Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
„Dobré, kvalitní a prověřené náhradní plnění “ Mohou pracovat osoby se zdravotním postižením? Lenka Kohoutová Hradec Králové
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A17 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Evropský sociální fond v ČR
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Koncepce péče o staré občany
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
Lidé s postižením mohou být zaměstnávání za fair play podmínek a jejich zaměstnavatelé mohou být konkurenceschopní ! Lenka Kohoutová, předsedkyně správní.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Gerontopsychologie v praxi
Plzeň, Petr Vyhnánek prorektor pro rozvoj a vnější vztahy
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Osoba zdravotně znevýhodněná
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Sociálně aktivizační služby
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice

Druhy bariér   Fyzické bariéry jsou omezení v prostředí, ve kterém osoby s handicapem žijí a v němž se běžně pohybují. Fyzické překážky velmi komplikují každodenní život těchto lidí.   Psychické bariéry jsou zejména v komunikaci s lidmi bez handicapu.

Znáte někoho zdravotně postiženého, nějakou osobnost zdravotně postiženou?

  Ing. arch. Daniela Filipiová, senátorka a bývalá ministryně zdravotnictví   Daniela Bláhová, UNIE ROSKA   Václav Krása, předseda Národní rady pro osoby se zdravotním postižením

Pracuji na Městském úřadě v Jilemnici na odboru sociálních věcí. Náplní mé práce je pomáhat osobám se zdravotním postižením či osobám v hmotné nouzi. Příklad z praxe

Jak náš MÚ řeší zaměstnávání OZP a náhradní plnění MÚ zaměstnává celkem 88,75 osob (povinný podíl 4 ZP), 3 TZP a 1,93 OZP. Povinný podíl máme tedy splněn, náhradní plnění jsme v roce 2008 a 2009 nevyužili. Nebylo potřeba, ale v předchozích letech se náhradní plnění využívalo. Zdravotně postižené osoby jsou zaměstnány na různorodých pozicích např. kurýrní služba, úředník atd.

Příklad: Kurýrní služba Kurýrní služba, mně osobně příjde jako ideální řešení pro zaměstnání zp. Ušetříme poštovné a zároveň plníme povinný podíl. Proč nedat šanci zp, kteří hledají zaměstnání. A mi zase hledáme zp, kteří by nám splnili povinný podíl.

Něco málo o mně: ve 14 letech autonehoda v autobuse Obchodní škola a Obchodní akademie v Jánských Lázních, Metropolitní univerzita Praha, bakalářský obor Veřejná správa Metropolitní univerzita Praha, magisterský obor Evropská studia a veřejná správa, kterou právě dokončuji Beads 4U, s. r. o. Městský úřad Jilemnice

Na úřadě pracuji od konce roku Starám se o osoby v hmotné nouzi a o osoby se zdravotním postižením. Podílím se na komunitním plánování, jsem členem skupiny pro seniory a zdravotně postižené, dále spolupracuji na bezbariérových trasách v našem městě. Také vypomáhám s odstraňováním bariér v naší městské nemocnici.

  V dnešní době je trendem zaměstnávat zdravotně postižené. Bohužel se zaměstnávání a tedy začleňování zdravotně postižených nedaří, tak jak by mělo.   Pokud chce zdravotně postižený pracovat, má jen pár možností jak si najít zaměstnání.   Bohužel úřady práce nevěnují těmto osobám zvýšenou pozornost, tak jak by měli. Není to jejich vina, protože v takovém počtu uchazečů o zaměstnání se není čemu divit.   Tím pádem nedokáží zdravotně postiženým sehnat adekvátní pracovní místo.

Když se zdravotně postiženému naskytne práce je to většinou v chráněné dílně. I když by kvalifikačně měli na mnohem lepší pracovní pozici. Chráněné dílny by měli zaměstnávat zdravotně postižené, kteří nejsou schopni pracovat ve "zdravé" firmě a jejich postižením jim nedovoluje úplnou integraci do společnosti.

Dle mé vize je potřeba kontaktovat firmy a přesvědčit je o tom, že zaměstnáváním zdravotně postižených nic neztratí ba naopak spíše získají Pokud budou zdravotně postižení zaměstnáváni ve „zdravých“ firmách jde dle mého názoru o skutečné začlenění do společnosti, jde o správnou integraci zdravotně postižených.

Pokud se firmám či společnostem správně vysvětlí, že nejlepším splněním povinného podílu je zaměstnání zdravotně postižených. Získají nejen úlevy na daních a různé příspěvky ale i plnohodnotnou pracovní sílu. V dnešní době je pro společnosti/firmy výhodnější nakupování od chráněných dílen, či tzv. „přefakturace“. Toto je třeba vyvrátit a přesvědčit je o opaku.

Děkuji za pozornost. Kontakty: Městský úřad Jilemnice Masarykovo nám. 82 Tel.: