Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VRH KOULÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VRH KOULÍ."— Transkript prezentace:

1 VRH KOULÍ

2 Provedení I. Vrh koulí je lehkoatletická disciplína s velmi dávnou tradicí. Cílem je vrhnout kouli co nejdále, ale koulí se nesmí házet. Aby koulař získal co největší pohybovou energii, postaví se do zadní části kruhu zády k výseči, kam dopadá koule. Přiloží nářadí ke krku a ve chvíli vrhu se otočí do směru výseče čelem.

3 Provedení II. Někteří závodníci používají při vrhu techniku podobnou diskařské otočce oproti klasické technice sunu. Otočka, pokud ji závodník zvládá, umožňuje delší vrhy. Závodník nesmí při sunu či otočce šlápnout mimo kruh; aby byl výkon měřený, musí po vrhu opustit vrhač kruh v zadní polovině.

4 Technické parametry Velikost kruhu je 2,135 m.
V místě, kde se kruh potkává s výsečí, je opatřen břevnem, které je 1,21 m dlouhé a 10 cm vysoké Váha koule pro muže je 7,26 kg a má průměr 13 cm, pro ženy váží koule 4 kg a má průměr 11 cm. Na základní škole se zařazuje výuka vrhu koulí do 8. a 9. ročníku a používají se koule o váze 4 kg pro žáky a 3 kg pro žákyně.

5 Historie Do programu OH je zařazen vrh koulí v roce 1896 jako nejmladší vrhačská disciplína Zpočátku se vrhalo bočním způsobem – finským pomalým nebo americkým rychlým. Do OH roku 1912 se vrhalo oběma rukama. Zádový způsob se poprvé objevil v roce 1953 a otočka v 70. létech minulého století. Nejdříve se vrhalo ve čtverci, který se posléze změnil v kruh.

6 Rekordy V mužské kategorii drží světový rekord Randy Barnes z USA z roku 1990 výkonem 23, 12 m Nejlepší světový výkon drží z roku 1987 Natalija Lisovská ze SSSR výkonem 22,63 m V tabulkách nejlepších světových výkonů je také československá závodnice Helena Fibingerová, která drží výkonem 22,50 m z roku 1977 halový světový rekord

7 A to je všechno …


Stáhnout ppt "VRH KOULÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google