné a imaginární části frekvenční charakteristiky

Frekvenční charakteristika - příklad Pro následující přenos zobrazte frekvenční charakteristiku s=tf([1.5],[2 3 1]) % zadani soustavy pomoci prenosu nyquist(s)

Frekvenční charakteristika Funkce linspace() % funkce pro generování hodnot s lineárním rozložením logspace() % funkce pro generování hodnot s logaritmickým rozložením w=linspace(0.02,10,100) w=logspace(log10(1.1),log10(100),100) s=tf([1.5],[2 3 1]) % zadani soustavy pomoci prenosu w=linspace(0.02,10,100); nyquist(s,w)

Amplitudo-fázová frekvenční charakteristika Frekvenční charakteristiku v komplexní rovině můžeme převést na amplitudo-fázovou frekvenční charakteristiku. Pro konkrétní bod charakteristiky (jistá úhlová frekvence) v komplexní rovině můžeme odečíst příslušnou amplitudu A i fázi . Tím pádem je možno tuto charakteristiku rozdělit na dvě charakteristiky amplitudovou A=A() a fázovou =().

Lineárních souřadnic se používá velmi zřídka, neboť mají omezené úzké frekvenční pásmo. Pokud bychom toto pásmo rozšířili, pak by nejdůležitější část charakteristiky s podstatnou změnou amplitudy byla nahuštěna v úzkém rozsahu frekvencí. Proto se s výhodou používají charakteristiky v logaritmických souřadnicích. U amplitudové frekvenční charakteristiky v logaritmických souřadnicích je na svislou osu vynášena amplituda frekvenčního přenosu v decibelech [dB]. U fázových frekvenčních logaritmických charakteristik je fáze vynášena na svislou osu v lineárním měřítku (ve stupních nebo v radiánech).

z = 1; p = [-1, -2]; k = 0.5 sys = zpk(z, p, k) bode(sys , 'r')

Frekvenční charakteristika příklady

Frekvenční charakteristiky členů – proporcionální

Frekvenční charakteristiky členů – integrační

Příklad – mechanická soustava Chování mechanické soustavy je popsáno rovnicí Vyšetřete chování soustavy a sestavte frekvenční charakteristiky. Vlastní frekvence soustavy je

m = 10; b = 10; k = 1000; sys = tf (1, [m, b, k]) zpk(sys) pole(sys) frek_vl = sqrt(k/m) %Skokove buzeni figure(1) step(sys) figure(2) nyquist(sys) figure(3) bode(sys) %Harmonicke buzeni T_sim = 40; amp = 1; omega = 10; t = 0:0.01:T_sim; buzeni = amp*sin(omega*t); % Simulace [Y,T]=lsim(sys,buzeni,t); figure(5); %Y = Y *10; plot(t,buzeni,t,Y)