Vodní záchranná služba – závodní činnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Václav Metlička Cyklokros
Jan Větrovský Jsem juniorský reprezentant České republiky ve vodním slalomu. Tento sport dělám již 9 let. Trénuji 6 dní v týdnu v Pražské Troji. Trénuji.
Ploutvové plavání Vybavení Styl Disciplíny ploutvového plavání
Předpokládaný počet účastníků:  1050 sportovců  238 trenérů  28 vedoucích výprav  cca 250 VIP hostů.  celkem cca Krajské výpravy:  všech 14.
Vypracovala: Lenka Danihelková 5.B
POZNÁMKY ve formátu PDF
Nejúspěšnější českou rychlobruslařkou Olympijskou vítězkou na metrů Mistryní světa i Evropy Vítězkou světového poháru Držitelkou několika světových.
Prezentace systémů soutěží od ročníku 2008/09 pro pokračování stiskněte vždy po skončení zvukového komentáře ENTER Uváděné termíny jsou v pracovní podobě,
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
S TUDENTSKÉ T RENÉRSKÉ C ENTRUM I LEARN TO TEACH.
“IAAF KIDS’ ATHLETICS” DOPLŇKOVÉ DISCIPLÍNY KINDERIÁDY
Pravidla ledního hokeje Změny 2010 ukládání trestů, návraty hráčů z TL.
MUŽSKÉ BĚŽECKÉ DISCIPLÍNY
PLAVÁNÍ.
Kriteria výběru Reprezentace JKA ČR Český svaz karate JKA Atletická 100/2, Praha 6.
ROZDĚLENÍ LYŽOVÁNÍ.
JÍZDA V BOULÍCH.
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ.
SKIKROS. CO TO JE Skikros je poměrně mladá disciplína akrobatického lyžování, při níž několik lyžařů zároveň sjíždí trať s umělými překážkami vytýčenou.
< < < < < < < <<< <<<
SKOKY NA LYŽÍCH.
Dobrý den, jsem Mgr. Zdeněk Šafář * (Trutnov) Kontakt:
NEJSLAVNĚJŠÍ SJEZDAŘI
Whale shark (žralok obrovský).
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
pro navazující magisterské studium TVS
Otáčivé účinky síly Páka.
Je kolektivní halový sport…
VRH KOULÍ.
Objem a povrch ve slovních úlohách
VY_32_INOVACE_21-10 TEST č. 1.
Moje první Prezentace!!.
Florbal.
BIATLON.
ETALONY P4a.
Tak to jsme my. Družstvo dětí, které se nechtějí doma nudit a mají zájem se dobře bavit. Voltiž je atraktivní gymnastické cvičení na neosedlaném koni.
DÁLKOVÉ BĚHY.
SHORT TRACK.
Alexander Ovechkin Navrátil Filip 8.A.
ANTARKTIDA.
Historie překážkového běhu
TJ sparta Kutná Hora Tereza vyvialová VIII.A
Nadační fond Pomocná ruka ve spolupráci s pražským centrem zrakově postižených připravili 1. ročník plaveckých závodů pro speciální základní školy zrakově.
Akademie sportovního aerobiku Radky Hanákové
Žákovská prezentace Školní dílo
ATLETIKA 4 - BĚHY.
ATLETIKA.
ŽENSKÉ BĚŽECKÉ DISCIPLÍNY. ROZDĚLENÍ Ženy jezdí stejně jako muži klasicky a volnou technikou Délky tratí jsou poněkud kratší než u mužů Ženy mají vypsány.
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY
Běhy na lyžích a Biathlon Naši sportovci. Běhy na lyžích.
Český červený kříž.
CURLING.
HOD KLADIVEM.
BIATLON – PRAVIDLA, SP, MS, OH
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
ALPSKÁ KOMBINACE.
SVĚTOVÝ POHÁR V KLASICKÉM LYŽOVÁNÍ. HISTORIE Světový pohár je dlouhodobá soutěž, kterou organizuje mezinárodní lyžařská federace FIS Jedná se o každoroční.
HOKEJ V EVROPĚ, KHL.
Co jsou to vlastně skoky na lyžích? Skákání na lyžích je zimní sport, při kterém se lyžař snaží doskočit, co možná nejdále. Před skokem se rozjíždí z.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
SPORTOVNÍ KLUB JIHLAVA ROK ZALOŽENÍ 1910 ROK ZALOŽENÍ ČLENŮ ČLENŮ 17 ODDÍLŮ 17 ODDÍLŮ TRADICE TRADICE KOLÉBKA SPORTŮ – FOTBAL, HOKEJ,
Aktivizační hodina TV Stanislav Haňka.
Plavání Jiří Vlk, 5.B Hluchák
Badmintonové centrum mládeže Středočeského kraje
TECHNIKA PRSA – ČINNOST HORNÍCH KONČETIN DÝCHÁNÍ
ODM Olympiáda dětí a mládeže.
Olympijské DISCIPLÍNY VE VODNÍCH SPORTECH
ŠERM By:Anna Zemanová.
LEKCE č. 12 PRSA TECHNIKA Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Transkript prezentace:

Vodní záchranná služba – závodní činnost Kateřina Lehká S2.A

NĚCO MÁLO O MNĚ Plavu za Neratovický plavecký klub (NePK), pod který spadá i VZS ČČK (vodní záchranná služba českého červeného kříže) Působím v něm od svých 6 let Závodnímu plavání jsem se věnovala do 13 let, a poté jsem se začala převážně věnovat i záchranářství Se svým týmem jsem už měla spoustu úspěchů, tím největším pro mě bylo MISTROSTVÍ EVROPY JUNIORŮ v Belgii v roce 2010

VODNÍ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA JAKO SPORT – ZÁVODNÍ DISCIPLÍNY Bazénové disciplíny 200 metrů plavání s překážkami - A1 100 metrů záchrana modelu s ploutvemi – A2 100 metrů kombinované záchranářské cvičení – A6 50 metrů záchrana modelu – A3 100 metrů záchrana z lodě – A8 100 metrů záchranář – A4 200 metrů super záchranář – A5 Štafeta 4x25 metrů s modelem – B1 Štafeta 4x50 metrů plavání s překážkami – B2 Záchranářská štafeta 4x50 metrů – B4 Štafeta 4x50 metrů se záchranářským pásem – B3 SERC Záchrana pomocí lana – A7

VODNÍ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA JAKO SPORT – ZÁVODNÍ DISCIPLÍNY Mořské disciplíny Surf Race Beach Sprint Board Race Ironman ( Železný muž / Železná žena ) Surf Ski Race Beach Flags Rescue Tube Rescue Taplin Relay Board Rescue Beach Relay

Záchranné pomůcky používané při závodech VZS Záchranný pás - je vyroben z plovoucí pružné hmoty, zhruba 95 cm dlouhý, 13 cm široký a 6 cm vysoký. Na jednom konci je opatřen karabinou, na druhém kovovým kroužkem, na kterém je navázáno lano (nejlépe plovoucí), dlouhé asi 160 cm. Konec lana je zakončen odepínací smyčkou z popruhu Ploutve – mohou se zde používat klasické ploutve pro potápění nebo běžně dostupné v obchodech. Je tu ale omezení velikosti plochy (od paty soutěžícího na začátek ploutví 65 cm a na šířku 35 cm). Nejčastěji se při závodech používají speciální laminátové, nebo karbonové ploutve. Záchranný surfový plovák – jedná se o surfový plovák, upravený k záchraně tonoucího. Používá se jen na otevřené vodě. Mořský kajak – používá se jen na otevřené vodě. Závodník má k dispozici dvojpádlo. Loďka – jedná se o klasickou pramičku šípovitého tvaru se dvěma vesly. Při závodech ILS a ILSE se používá jen jeden druh lodiček, aby zde byly shodné podmínky. Model – umělohmotná figurína (manekýn) naplněná vodou o celkové váze 70 kg a nebo poloprázdná o váze 35 kg.

VZS A JEJÍ ZVLÁŠTNOSTI Techniky tažení při soutěžích vodní záchranné služby : Tažení oběma rukama za hlavu Tažení oběma rukama v podpaždí Tažení oběma rukama za bradu Tažení přes prsa Tažení jednou rukou za bradu Tažení jednou rukou pod hlavou Záchrana pomocí záchranného pásu

ZÁVODNÍ ČINNOST Z POHLEDU REPREZENTANTA VZS ČR Jak se stát reprezentantem VZS ČR : Zpravidla se určuje reprezentace a její složení pravidelně 1x za rok po skončení 4 reprezentačních závodů. Deset nejlepších mužů i žen je vybráno do širší nominace a osloveno, zda by se chtěli účastnit závodů světového poháru, ME či MS. Bohužel, už v této fázi zde dochází k odlivu vynikajících závodníků a závodnic, jelikož mnoho špičkových záchranářů jsou zároveň závodními plavci a VZS mají jako doplňkový sport. Je tu ovšem snaha vytvořit tým reprezentantů, který by se pravidelně účastnil světových závodů a sbíral zkušenosti a uplatňoval je. Stávalo se, že členové reprezentace v ní mnohokrát působili pouze jeden rok či jen jeden závod a nebyla zde návaznost a správné předávání zkušeností a zdokonalování se. V součastné době (poslední 3 roky) se podařilo sestavit tým, který se s menšími změnami daří udržet a zúčastňuje se pravidelně závodů ve světě.

Foto – záchranné pomůcky

Foto – záchranné pomůcky