Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav geodézie Geodézie při stavbě tunelů Ondřej KošvicaBrno 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Měření při výrobě a montáži strojních zařízení
Geotechnický průzkum Vít Černý.
Podzemní stavby Rozdělení Části, Pojmenování
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
MĚŘENÍ POSUNŮ STAVEBNÍCH OBJEKTŮ
IKP Consulting Engineers referenční list projektu IKP CONSULTING ENGINEERS, s.r.o. U Malše 1805/ České Budějovice IKP Consulting Engineers, s.r.o.
3.4 Jednosnímková metoda Základní pojmy
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Transformace souřadnic 2D a 3D
ScanStation P20 – uživatelská kalibrace (procedura Check & Adjust)
Projektování bodových polí, trendy budování bodových polí
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Rozbor přesnosti vytyčení
PODZEMNÍ STAVBY Kolektory Ústav geotechniky.
Geodézie v pozemním stavitelství
Apollo Bridge Architect: Ing. Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., Bratislava Design: Dopravoprojekt a.s., Bratislava Apollo Bridge Architect: Ing. Miroslav.
Trasování lesních cest
7. Polohové vytyčovací sítě
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Metodika měření svislých posunů staveb
1 © 2007 Autodesk Civil Engineering Autodesk – řešení infrastruktury Ivona Foltýnová ISD technický konzultant.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 11: Jednoduché výškové vytyčovací úlohy.
Trasování lesních cest
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
Blízká fotogrammetrie
Trasování lesních cest
Polygonové pořady Slouží k určení nových bodů v polohovém poli
Metodika měření horizontálních posunů staveb
Stavebnictví Geodézie Vytyčení stavby (STA27) Ing. Zdeněk Pšeja.
Snímeksnímek bezměřítkaorientace obraz bez přesného měřítka a orientace překreslený snímek překreslený snímek směřítkemorientací obraz s přesným měřítkem.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
Školení dodavatelů geodetických prací
PPK vs. 3Dosa Školení dodavatelů geodetických prací, Brno,
Bc. Ivana Řezníková ČVUT Fakulta stavební Praha 6 Thákurova 7
Trasování lesních cest
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
Digitální aerotriangulace v aplikaci pozemní fotogrammetrie
Program přednášky fotogrammetrické metody laserové skenování
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
7. Polohové vytyčování 1. Úvod 2. Polohové vytyčovací sítě - rozdělení - stabilizace 3. Polohové vytyčování 1.Úvod 1 Inženýrská geodézie 1-7.
9. Výškové vytyčování 1.Výškové vytyčovací sítě 2.Výškové vytyčování 3.Prostorové vytyčovací sítě 1 Inženýrská geodézie 1-9.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Návrh turistického informačního systému v centru Českých Budějovic
Navrhování tunelových staveb
Geografické informační systémy
Rozpočtování - Inženýrských staveb
Primární a sekundární napjatost
Dokumentace památkových objektů
Rozpočtování - Inženýrských staveb
© 2014 Karel Vojtasík - Geotechnické stavby
PŘÍPRAVA SOUBORU STAVEB PRAHA - KLADNO S ODBOČKOU NA LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA KONFERENCE DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA
Vlakem z Prahy na letiště
Transkript prezentace:

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav geodézie Geodézie při stavbě tunelů Ondřej KošvicaBrno 2011

Úvod a nejstarší historie Tunely patří k prestižním inženýrským dílům, vnichž se věrně zrcadlí vzdělanostní, technická, ekonomická, politická a organizační úroveň lidského společenství a jeho aktuální potřeby. (vodohospodářské, dopravní, zásobní, obranné) Tunely patří k prestižním inženýrským dílům, vnichž se věrně zrcadlí vzdělanostní, technická, ekonomická, politická a organizační úroveň lidského společenství a jeho aktuální potřeby. (vodohospodářské, dopravní, zásobní, obranné) Výstavba se provádí dvěma způsoby: Výstavba se provádí dvěma způsoby: - Bez narušení nadloží hornickým způsobem (Rakouské soust.) - V otevřené rýze

Úvod a nejstarší historie Nejstarší výstavba tunelů je spojována s prvními hornickými počiny kolem roku 2000 BC Nejstarší výstavba tunelů je spojována s prvními hornickými počiny kolem roku 2000 BC Starověké tunely byly stavěny pro zásobování vodou a jako únikové cesty z pevností v době válek Starověké tunely byly stavěny pro zásobování vodou a jako únikové cesty z pevností v době válek Vzhledem k rostoucímu významu přepravy vody v Evropě v 18.stol – vedlo k enormnímu nárůstu výstavby tunelů Vzhledem k rostoucímu významu přepravy vody v Evropě v 18.stol – vedlo k enormnímu nárůstu výstavby tunelů Alpské železniční tunely mezi severní Evropou a Alpské železniční tunely mezi severní Evropou a Itálií přinesly nový vývoj ve vrtných zařízeních a výbušninách

Projektování tunelu Primární faktory výběru: Primární faktory výběru: Umístění vlastní stavby Umístění vlastní stavby Parametry křivek a sklonů Parametry křivek a sklonů Délka linií Délka linií Zohlednění ekonomických faktorů pro výstavbu Zohlednění ekonomických faktorů pro výstavbu Možnost výskytu geologicky stabilních míst pro vlastní í navazující stavby (viadukty) Možnost výskytu geologicky stabilních míst pro vlastní í navazující stavby (viadukty) Schopnost odvodnění, větrání, osvětlení Schopnost odvodnění, větrání, osvětlení

Umístění vlastní stavby Geologický průzkum Geologický průzkum provádí se v předběžné fázi šetření - Mapování povrchů - Testy elektroresistivity Pro velké projekty vyžadována Pro velké projekty vyžadována - Letecké fotogrammetrie - Satelitní snímky Určení více variant tunelů Určení více variant tunelů - znihž se posléze vybere definitivní trasa

POŽADOVANÉ GEOTECHNICKÉ ÚDAJE Geologický popis s podrobnostmi o petrografii a variabilitě Geologický popis s podrobnostmi o petrografii a variabilitě Umístění a orientace diskontinuit a rovin slabosti Umístění a orientace diskontinuit a rovin slabosti-Vrstevnosti-Spojky -Chyby / Záhyby -Smykové zóny Geomechanické vlastnosti Geomechanické vlastnosti Podzemní voda Podzemní voda

Diagram záhybů a chyb

Geodetická činnost Povrchové a podzemní vytyčovací sítě Povrchové a podzemní vytyčovací sítě - jejich budování se řídí požadavky na přesnost prorážky Účelem povrchové vytyčovací sítě: Účelem povrchové vytyčovací sítě: Souřadnicové a výškové propojení mezi charakteristickými body osy tunelu v místě obou portálů

Geodetická činnost Podzemní tunelová vytyčovací síť: Podzemní tunelová vytyčovací síť: Tvořena volným polygonovým pořadem Tvořena volným polygonovým pořadem -Jednostranně připojeným a orientovaným pomocí bodů portálové sítě. -Postupně prodlužovaný až k místu prorážky -Koncové body používané k vytyčení směru -Podzemní pořady jsou většinou přímé a rovnostranné.

Geodetická činnost Požadavky na přesnost Požadavky na přesnost -Vychází z RP -Obecně chyby rostou se zvětšující se délkou poř. -Pokud je přibližně splněna přímost pořadu, pak velikost podélné chyby závisí na přesnosti délkového měření, velikost chyby příčné závisí na úhlovém měření. -Při zvýšených požadavcích na přesnost vytyčení v příčném směru – trojpodstavcová soustava -Při vyskokých nárocích se některé strany orientují pomocí gyroteodolitu.

Geodetická činnost Měření tunelových profilů Měření tunelových profilů Jsou měřeny pravidelné sektorové řezy Tyto informace jsou užity pro: Tyto informace jsou užity pro: -Odhady vzdáleností -Kontrolu vyrovnání -Stanovení objemů výkopů -Stanovení obkladových materiálů -Sledování změn -Sledování pokroku projektu -Stanovení konstrukčních závad

Geodetická činnost Metody měření tunelových profilů Metody měření tunelových profilů Kontaktní – pomocí sond, extenzometrů Kontaktní – pomocí sond, extenzometrů Bezkontaktní Bezkontaktní -Manuální: Pomocí totálních stanic, světelných řezů, fotogrammetrie, Laserového skenování -Automatická: Pomocí robotických stanic, železničních měřících vlaků.

Metody měření tunelových profilů Měření pomoci světelných řezů: Měření pomoci světelných řezů:

Měření pomocí světelných řezů Tato metoda byla vyvinuta Tato metoda byla vyvinuta s cílem kvantifikovat objemy hornin. Metoda využívá radiální projekce světelného paprsku. Projekce paprsku v Projekce paprsku v tunelu, snímkován ze vzdálenosti, zvýrazní posuny v profilu.

Měření pomocí světelných řezů Zpracování snímku Zpracování snímku může být využito k výpočtu objemu vytěženého materiálu. Také může být využito Také může být využito k zpracování překročení těžby. Měřený snímek je překryt přes projektovaný profil.

Měření pomocí Laserového skenování Výhody: Výhody: -Jednoduchost, rychlá generace dat povrchu objektů, snadné vyrovnání procesu, méně chyb lidského faktoru. -Snadná kontrola přemisťované zeminy, výpočty kubatur. -Srozumitelné a ihned prezentovatelné výstupy.

Měření pomocí Laserového skenování Interpretace dat: Interpretace dat:

Seznam použité literatury [1] Švábenský O., Vitula A., Bureš J., Horák V. Geodézie v podzemních prostorách, Modul 02 [2] Prezentace doc.Hanzla V. k předmětu HE51- Laserové skenování

Děkuji za pozornost