LOGOTERAPIE Autor: Zuzana Staňová. Viktor. E. Frankl  kořeny logoterapie lze najít v existencialismu a fenomenologii  nazývána „třetí vídeňskou školou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Zakladatel: Viktor E. Frankl (1905 – 1997)
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Cyklus seminářů „Musíš chtít sama“ Jdeme s kůží na trh.
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Humanistický proud v psychologii
2.Světová válka v próze obrázek
Jakub Kersch, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Neverbální komunikace
Humanistická psychoterapie Carl R
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
OSOBNOST.
ERASMUS.  Obor předškolní pedagogika je vyučován pod Fakultou sociálních studií (Department of Social Education) v malebném městě Odense  V závislosti.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Albert Camus Barbora Vaňková.
Psychologie osobnosti
Erich Fromm Pavla Jiráková C4A.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.
Fáze poradenského procesu
Logoterapie užitá jako psychoterapie „Logoterapie a existenciální analýza“ V. E. Frankla  uplatňuje existenciální motivaci člověka – „VŮLI KE SMYSLU“,
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Alfred Adler Svatava Krejčová C4A.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Humanistická a existenciální psychologie
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
Řízení a plánování kariéry
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VIKTOR FRANKL Adéla Bělinová, C4A. Viktor Emil Frankl Židovský původ Neurolog a psychiatr Existenciální analýza a logoterapie Chirurg, psycholog,
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Humanistický a existencionální přístup Mgr. Věra Pucová.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
Umění ptát se Jitka Navrátilová, Ph.D
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Humanistická a existenciální psychologie
Psychiatrické vyšetření
Marie Koutná a Michaela Pivoňková 2. VOŠ - D Listopad 2012
Náročné životní situace
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Škola základ občanského života
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

LOGOTERAPIE Autor: Zuzana Staňová

Viktor. E. Frankl  kořeny logoterapie lze najít v existencialismu a fenomenologii  nazývána „třetí vídeňskou školou psychoterapie“  třetí základní lidskou potřebu, kterou označil jako „touhu po smyslu“.

Viktor E. Frankl  narodil se v r ve Vídní v židovské rodině.  navázal kontakty s Freudem – uveřejnil článek v International Journal of Psychoanalysis.  jako student lékařství se také stal členem úzkého kruhu Adlerových stoupenců  Po absolvování lékařské fakulty zahájil svou dráhu v psychiatrii.

 pracoval na neuropsychiatrické klinice Vídeňské univerzity  věnoval se také poradenské práci s problémovou mládeží v poradnách, které sám založil - Uvědomil si, že mnozí zoufalí mladí lidé, kteří přišli o zaměstnání, se začali cítit lépe, když byli požádáni o nějakou práci, třebaže bezplatnou. Pocit prázdnoty života byl pro nezaměstnané mladé lidi horší než absence placeného zaměstnání.

 během válečného období, kdy německá armáda okupovala Rakousko, Frankl dostal příležitost opustit zemi, ale rozhodl se zůstat se svými rodiči.  nakonec byl odeslán do koncentračního tábora ( 1942 – 1945 – Terezín, Osvětim, Dachau ) - Tyto zkušenosti z tábora smrti jsou základem jeho teorie.

 kromě lékařského titulu získal i doktorát z filozofie  napsal značný počet knih  přednášel jak na Vídeňské univerzitě, tak i na mnoha místech po celém světě  založil Rakouskou lékařskou společnost pro psychoterapii  vláda mu udělila Rakouskou státní cenu za veřejné vzdělávání  Frankl zemřel v r v 92 letech.

 Existenciální frustrace: nenaplněná touha po smyslu, vzniká tehdy, když člověk pochybuje o smyslu své existence, když člověk neví co dál, nebo když pochybuje o smyslu svého života vůbec. Existenciální frustrace se může stát patogenní a vést k neuróze nebo depresi se suicidálními tendencemi – existenciální neuróza

 Existenciální neuróza: se vyskytuje zejména v rozvinuté, konzumní společnosti a je projevem existenciální vakua. Její zvláštní formou je víkendová deprese - která se objeví po skončení shonu pracovních dnů, jakmile člověku začnou do vědomí pronikat myšlenky o prázdnotě a nesmyslnosti jeho života.

 Logoterapie pomáhá klientovi hledat východisko z jeho existenciální frustrace.  Logos neznamená slovo, ale smysl a duchovnost.  Logoterapie nechce klientovi vnutit nějaký životní smysl podle představ terapeuta, ale chce mu pomoci najít jeho vlastní osobní životní smysl v souladu s jeho osobností.

 Člověk může dát svému životu smysl uskutečňováním hodnot.  Zdůrazňuje, že pocit štěstí se snáze dostaví jako vedlejší účinek plnění úkolu, než usiluje-li člověk o stěstí samo. - Kritickou otázkou bilančního sebevrahů – „Co ještě mohu čekat od života?“, obrací Frankl v otázku – „ Co ještě život čeká ode mne?“

Životního smyslu lze dosáhnout: 1.vykonáním činu – práce, zájmová činnost ( Každá činnost obsahuje skryty smysl.) 2.prožitím hodnoty - opravdový lidský zážitek, který obohacuje a povznáší. ( Může to být zážitek hodnotného uměleckého díla, krása přírody nebo úspěšného lidského výkonu ).

Otázkám hodnot věnuje Frankl značnou pozornost  hodnoty tvůrčí : práce  hodnoty zážitkové : zájmy, aktivity pasivní i aktivní, láska  hodnoty postojové: nabývají zvláštního významu u lidí zbavených v důsledku těžkých nevyléčitelných chorob možností i naděje na realizaci hodnot tvůrčích i zážitkových

 Všechny krátkodobé, přechodné i okamžité způsoby naplňování smyslu, které jedinec objevil od svého raného mládí, by ho měly vést k dlouhodobému životnímu smyslu.

3. utrpení – je přítomné v každém lidském životě. Logoterapie hovoří o tragické triádě – utrpení, vina, smrt – jako o něčem, co dává příležitost pro nejhlubší lidský růst.

„ Kdykoli je člověk vystaven nevyhnutelné situaci, z níž není úniku, kdykoli se musí postavit osudu, který nelze změnit, dostává tím poslední příležitost naplnit nejvyšší hodnotu, naplnit nejhlubší smysl, smysl utrpení. Neboť na čem nejvíce záleží, je postoj, který zaujmeme vůči utrpení.“ ( Frankl, 1962, s. 114 ).

 Frankl poukazuje na to, že logoterapie pomáhá člověku vytvořit si takové postoje,které mu umožní své utrpení proměnit v morální vítězství.

Techniky  Dereflexe – znamená požadavek odstranit nežádoucí reflexi, tj. odstranit uvažování o příslušném symptomu nebo o patogenní situaci a ignorovat je. Sebepozorování příznaku je nutno nahradit jiným zaměřením. Úsilí usnout bývá neúčinné a doporučuje se spíše vyvolat si postoj lhostejnosti vůči usnutí.

 Paradoxní intence – paradoxně si přejeme to, čeho se bojíme. Pacient, který se bojí špíny, si má paradoxně přát být, co nejvíce špinavý. Pacient obvykle nedosáhne uskutečnění tohoto cíle, podstatné je, že se tím změní postoj k příznaku a umožní mu, aby se od vlastní neurózy distancoval.

Knihy  Člověk hledá smysl – úvod do logoterapie  Vůle ke smyslu  …A přesto říci životu ano.

Použitá literatura  Kratochvíl, S. Základy psychoterapie. Praha: Portál, 2006  Drapela, V.J. Přehled teorií osobnosti. Praha:Portál, 1997

Děkuji za pozornost