Činnost vody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Endogenní (vnitřní) pochody
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Hydrosféra.
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
vypracovala: Vendula skalová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Eroze.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Exogenní geologické děje
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Pohyb vody na Zemi.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Světový oceán.
HYDROSFÉRA.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
BUDUJE VODNÍ ELEKTRÁRNY?
Složky krajiny a životní prostředí
Hydrosféra oceánská voda
Tvary zemského povrchu
Krajina a životní prostředí
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
Dotváření zemského povrchu - voda
CO DOKÁŽE EROZE….
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
ČINNOST TEKOUCÍ VODY Vítek Urban prima listopad 2004.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
Moře a oceány Julie Zlámalová, 1.H.
Život v oceánech a mořích.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
PLANETA ZEMĚ. Země ve vesmíru Vesmír vznikl asi před 15 miliardami let, kdy nastal tvz. "Velký třesk''. Stáří sluneční soustavy se odhaduje na 5,7 mld.
Voda je velmi důležitá pro život! Bez vody člověk vydrží mnohem kratší dobu než bez jídla.Před mnoha miliony let se život vyvinul právě ve vodě.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
vnější přírodní činitelé
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Digitální učební materiál:
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Hydrosféra – vodní obal země.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Činnost vody

Činnost vody Tekoucí voda Regulace vodních toků Činnost moře

Erozní činnost řeky závisí především na jejím spádu. Tekoucí voda Tekoucí voda je významným činitelem, který se podílí na modelování terénu. Mnoho řek je geologicky velmi starých a v průběhu miliónů let vytvořily říční síť odvodňující celé kontinenty. Rychlost eroze a sedimentace je dána sklonem dna řeky. Erozní činnost řeky závisí především na jejím spádu. V místech kde je dno tvořeno tvrdšími horninami, se vytvářejí peřeje a vodopády.

Regulace vodních toků Regulace vodních toků prostřednictvím jezů a přehrad přispěla ke zmírnění nebezpečí záplav. Hydroelektrárny vybudované na přehradách patří k významným zdrojům energie. Stavby na vodních tocích mají však i negativní ekologické dopady. Brání přirozenému transportu unášeného materiálu a ukládání údolních niv.

Činnost moře Soustavné působení moře je patrné zvláště na pobřeží, kde se pevnina dostává do přímého kontaktu s mořem. Důležitým modelačním faktorem přímořských oblastí jsou právě mořské vlny, které neustále a v pravidelných intervalech narážejí na pevninu. Vyčnívající skály, skalní brány i jeskyně v pobřežních skalách jsou dalšími charakteristickými útvary vzniklými činností moře.

Rozdělení vody-Graf 22% Podzemní voda Pevninské a oceánské ledovce 77% Sladká voda 3%

97% vody naší planety tvoří slaná voda.Sladké vody jsou pouze 2,7%.

Zajímavosti Voda je hlavní složkou všech živých organismů. Bez vody by život na této planetě nemohl existovat. Voda neustále cirkuluje v koloběhu vody řízeném Sluncem. Sluneční záření způsobuje, že se voda z moří a oceánů vypařuje. Voda je sloučeninou vodíku a kyslíku. V přírodě se vyskytuje ve třech rozdílných skupenstvích : pevném (led), kapalném (voda) a plynném (vodní pára).

Čtyři oceány 13 Název oceánu Plocha Nejhlubší místo ( v metrech ) ( v miliónech km2 ) Nejhlubší místo ( v metrech ) Průměrná hloubka TICHÝ 167 Mariánský příkop 4880m ATLANTSKÝ 86 Portorický příkop 3900m INDICKÝ 73 Jávský příkop 3800m SEVERNÍ LEDOVÝ 13 Eurasijská pánev 1500m

Erozní činnost vody S pustou a bizarní krajinou vymletých roklí se můžeme setkat v proměnlivém prostoru bývalého lomu Silvestr u Březové. Nezpevněné vrstvy sedimentů snadno podléhají erozní činnosti vody. Mírné svahy jsou v horní části rozbrázděny četnými rýhami, které se dolní části svahu spojují a zahlubují. Vzniká tak zajímavý inverzní reliéf s hlubokými stržemi - miniatura amerického „Grandkaňonu“. V pokročilém stadiu eroze, odplavením podstatné části materiálu ze svahů bývalého lomu Silvestr, vznikají působivé zemní tvary.

Vypracovala:Petra Valentová 25.10.2008 Čerpáno z: Encyklopedie,Internetu