Předčasné ukončení zemědělské činnosti Nařízení vlády 69/2005

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Advertisements

PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Tato prezentace byla vytvořena
Chmelařský kongres Praha 2008
Ing. Lubomír Svoboda Odbor přímých plateb a HRDP
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Daň z příjmů právnických osob
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
Praha, 2010 Představení připravovaného dotačního programu II.1.4 Platby na podporu dobrých životních podmínek zvířat Ing. Jiří Rádr.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Důchodové pojištění II.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Státní zemědělský intervenční fond. PGRLF 2016 Pokyny pro poskytování podpory a formulář žádosti o podporu – na internetový stránkách v.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
Přehled preferenčních kritérií
Příspěvek PGRLF k růstu českého zemědělství
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Daň z příjmů právnických osob
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Pěstování RRD na zemědělské půdě
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Digitální učební materiál
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
Program na podporu lesních ekosystémů
Transkript prezentace:

Předčasné ukončení zemědělské činnosti Nařízení vlády 69/2005

Základní legislativa EU Nařízení Rady (ES) č. 1257/1999, o podporování rozvoje venkova prostřednictvím Evropského orientačního a záručního fondu pro zemědělství (EAGGF), článek 10 -12 Nařízení Komise ES č. 817/2004, kterým se stanoví prováděcí pravidla k Nařízení

Základní legislativa ČR Zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství (§ 2c – program strukturální podpory) Nařízení vlády č. 69/2005 Sb., kterým se stanoví podmínky poskytování dotace na předčasné ukončení zemědělské činnosti

Charakteristika opatření Program umožňuje starším zemědělcům (fyzickým osobám)po dosažení věku 55 let ukončit aktivní zemědělskou činnost a poskytovanými podporami jim zabezpečuje důstojné životní podmínky. Vytváří prostor pro nástup mladých zemědělců.

Co udělat nejdříve? Podat žádost o zařazení do programu a splnit základní podmínky pro podmínečné zařazení Do 12 měsíců ode dne doručení žádosti doložit skutečnost, že zem.podnik byl převeden na nabyvatele, došlo k ukončení činnosti a k převodu půdy v LPIS na nabyvatele Podat každoročně ve stanoveném termínu žádost o dotaci Dotace je nároková – při splnění podmínek bude poskytnuta.

Požadavky na žadatele Je fyzickou osobou (např. SHR) Ukončí veškerou komerční zemědělskou činnost (ukončí podnikání v zemědělství). Může pokračovat v nekomerční zemědělské činnosti – drobný pěstitel nebo chovatel (§2e odst.2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství) – na tuto činnost nemůže dostat dotace Nesmí být mladší 55 let a nesmí dosahovat zákonného důchodového věku Před vstupem do programu musel po dobu 10 let aktivně provozovat zemědělskou činnost (pracoval v zemědělském podniku nebo byl podnikatelem v zemědělství), a z toho poslední 3 roky podnikal v převáděném podniku Prokáže, že v každém ze ze tří předcházejících kalendářních let dosáhl podíl jeho příjmů ze zemědělské činnosti na celkových příjmech z podnikání nejméně 50 %

Požadavky na nabyvatele Je fyzickou nebo právnickou osobou podnikající v zemědělství, která převezme zemědělský podnik. Vytvoří předpoklady pro zvýšení ekonomické životaschopnosti podniku. Zaváže se provozovat v převedeném podniku zemědělskou činnost po dobu minimálně 5 let po převodu. (závazek pouze u pozemků, u kterých je doložena možnost hospodaření po dobu 5 let – nájemní smlouva na dobu 5 let, pozemky ve vlastnictví) Zemědělský podnik nabyvatele musí mít sídlo v ČR. Fyzické osobě nesmí být víc než 40 let a musí mít minimální zemědělskou kvalifikaci. Právnická osoba může mít nejvýše 5 členů (fyzických osob)a všichni, včetně statutárních orgánů, nesmí být starší 40 let a alespoň jeden musí mít minimální zemědělskou kvalifikaci

Ekonomická životaschopnost podniku Ekonomická životaschopnost podniku bude posuzována na základě dvou kritérií: Zadluženost podniku nesmí překročit 75 % Dostatečná úroveň čistého příjmu U fyzických osob – čistý příjem ve výši nejméně průměrné roční mzdy v zemědělství U právnických osob kladný zisk (hospodářský výsledek)

Převod zemědělského podniku Prodej podniku na základě smlouvy o prodeji podniku podle Obchodního zákoníku (převedení závazků) Darování vlastní zemědělské půdy a jiných nemovitostí potomkovi v přímé linii

Výše poskytované podpory Paušální roční sazba - 75 000 Kč Sazba na ha převedené zemědělské půdy zapsané v LPIS (doložení možnosti hospodaření min. 5 let – nájemní smlouva na 5 let, vlastnictví pozemku) až do výše 30 ha – 4500 Kč

Doba poskytování dotace Doba vyplácení podpory nepřekročí 15 let Vyplácení nepokračuje po dosažení věku postupitele (žadatele) 75 let Jestliže začne stát postupiteli vyplácet starobní důchod, bude dotace o tuto částku snížena Po schválení nařízení vlády bude možné provést další výklad týkající se administrace opatření

Žadatel, který má zájem pobírat tuto dotaci, musí podat nejdříve žádost o zařazení do programu. Tato žádost se se podává celoročně od 7.3.2005 na regionálních odborech SZIF. Žadatel tuto žádost podává ještě před uskutečněním převodu podniku. Fond tuto žádost schválí a žadatele podmínečně zařadí, což znamená to, že uskuteční-li žadatel převod podniku a doloží nám ho do 12 měsíců ode dne doručení žádosti o zařazení, tak ho Fond řádně zařadí do programu a bude mu poskytovat dotaci.

V následujícím kalendářním roce po zařazení musí žadatel podat žádost o dotaci, která se podává v období od 1.1. do 15.2..

Neposkytnutí nebo vrácení dotace Žadatel bude muset vrátit celou výši do té doby poskytnuté dotace, zjistí-li Fond, že: - se žadatel stal opětovně zemědělským podnikatelem; - se žadatel účastní na podnikání jiného zemědělského podnikatele; - žadatel požádal o zařazení půdního bloku nebo dílu do evidence půdy. Žadateli se poskytování dotace zastaví, zjistí-li Fond, že nabyvatel nehospodařil celých 5 let na pozemcích (tzn. neměl je dle evidence půdy v užívání), které získal převodem od nabyvatele.