Vyškov, 5.1.2014 BŠ EBED Kázání a veřejné vystupování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
…žiji podle Božích přikázání? …daruji peníze pro misii…?
Advertisements

Buď sám sebou a nikomu se nepodřizuj!
5. Abrahám věří, že mu Hospodin splní slib - bude mít potomka.
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Označeno za nejlepší roku Jestli si myslíš, že snad nejsi šťastný, podívej se na ně...
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Ponoř se do modra ….
6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
Zamilovaná církev - aneb láska, která nepomíjí Vyškov, , Viktor Baláž.
Výukový program pro 2. třídu ZŠ,
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Přijď Duchu svatý.
Čtěte pomalu a tiše!  .
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Ve společenství s Matkou Boží
Měj pevný vztah s Bohem  Pokud ho nemáme, vzdalujeme se od Boha a neslyšíme Ho když nás volá zpátky.
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Člověk se nědy zeptá proč...???
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
1. Jedno jsme, v Duchu svatém, jedno jsme v Ježíši
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
1) P ROČ VYUČOVAT O KÁZÁNÍ ?  Mluvíme-li o kázání, musíme říci, že kázání v současnosti prochází světovou krizí. Není to příliš populární prostředek.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
B Ů H
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
…Vystupte na horu, přivezte dříví a budujte dům… Pachtíte se za mnoha věcmi a máte z toho málo… Ageus
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Děvče se ptalo chlapce, jestli si myslí, že je pěkná
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
KRÁLŮ KRÁLI, JÁ TĚ CHVÁLÍM, SRDCE MÉ TI DÁVÁ DÍK, PŘED TEBOU SE VŠECHNO SKLÁNÍ V POKOJI A RADOSTI. MRAČNA SMUTKU V TOBĚ MIZÍ, RADOST TVÁ MĚ NAPLNÍ. KRÁLŮ.
MŮJ SBOR Viktor Baláž. Komu patří sbor?  Matouš 24:45 Když pán ustanovuje nad svou čeledí služebníka, aby jim včas podával pokrm, který služebník je.
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Příprava prezentačních snímků Nejdůležitějším krokem je uvědomit si “Jak moje prezentace (fólie) pomůže publiku pochopit moji řeč?“ Posluchači nejsou schopni.
Inspirace ke zvěstování od ranné církve – aneb jak se s tak malým vybavením dá tolik získat???
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
1. Ó svatý Bože, slyš naše hlasy, | když k tobě lkáme za národ svůj. | Vrať jemu opět ty blahé časy, | kdy nad ním zářil obličej tvůj. | Ach, Pane drahý,
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
1. Mír na zemi daruj nám! Nezřekni se nás! Ať tvá láska drží s námi dnes a zítra zas: Jen ty sám, Bože, náš, jen ty sám, Bože, náš, lidský život v rukou.
Je to trochu divné jak se to stalo. I když nejsi věřící, měl(a) by jsi se na to podívat.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
JIRKA POSPÍŠIL, AC BUČOVICE. CÍRKEV TU JE PRO DRUHÉ A NE PRO SEBE !!! TŘÍSKA V OKU – ZRCADLO DUŠE JIRKA POSPÍŠIL, AC BUČOVICE.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Evangelizace doma.
Pro někoho něco znamenáš
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
JSEM MEZI 7 % Regina Brett, novinářka z clevelandského deníku The Plain Dealer, spisovatelka a držitelka Pulitzerovy ceny za léta 2008 a 2009, napsala.
On.
Transkript prezentace:

Vyškov, BŠ EBED Kázání a veřejné vystupování

Kázání a veřejné vystupování ÚVOD 2. Timoteovi 4,2 Hlásej slovo Boží, ať přijdeš vhod či nevhod, usvědčuj, domlouvej, napomínej v trpělivém vyučování.

Kázání a veřejné vystupování ÚVOD 2. Timoteovi 3 1 A ty, můj synu, buď silný milostí Krista Ježíše, 2 a co jsi ode mne slyšel před mnoha svědky, svěř to věrným lidem, kteří budou schopni učit zase jiné.

Kázání a veřejné vystupování VLASTNOSTI KÁZÁNÍ – JAKÉ MÁ BÝT? 1. Stručné cca 25 min (kontrola - jsi schopný říct jádro kázání jednou větou?)

Kázání a veřejné vystupování VLASTNOSTI KÁZÁNÍ – JAKÉ MÁ BÝT? Stručné Po 45 minutách většinou prudce klesá pozornost, počítejme s únavou

Kázání a veřejné vystupování VLASTNOSTI KÁZÁNÍ – JAKÉ MÁ BÝT? 2. Strukturované „ať to má hlavu a patu“ 1. Úvod (získat pozornost) 2. Stať (co chceme říct) 3. Závěr (shrnutí, výzva…)

Kázání a veřejné vystupování VLASTNOSTI KÁZÁNÍ – JAKÉ MÁ BÝT? Strukturované 1. vzlet 2. samotný let 3. přistání

Kázání a veřejníé vystupování VLASTNOSTI KÁZÁNÍ – JAKÉ MÁ BÝT? 3. inspirované/ biblické - toto je klíčové, ostatní je jen forma - základem 1-2 verše

Kázání a veřejné vystupování VLASTNOSTI KÁZÁNÍ – JAKÉ MÁ BÝT? 4. Přínosné - ať se lidé dozvědí něco nového

Kázání a veřejné vystupování VLASTNOSTI KÁZÁNÍ – JAKÉ MÁ BÝT? 5. povzbuzující/ nějaké napomenutí

Kázání a veřejné vystupování VLASTNOSTI KÁZÁNÍ – JAKÉ MÁ BÝT? 6. názorné – lidé si to mnohem lépe zapamatují (pomůcky, foto, předměty) Ať lidé vnímají všemi smysly – uši, oči, hmat, chuť, čich)

Kázání a veřejné vystupování VLASTNOSTI KÁZÁNÍ – JAKÉ MÁ BÝT? 7. osobní – přidej něco ze svého života! Můžeš říct něco vtipného, ať to trochu „okořeníš“

Kázání a veřejné vystupování DOPORUČENÍ doporučuje se (někdy) zopakovat evangelium

Kázání a veřejné vystupování CO JE CÍL NAŠÍ ČINNOSTI Kam to směřuje? (Příprava, vystoupení, úsilí…)

Kázání a veřejné vystupování CO JE CÍL NAŠÍ ČINNOSTI Ke změně tebe a posluchačů!

Kázání a veřejné vystupování OMYLY ŘEČNÍKŮ A KAZATELŮ aneb nepřeceňuj sebe a posluchače: 1. lidé mají dlouhou/ neomezenou pozornost

Kázání a veřejné vystupování OMYLY ŘEČNÍKŮ A KAZATELŮ aneb nepřeceňuj sebe a posluchače: 2. lidé v církvi nemají předsudky A.musíš překonat bariéru u věřících: „to už znám, nic zvláštního od toho nečekám“, B.u nevěřících: „tomu nerozumím a nevěřím“

Kázání a veřejné vystupování OMYLY ŘEČNÍKŮ A KAZATELŮ aneb nepřeceňuj sebe a posluchače: 3. lidé mají dlouhou paměť -buď to musí být výrazný podnět - velká radost/ bolest - nebo opakované informace - nebo vlastní námaha lidí, pokud to považují za opravdu důležité)

Kázání a veřejné vystupování OMYLY ŘEČNÍKŮ A KAZATELŮ aneb nepřeceňuj sebe a posluchače: 3. lidé mají dlouhou paměť

Kázání a veřejné vystupování OMYLY ŘEČNÍKŮ A KAZATELŮ aneb nepřeceňuj sebe a posluchače: 4. lidé rozumí všemu, co jsem chtěl říct (100%) - to, že se většina usmívá a přikyvuje ještě neznamená, že lidé skutečně pochopili, co tím vším chceš říct - snaž se být „jednoduchý“, v průběhu kázání se o tom ujišťuj a po kázání si to ověř

Kázání a veřejné vystupování ZÁSADY Zvol správné tempo Řečník jde obrazně jako první - jakým tempem jdeš a jdou ostatní za tebou? Nad čím asi teď přemýšlí? Ujisti se průběžně otázkou, jestli nejsi příliš „ve předu“

Kázání a veřejné vystupování ZÁSADY Neboj se, že něco zkazíš! Otevři se lidem a dívej se na ně! Usměj se na ně! Ježíš mluvil k lidem! Tvá uzavřenost a nervozita vytváří mezi lidmi bariéru.

Kázání a veřejné vystupování CO OČEKÁVÁŠ OD SVÝCH POSLUCHAČŮ? 1. budou ti věnovat pozornost budou na tebe reagovat

Kázání a veřejné vystupování CO OČEKÁVÁŠ OD SVÝCH POSLUCHAČŮ? 2. porozumí ti 3. prohloubí to jejích víru

Kázání a veřejné vystupování CO OČEKÁVÁŠ OD SVÝCH POSLUCHAČŮ? 4. uvolní je to k radosti 5. dostanou Boží poselství – bude to pouze něco mezi nimi a Bohem, pro tebe to bude tajemství

Kázání a veřejné vystupování CO OČEKÁVÁŠ OD SVÝCH POSLUCHAČŮ? Nepodceňuj se – máš v ruce rozbušku Boží slovo i po letech dokáže změnit lidské životy, Bůh je Bohem zázraků, počítej s pomocí Ducha Svatého!

Kázání a veřejné vystupování KDYBYS NA VŠECHNO ZAPOMNĚL Nezapomeň zásadu PPSSNN

Kázání a veřejné vystupování KDYBYS NA VŠECHNO ZAPOMNĚL PPSSNN 1. povzbuď lidi z BS k důvěře Bohu

Kázání a veřejné vystupování KDYBYS NA VŠECHNO ZAPOMNĚL PPSSNN 2. předlož Boží slovo jako pokrm

Kázání a veřejné vystupování KDYBYS NA VŠECHNO ZAPOMNĚL PPSSNN 3. vyřiď Slovo stručně

Kázání a veřejné vystupování KDYBYS NA VŠECHNO ZAPOMNĚL PPSSNN 4. Předej Boží zvěst srozumitelně

Kázání a veřejné vystupování KDYBYS NA VŠECHNO ZAPOMNĚL PPSSNN 5. neboj se!

Kázání a veřejné vystupování KDYBYS NA VŠECHNO ZAPOMNĚL PPSSNN 6. nepodceňuj Boha!

Kázání a veřejné vystupování KDYBYS NA VŠECHNO ZAPOMNĚL Povzbuď Předlož pokrm Stručně Srozumitelně Neboj se Nepodceňuj Boha

Kázání a veřejné vystupování KAM NAŠE ÚSILÍ SMĚŘUJE? Ke změně tebe a posluchačů! Nejde o tebe a tvá slova, ale o otevřenost na Boha! Neboj se dát se mu k dispozici!

Kázání a veřejné vystupování PRAKTICKÝ ÚKOL vytvořit bleskové kázání na 15 min Stěžejní text - O Noemovi/ o potopě A. úvod B. stať (podstata, hlavní téma) C. závěr Který verš bude klíčový? Ilustrace/ pomůcky Hlavní povzbuzení Hlavní napomenutí Něco osobního? Něco zajímavého?