TRANSPORT RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Základní právní pojmy (2)
Slogan Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Absolutní majetková práva
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
NEODKLADNÁ RESUSCITACE
ÚVOD DO PRVNÍ POMOCI Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Laswellův komunikační model
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
Charakteristika češtiny
Zpravodajství a tvorba zprávy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název, který upoutá Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Důležitá telefonní čísla
VIRY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777
Reklamní text Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Hmota a její části Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
PORUCHY VĚDOMÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Rozbor neuměleckého textu
První pomoc při poranění elektrickým proudem
DEMOKRACIE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Název DUM Střední odborná škola a střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
První pomoc Obecná pravidla. Základní pravidlo Jednej klidně (nezmatkuj), ale buď rozhodný!
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Tvoření slov - pravopis
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Chemická výroba Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Základy první pomoci 7. ročník.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.16 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Transport raněných Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
Brief Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Mediaplan Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Veřejnoprávní a soukromá média Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Copywriting Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Event management Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.1 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Obecné zásady první pomoci Typ: DUM - výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PRVNÍ POMOC TRANSPORT ZRANĚNÝCH 09
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
VY_32_INOVACE_PPM11760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PPM11560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
PRVNÍ POMOC VY_32_INOVACE_2C_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
NEMOC A ÚRAZ VY_32_INOVACE_5A_07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Tento projekt je spolufinancován z
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třídění raněných metodou START
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

TRANSPORT RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz TRANSPORT RANĚNÝCH

Škola SOŠ a SOU Milevsko Autor Mgr. Jaroslava Neumannová Název VY_32_INOVACE_07_B_04_ZDR Téma Transport raněných Datum tvorby 20.12.2012 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Anotace a metodické pokyny: Tato prezentace je určena pro výuku předmětu Zdravotní nauka, který se vyučuje ve 2. ročníku. Předmět je součástí bloku odborného vzdělávání. Nejprve se seznámíme se zásadami transportu. Ukážeme si možnosti transportu bez pomůcek a s pomůckami. Str. 6 – obr. - odvlečení, vyprošťování z auta. Str. 7 – obr. – možnosti transportu ve 2, 3 osobách. Str. 9 – obr. - pomůcky – nosítka, páteřní rám, vakuová nosítka, dělitelná nosítka, zádová vyprošťovací dlaha, závěsný vak. Str. 10 – 13 použijeme funkci zvýrazňovače v Office 2010 a označíme správnou odpověď. (1c,2c,3c,4a,5b,6a,7c,8d) Materiál je interaktivní a inovativní především díky propojenosti výkladu učitele a samostatné práce žáků, a to za využití ICT.

Transport raněných je důležitá součást první pomoci Zásady transportu raněných: První pomoc poskytneme jako první Hrozí-li další nebezpečí, omezíme pomoc jen na nejnutnější výkony a odsuneme na bezpečnější místo Během odsunu raněného doprovázíme, podle nutnosti provádíme první pomoc

Transport musí být šetrný, rychlý Zachránce nesmí ohrozit své zdraví Zvedají-li raněného dva nebo více zachránců provádějí úkony na povely, aby byly uskutečněny současně Při otáčení raněného pozor na rotaci páteře

- Odvlečení postiženého Transport bez pomůcek Odsun jednou osobou: - Odvlečení postiženého Obr. - Vyproštění z auta Obr.

Odnesení postiženého v náručí Odnesení postiženého na zádech Odnesení postiženého přes ramena Dvěma osobami: Odnesení vsedě pomocí spojených rukou Odnesení za sebou Odnesení vedle sebe Obr.

Odsun pomocí pomůcek: Zdravotnická nosítka – rozložení, složení, uložení přikrývky na nosítka, přenášení nosítek Páteřní rám – s postižením páteře Transportní dělitelná nosítka Zádová vyprošťovací dlaha Transportní vyprošťovací plachta Závěsný vak pod vrtulník

Obr. Obr. Obr. Obr. Obr. Obr.

Označte správnou odpověď (u každé otázky je právě jedna odpověď správná) 1. Co NEPATŘÍ mezi základní životní funkce? a) dýchání b) krevní oběh c) vylučování d) vědomí 2. V České republice jsou k dispozici 4 hlavní tísňová telefonní čísla - 150, 155, 158 a 112. Vyberte správné tvrzení. a) 112 je univerzální, nejvhodnější číslo pro přivolání pomoci. Ostatní jsou jen pomocná čísla, která postupně zanikají. b) 150 = policie, 155 = záchranka, 158 = hasiči, 112 = hasiči. c) 150 = hasiči, 155 = záchranka, 158 = policie, 112 = jednotné evropské tísňové číslo (v ČR obsluhované hasiči). d) 150 = hasiči, 155 = záchranka, 158 = policie, 112 = nadřízené centrální řídící pracoviště IZS.

3. Před ošetřením krvácející rány je z hlediska prevence přenosu infekce nejvhodnější: a) vydezinfikovat si ruce, v nouzi např. i octem nebo vápnem. b) opláchnout si ruce. c) navléknout si gumové rukavice. d) preventivně si vzít 1-2 tabletky jakéhokoliv dostupného antibiotika. 4. První, o co je nutné se postarat při neštěstí (např. při dopravní nehodě), je: a) bezpečnost na místě. b) přivolání záchranné služby. c) důkladná prohlídka místa nehody a shromáždění všech raněných. d) zástava krvácení a obnovení dýchání u nejzávažněji zraněných.

5. Pokud postižený nereaguje, je dalším krokem zjištění, zda: a) má tep na krční tepně. b) dýchá a jak dýchá zejména (zejména s jakou frekvencí). c) neutrpěl nějaký závažný úraz. d) se s něčím závažným dlouhodobě neléčí. 6. Poskytnutí první pomoci při ohrožení života či zdraví: a) je povinností každého člověka, je to dáno zákonem. b) musí poskytnout jen ten, kdo to umí (např. zdravotní sestra, lékař), ostatní lidé nemusejí. c) je povinností jen v případě, že postiženou osobu známe. d) není povinné, poskytne jí jen ten, kdo se na to cítí.

7. Život JE bezprostředně ohrožen, když postižený: a) Leží, nehýbe se, ale vidíme, jak se mu zvedá hrudník a břicho, a porovnáním zjistíme, že dýchá asi tak rychle jako my. b) Leží, nereaguje, ale sténá a občas hýbe rukama či hlavou. c) Leží, nehýbe se, nereaguje a občas se „divně nadechne“ – zalapá po dechu. d) Křičí, že umírá, a dožaduje se okamžité pomoci. 8. Zraněný nebo nemocný je při vědomí, sanitka je zavolaná. Vyberte správnou možnost, jak zlepšit jeho pohodlí do příjezdu záchranářů. a) Uložíme ho do stabilizované polohy, kdyby se mu to nelíbilo, tak ho přidržíme. b) Dáme mu napít a najíst, abychom mu zpříjemnili čekání. c) Všechny rány, které najdeme, důkladně vydesinfikujeme a dobře obvážeme, ke končetinám mu přiložíme dlahy. d) Přikryjeme ho např. bundou nebo fólií z lékárny, aby mu nebyla zima. Pokud sedí na zemi, můžeme mu dát také něco pod zadek.

Použité zdroje: BERÁNKOVÁ, Monika; FLEKOVÁ, Anna; HOLZHAUSEROVÁ, Blanka. První pomoc. Praha: Informatorium, 2007, ISBN 978-80-7333-054-5. Obrázky z klipartu Microsoft Power Pointu 2010