Tatiana Gavalcová Rada VŠ, Pracovní komise pro vnější a zahraniční vztahy Boloňský proces: jak dál po vyhlášení EHEA (Budapešť - Vídeň, březen 2010) 17.12.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
ECVET v Programu celoživotního učení
„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 CercleS - CASAJC.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 16. Předsednictvo RVŠ, 20. března 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Jan Kozubík, Martin Petrus.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Pořádaný v gesci pracovní komise Rady VŠ pro vnější a zahraniční vztahy Praha, Seminář Rady vysokých škol k problematice získávání certifikátů.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Sněm Rady vysokých škol, Pavel Kovář,
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Tatiana Gavalcová Rada VŠ, pracovní komise pro vnější a zahraniční vztahy Č eské vysoké školy v evropské akademické integraci: aktuální aktivity
Studentská PARDUBICE
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Předsednictvo Rady vysokých škol, Pavel.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Zpráva o činnosti předsednictva 9. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 13. zasedání předsednictva RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Zpráva o činnosti Studentské komory 5. sněm RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Transkript prezentace:

Tatiana Gavalcová Rada VŠ, Pracovní komise pro vnější a zahraniční vztahy Boloňský proces: jak dál po vyhlášení EHEA (Budapešť - Vídeň, březen 2010) zasedání P RVŠ

Obsah příspěvku: zasedání P RVŠ Dokument „Budapest-Vienna Declaration on the European Higher Education Area, March 12, 2010“ nference/, nference/documents/BMAC_Westerheijden.pdf nference/ nference/documents/BMAC_Westerheijden.pdf 2. Krátce k EQAR (European Quality Assurance Register) nference/documents/EQAR_Annual_Report_2009.pdf 3. Aktuální Trends 2010: nference/documents/EUA_Trends_2010.pdf nference/documents/EUA_Trends_2010.pdf 4. DS Label, ECTS Label v ČR: žádosti podané v r. 2010

1. Dokument „Budapest-Vienna Declaration on the European Higher Education Area, March 12, 2010“ zasedání P RVŠ Deklarace ministrů evropských zemí zúčastněných na boloňském procesu (BP) sestává ze 13 bodů; má vcelku obecný – deklarativní charakter, výběr: Konstatuje: BP přitom přesáhl rámec Evropy – Kazachstán se přihlásil jako nový stát do BP Popisuje, jak VŠ naplňují vize boloňské deklarace z r – Evropa jako „knowledge society“ a VŠ jako významný činitel při vytváření takového společenství Konstatuje: obecně je v BP věnována pozornost také nezávislým institucím, které se zapojují do hodnocení procesu vzdělávání Uvádí: současné protesty v některých zemích, zejména studentské, jsou částečně zaměřené na vývoj a činnosti mimo samotný BP, ale upozorňují, že myšlenky a reformy BP dosud nebyly náležitě implementovány, ale ani vysvětlovány

zasedání P RVŠ Konstatuje: za úroveň vzdělávání nese odpovědnost celá společnost; výzva k nutné a zásadní podpoře jednotlivých činitelů působících v akademické sféře celou veřejností - morální,ekonomická Bod 7: výzva posouvat dál a naplňovat v příštích 10 letech agendu BP ze setkání ministrů v Leuven/Louvain-la-Neuve: mobilita studentů a akademických pracovníků (není rovnováha východ-západ v mobilitách), zkvalitňování studia/výuky, řešení problémů zaměstnatelnosti, obecně zvyšování kvality VŠ. Na národních úrovních: zlepšovat komunikaci a obecné povědomí – porozumění v celé společnosti o obsahu a cílech BP, přitom se žádá trvalé zastoupení studentů v příslušných orgánech při rozhodovacích procesech Další setkání ministrů odpovědných za VŠ vzdělávání: Bukurešť,Rumunsko, duben 2012

Zaslouží pozornost: vnější nezávislé hodnocení etapy BP za 10 let zasedání P RVŠ

3. EQAR zasedání P RVŠ Krátká poznámka, kvůli úplnosti informací pak odkaz na web: Evropské standardy European Standards and Guidelines for quality assurance (ESG) a agentura European Quality Assurance Register (EQAR) byly vyvinuty skupinou E4 (ENQA, ESU, EUA and EURASHE); dosáhly značného vlivu, EQAR se zavedl jako plnohodnotná instituce sdružující renomované národní agentury zaměřené na kvalitu – jejich výběr/začlenění do EQAR na základě žádostí podléhá vstupnímu hodnocení Podrobně o aktuálních činnostech a struktuře EQAR na webu: onference/documents/EQAR_Annual_Report_2009.pdf onference/documents/EQAR_Annual_Report_2009.pdf

3. TRENDS zasedání P RVŠ Na setkání ministrů v Budapešti + ve Vídni poskytnut také materiál Trends 2010, publikace EUA (European University Association): analýza implementace BP a jejího dosahu v období 10 let, zúčastněných 46 států Materiál Trends 2010 je šestý v této sérii materiálů EUA: vznikl z odpovědí na dotazníkové šetření: účast 821 vysokých škol, 27 národních univerzitních asociací a návštěvy 16 zemí Analýza: implementace „nástrojů BP“ (strukturované studium, ECTS apod., zavádění Diploma Supplement) Věnuje se zvyšování kvality VŠ obecně, problémům zaměstnatelnosti, mobilitám studentským, akademickým

Poznámka: názory 2 prezidentů EUA v minulých obdobích na aktuální pokračování BP: zasedání P RVŠ Při nesporném dosaženém pokroku zůstávají do příštího období nejméně 3 závažné úkoly, a to posílit profil bakaláře ve společnosti vyvinout větší úsilí pro možnost „vertical mobility between different degree cycles“ zlepšit možnosti v poskytování různých forem celoživotního vzdělávání Nicméně materiál konstatuje významný pokrok v naplňování základních cílů BP, zejména zlepšení kvality vzdělávacích činností, zvyšující se zaměstnatelnost absolventů VŠ nárůst mobilit studentských, učitelských

Základní zjištění obsažené v TRENDS 2010: zasedání P RVŠ Studium strukturované do 3 cyklů: uvádí 95% vysokých škol (TRENDS report 2007: 82%) ECTS: 90% VŠ používá pro všechny bakaláře + magistry (TRENDS report 2007: 75%), 88% VŠ pro všechny cykly studia DS: vydává 66% VŠ, dalších 14% na žádost absolventa Názor VŠ na realizování BP: „velice pozitivní“ v 58% VŠ, dále 38% smíšené názory, pouze 0,1% názorů negativních Implementace strukturovaného studia zůstává problematická (regulované profese jako medicína, právo, inženýrské disciplíny, zubní lékařství apod.) Kvalita vzdělávání – změna kurikul a učení orientované na studenta: 77% VŠ změnilo kurikula (v r. 2007: 55%), 53% VŠ uvádí výstupy z učení (learning outcomes, LO) zavedené pro všechny předměty, dalších 32% VŠ vytvořené pro některé z předmětů

zasedání P RVŠ Problémy se zaměstnatelností bakalářů v některých státech - zaměstnavatelé nejsou dostatečně seznámeni s obsahem vzdělání, neuznávají ho Není spokojenost s úrovní a náplní mobilit LLL: nabývá na významu: asi 40% VŠ má strategii pro LLL, dalších 34% ji vyvíjí, víc než 80% VŠ nyní nabízí speciální kurzy pro dospělé BP stimuloval snažení o zlepšení kvality a její zajišťování (vnitřní, vnější): ve 28 zemích se revidoval systém zajišťování kvality ve smyslu respektování European Standards and Guidelines for quality assurance (ESG), což je část aktivit BP

Výzvy obsažené v TRENDS 2010 pro dekádu : zasedání P RVŠ Zlepšení komunikace mezi všemi zúčastněnými na BP (studenti, akademičtí pracovníci, zaměstnavatelé, společnost) – cíl: pochopit BP a zisky z BP Uskutečnit kvalitativní změny na VŠ BP se musí koncentrovat víc na vizi vzdělávání než na samotné (technické, organizační) nástroje, jakými je možné ho získat - toto vyžaduje m.j. také nepřetržité angažování se studentů a institucí v rozhodovacích procesech Chybí zdroje veřejných financí na implementaci reforem (výuka orientovaná na studenta vyžaduje lidské a také finanční zdroje) Je nutné těsnější spojení mezi EHEA a European Research Area (ERA) – společný cíl: znalosti Instituce musí udělat víc pro mobility, odstraňovat překážky

4. DS Label, ECTS Label v ČR: žádosti v r zasedání P RVŠ Spolu 9 VŠ v ČR podalo na NAEP žádost o udělení DS Label, z toho: doporučeny NAEP do dalšího, „evropského kola“: Janáčkova akademie múzických umění v Brně České vysoké učení technické v Praze Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Univerzita Hradec Králové Česká zemědělská univerzita v Praze nedoporučeny do „evropského kola“ (důvod oznámen VŠ): Vysoká škola hotelová v Praze 8, s.r.o. Univerzita Palackého v Olomouci Vysoká škola evropských a regionálních studií, o.p.s. České Budějovice Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Praha

zasedání P RVŠ Spolu 5 VŠ podalo na NAEP žádost o udělení ECTS Label, z toho: doporučeny NAEP do dalšího, „evropského kola“: Masarykova univerzita v Brně Technická univerzita v Liberci Univerzita Pardubice nedoporučeny do „evropského kola“ (důvod oznámen VŠ, obecně: neúplnost poskytnutých informací): Česká zemědělská univerzita v Praze VŠB – Technická univerzita Ostrava

zasedání P RVŠ Děkuji vám za pozornost