OSN „Je to tvůj svět.” Z materiálů Marka Vargy a Pearla A. Forbese upravil a editoval Vít Zahradníček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globalizace Mezinárodní organizace
Advertisements

Nadnárodní společenství
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Mezinárodní politické organizace a seskupení
ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Severoatlantická aliance Evropská unie
Mezinárodní integrace
NATO.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_20.
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Organizace spojených národů
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
Nadnárodní společenství
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
Pařížská mírová konference
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vypracovaly: Monika Molnárová Petra Zajíčková
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Poválečné uspořádání světa
Organizace spojených národů
Organizace spojených národů
OSN (United Nations Organization)
Mezinárodní vztahy Test 2. – Mezinárodní organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Mezinárodní organizace
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
 Řešení budoucích konfliktů  Autor myšlenky  Zahájení činnosti, sídlo, složení  Nesplnění poslání Vznik Společnosti národů.
Dnešní svět.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Test 2. Mezinárodní organizace
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
IVETA HAVELKOVÁ ASEAN Association of Southeast Asian Nations (Sdružení států jihovýchodní Asie)
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
Společnost národů, její vznik a úloha
OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anglický název: United Nations Organization Český název: Organizace spojených národů.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
OSN.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
WASHINGTONSKÝ MÍROVÝ SYSTÉM
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
Poválečné uspořádání uč
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Severoatlantická aliance
Mezinárodní organizace
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

OSN „Je to tvůj svět.” Z materiálů Marka Vargy a Pearla A. Forbese upravil a editoval Vít Zahradníček

Historie Předchůdce: Společnost národů 1920-45 (příliš slabé kompetence, některé mocnosti nebyly členy) Za 2. světové války razil termín „Spojené národy” Spojené národy pro označení Spojenců F. D. Roosevelt.

Historie II. 1942 Deklarace spojených národů V červnu 1945 v San Franciscu podepsána Charta OSN 51 zakládajícími členy (včetně ČSR) V platnost vstupuje 24.10.1945 (den OSN)

Účel Udržovat mír a bezpečnost Rozvíjet přátelské vztahy mezi národy založené na principu lidských práv a sebeurčení. Efektivní a kolektivní prostředky k předcházení a odstranění nebezpečí pro mír

Členství Členství v OSN je otevřeno všem o mír usilujícím státům, které akceptují povinnosti z Charty OSN Charta OSN napsaná Čínsky, Arabsky, Anglicky, Rusky, Francouzsky a Španělsky

Struktura OSN Valné shromáždění Rada bezpečnosti Ekonomická a sociální rada Poručenská rada Sekretariát Mezinárodní soudní dvůr

VALNÉ SHROMÁŽDĚNÍ Všechny členské státy Hlasování ve shromáždění: jeden stát, jeden hlas Téměř 190 států Zasedá v pravidelných termínech, aby se zabývalo problémy. Podepsáním Charty projevují členské státy vůli k podpoře akcí OSN. Členové mají povinnost přispívat do rozpočtu OSN.

RADA BEZPEČNOSTI Dohlíží na mezinárodní mír a bezpečnost. Vyhlašuje rezoluce a kolektivní opatření závazná pro všechny členy OSN 5 stálých členů s právem veta (USA, Británie, Francie, Rusko, Čína) 10 nestálých členů volených na dva roky

SEKRETARIÁT Sídlem New York V čele generální tajemník Ten je odpovědný za administrativu OSN Jeho povinností je přinést před Radu bezpečnosti jakoukoli záležitost, která by mohla ohrozit mír a bezpečnost.

MEZINÁRODNÍ SOUDNÍ DVŮR Soudní orgán OSN Sídlí v Haagu

Ekonomická a sociální rada Odpovědná za iniciování a/či vytváření studií a zpráv 15 členů volených na 3 roky

Poručenská rada Správa Svěřených území Snaží se rozvíjet politický, ekonomický a sociální pokrok lidí ve Svěřených územích Od 1994, kdy ukončila činnost bude svolávána ad hoc

NĚKTERÉ SPECIALIZOVANÉ ORGÁNY OSN F.A.O W.H.O. I.M.F. I.A.E.A U.N.I.C.E.F. U.N.E.S.C.O.

FINANCOVÁNÍ Povinné a dobrovolné příspěvky členských států Valné shromáždění schvaluje běžný rozpočet Dle HDP Příspěvkový strop Zvláštní programy OSN nejsou zahrnuty v běžném rozpočtu

„Koláč” OSN 2001

Aktivity I. Konference Např. Rio de Janeiro – trvale udržitelný rozvoj, Kjóto – snížení emisí skleníkových plynů

Aktivity II. Mezinárodní roky OSN vyhlašuje a koordinuje „Mezinárodní rok ...” aby zaměřila pozornost na důležité problémy. 2006 Mezinároní rok pouští a dezertifikace

Aktivity III. Kontrola zbrojení a odzbrojení Kontrola či zákaz: Jaderných testů Kosmických zbraní Chemických zbraní Zóny bez jaderných zbraní Snížení rozpočtů na zbrojení Prostředky k posílení mezinárodní bezpečnosti

Aktivity IV. Udržování míru „Modré přilby” jsou posílány do oblastí, kde právě skončil ozbrojený konflikt Aby vynutily podmínky mírových smluv Zastrašit bojovníky před obnovením nepřátelství Mírové síly OSN obdržely 1988 Nobelovu cenu míru.

Aktivity V. Lidská práva Genocidy druhé světové války vedly ke konsensu, že OSN musí zabránit podobným tragédiím Podpora demokracie

Aktivity VI. Humanitární pomoc a mezinárodní rozvoj OSN poskytuje humanitární pomoc trpícím hladem, přírodními katastrofami, uprchlíkům ap. Potravinové programy Vysoký komisař pro uprchlíky Rozvojový program OSN Globální fond boje proti AIDS, tubekulóze, malárii Organizuje volby v zemích s malou demokratickou tradicí

Některé slabiny OSN Zablokování hlasování Reforma Mírové operace někdy nejsou úspěšné Systém příspěvků příliš volný, někteří členové odmítají platit

Poselství generálního tajemníka

Dík za vaši pozornost!