OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Specifika vzdělávání finanční gramotnosti v dětských domovech
Komunitární program PROGRESS
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
ECVET v Programu celoživotního učení
Seminář k PISA 2012 RNDr. Jana Palečková
20. května 2009 Prague Gate, Praha – Chodov II. konference Českého institutu manažerů informační bezpečnosti.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Rektor Zdroj:
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Technologické platformy a dopravní výzkum
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
1. V čem vidí MAS největší potenciál svého území v oblasti integrace a inovace Rozvinuté drobné a střední podnikání, několik dobře fungujících velkých.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
European Urban Knowledge Network
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Komunitární program PROGRESS
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, Emauzy, 5. listopadu 2010

OECD - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj sdružuje nejvyspělejší ekonomiky světa 33 členských zemí (ČR od r. 1995) platforma pro výměnu zkušeností analýzy, standardy, doporučení cíle: podpora rozvoje, udržitelného růstu, zaměstnanosti, finanční stability

OECD a finanční vzdělávání 2003 Projekt finančního vzdělávání 2008 Mezinárodní síť finančního vzdělávání (International Network on Financial Education – INFE) –135 institucí ze 65 zemí (ČR: MF, ČNB) Mezinárodní portál finančního vzdělávání (International Gateway on Financial Education – IGFE) - první mezinárodní databáze – výměna informací www. financial-education.org

Klíčové publikace OECD 2005 Jak zlepšit finanční gramotnost + Doporučení k principům a dobrým praktikám finančního vzdělávání 2008 Jak zlepšit finanční vzdělávání a povědomí o pojištění a penzijním připojištění + 2 doporučení pro tyto oblasti 2009 Doporučení k dobrým praktikám finančního vzdělávání v oblasti úvěrů

Některá doporučení OECD Podporovat finanční gramotnost mj. prostřednictvím národních strategií a programů, informačních kampaní, webových stránek Začít s finančním vzděláváním co nejdříve – již ve škole Zaměřit vzdělávací programy na důležité aspekty životního plánování – spoření, úvěry, pojištění, penze Informovat budoucí důchodce o nutnosti zvážit finanční adekvátnost svého veřejného i soukromého penzijního pojištění Odlišit finanční vzdělávání od komerčního poradenství Finanční instituce by měly mít etické kodexy pro své zaměstnance, ověřovat, že klienti dobře rozumí informacím o finančních produktech (žádné petity a zavádějící informace ve smlouvách)

Současné projekty OECD/INFE Národní strategie finančního vzdělávání Měření finanční gramotnosti Hodnocení programů finančního vzdělávání Finanční vzdělávání ve školách Národní informační kampaně o penzích

Současné projekty OECD/INFE Národní strategie finančního vzdělávání na základě analýzy existujících strategií budou formulována (během r. 2011) obecná doporučení pro tvorbu a implementaci národních strategií Pozn.: Národní strategie ČR schválena vládou ČR 10. května 2010 Měření finanční gramotnosti zpracována metodologie pro národní průzkumy finanční gramotnosti včetně souboru otázek pilotní projekt měření v r. 2010/11 ve 12 státech vč. ČR

Současné projekty OECD/INFE Hodnocení programů finančního vzdělávání zpracována podrobná příručka pro hodnocení efektivity programů Finanční vzdělávání ve školách připravují se pokyny (guidelines) pro finanční vzdělávání ve školách, které doplní doporučení OECD z r připravují se finanční otázky pro PISA 2012 (Programme for International Student Assessment - mezinárodní srovnávací hodnocení znalostí 15-letých studentů)

Plánované projekty OECD/INFE Finanční inkluze – přístup k finančním službám Komunikace a sociální marketing Školení školitelů Finanční vzdělávání „zranitelných skupin“

Děkuji Vám za pozornost Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec a stálý představitel ČR při OECD