XV. celostátní finanční konference „ÚSPORY STÁTU = NÁKLADY OBCÍ?“ 29.-30. listopadu 2012 Nová budova Národního muzea Vinohradská 1, Praha 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Advertisements

Nepředvídatelné práce a jejich úhrada v rámci fondů EU
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Uvedení do problematiky veřejných zakázek Mgr. Kateřina Slováčková
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 170. Žofínské fórum.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Plzeň České Budějovice.
Veřejné zakázky z pohledu dozorového orgánu
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
1. Poskytování informací komunikace mezi uchazečem a zadavatelem Dobrá praxe = Otevřenost 2 kvalita & množství forma a způsob uveřejňování a poskytování.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Korupce a veřejné zakázky
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Martin Čech Pavel Herman Transpozice evropské zadávací směrnice.
Veřejné zakázky města nově od 2016 MĚSTO V PROMĚNÁCH ČASU A MYŠLENÍ LIDÍ 5. konference Platformy městských architektů a Společnosti Petra Parléře, o.p.s.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Perspektivy VZ: zadávací směrnice.
Veřejné zakázky a „PPP“ David Raus Právnická fakulta Masarykovy univerzity II.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – Výzva č. 51 Veřejné zakázky v oblasti ICT.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Výběr dodavatele, veřejné zakázky. Legislativa, informace Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Důležité.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP (obecná část) Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Závazné postupy pro zadávání zakázek (v programovém období.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ (zvláštní část) Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Veřejné zakázky na zpracování územního plánování Porada pro ÚÚP
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Tisková konference Informační kampaně státu kvalitně a efektivně: „Metodické kuchařky“ pro veřejné zakázky na komunikaci a marketing 2. března 2017.
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Veřejné zakázky vybrané kapitoly
Hodnocení ve veřejných zakázkách
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transparentnost a nastavení procesů zadávání veřejných zakázek s ohledem na ochranu zadavatele Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

XV. celostátní finanční konference „ÚSPORY STÁTU = NÁKLADY OBCÍ?“ listopadu 2012 Nová budova Národního muzea Vinohradská 1, Praha 1

JUDr. Martin Janoušek místopředseda Komory administrátorů veřejných zakázek „KVALITA VERSUS CENA – NÁVRHY ŘEŠENÍ“ 2

Odborná konference „Fórum Veřejné zakázky kvalitně, aneb aktuální stav v ČR“ pořadatel: Fórum Veřejné zakázky kvalitně (MPO + KAVZ) datum konání: 15. října 2012 místo konání: sídlo Ministerstva průmyslu a obchodu Prezentace tří pozičních dokumentů: Mimořádně nízká nabídková cena Veřejné zakázky na inženýrské a projektové konzultační služby, architektonické soutěže Veřejné zakázky na stavební práce 3

Témata: Nízká kvalifikace a jediné kritérium cena Hodnocení ekonomické výhodnosti Zákaz hodnocení kvalifikace Dílčí kritéria Mimořádně nízká nabídková cena Konkrétní případy Kvalita zadávacího procesu 4

5 Nízká kvalifikace a jediné kritérium cena rozšířený způsob zadávání stanovení nízkých kvalifikačních předpokladů (obavy, transparentnost), a jediné hodnotící kritérium nejnižší nabídková cena (transparentnost) = nižší ochrana zadavatele před neseriózním dodavatelem a nereálnou cenou

Hodnocení ekonomické výhodnosti Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci. Zákon zná dvě kritéria hodnocení – nabídková cena a ekonomická výhodnost zadavatelé se sami omezují a ohrožují, když preferují kritérium ceny Zásady 3e – účelnost, hospodárnost a efektivnost – kritérium ceny neodpovídá 6

Zákaz hodnocení kvalifikace Novela ZVZ zakázala hodnocení kvalifikace Soukromý sektor se chová jinak U určitých profesí je třeba kvalifikaci hodnotit (projektové, inženýrské, konzultační služby atd.) nová směrnice - hodnocení kvalifikace a zkušeností u zakázek na služby a zakázek zahrnujících projekt stavebních prací 7

rizika VZ na projektové služby - předcházejí a určují projekty, které jsou mnohonásobně větší a dražší než tyto služby škoda, která hrozí (vady stavby z důvodu vad projektu) může být nepoměrně vyšší, než hodnota projektové služby (cena za projekt). chyba projektu a škoda se může projevit až když je pozdě (projekt běží) a až po uplynutí doby, kdy bylo možné ji nárokovat; 8

Dílčí kritéria Kvalifikace v praxi nahrazována dílčím hodnotícím kritériem „analýza související s předmětem plnění VZ“ např. vzorové práce, příklady (riziko zpracování třetí osobou, kvalifikace transparentnější), metodika / pravidla spolupráce (dohlížet dodržování) odborně stanovit ostatní hodnotící kritéria vedle ceny nová směrnice – návrh zákazu jediného kritéria nejnižší náklady, ponechání pouze kriteria hospodářsky nevýhodnější nabídka 9

Mimořádně nízká nabídková cena zákon možnost dává nepříliš často využíváno ZD- upozornění na použití a stanovení způsobu identifikace - pravidla posuzování, metoda a postup zadavatele při aplikaci znalecké přezkoumání ceny nová směrnice – automatická nutnost vysvětlit MNNC při odchylce od průměru ostatních nabídek 10

Konkrétní případ I - Konzultační služby Zadavatel hodlal zadat konzultační služby. Provedl průzkum trhu oslovením několika společností podnikajících v daném sektoru. V návaznosti na provedený průzkum byly zadavatelem stanoveny předpokládané hodnoty za jednotku služeb. Zadavatel potom v ZD upozornil uchazeče na skutečnost, že v případě, že jimi předložená nabídková cena za jednu hodinu služeb překročí onu spodní hranici jím předpokládaných jednotkových hodnot, bude tato cena považována za mimořádně nízkou a uchazeč bude vyzván ke zdůvodnění. 11

Zadavatel tedy předem upozornil uchazeče, jakým směrem bude uvažovat HK při posuzování nabídkových cen, uchazeči byli předem seznámeni se záměrem zadavatele resp. hodnotící komise. Tento postup byl ze strany ÚOHS shledán oprávněným. 12

Konkrétní případ II - Postup HK HK posoudila nabídkovou cenu uchazeče za jednu hodinu služeb jako mimořádně nízkou a vyžádala si její zdůvodnění. HK v žádosti o zdůvodnění uvedla konkrétní důvody, které ji vedly ke shledání nabídkových cen za mimořádně nízké, označila konkrétní hodnoty, které požadovala zdůvodnit, a stanovila způsob, jakým mají být požadované hodnoty zdůvodněny. 13

Ve výzvě bylo jasně uvedeno, že písemné zdůvodnění ceny má být předloženo tak, aby z něj byl zcela zřejmý vnitřní rozpad uvedených částek, a aby z něj bylo patrno, že v těchto částkách jsou obsaženy veškeré náklady související s realizací veřejné zakázky a přiměřený zisk z plnění veřejné zakázky. Uchazeč však ve svém zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny uvedl tabulku, z níž rozpad nabídkových cen nikterak nevyplývá. 14

ÚOHS konstatoval, že uchazeč tedy nepostupoval v souladu s požadavky zadavatele, když ve svém zdůvodnění neuvedl rozpad jím uvedené nabídkové ceny za jednu hodinu služeb dle požadavků zadavatele. Uchazeč byl oprávněně vyloučen. 15

Konkrétní případ III - Stavba HK vyzvala uchazeče k vysvětlení MNNC, s tím, aby dodavatel uvedl položkové složení jednotlivých součástí ceny. Dodavatel doložil ve struktuře podle požadavku HK. Ta konstatovala, že některé z položek jsou v pořádku, nicméně u některých uvedla, že dodavatel tyto položky nevysvětlil, jelikož nedoložil „potřebné doklady“, ze kterých by bylo možné určit, jestli navrhované ceny jsou reálné. 16

Dodavatel byl vyloučen. ÚOHS konstatoval, že tento postup zadavatele byl v rozporu se ZVZ a netransparentní, neboť HK má ve své žádosti o zdůvodnění přesně určit, jaké skutečnosti požaduje vysvětlit a definovat doklady, kterými to chce doložit. To se v konkrétním případě nestalo. Nelze se dovolávat potřebných dokladů, pokud zadavatel, resp. HK, tento požadavek nevznesl. 17

Kvalita zadávacího procesu Kvalitní ZD a proces VZ – kvalitní výsledek, efektivní vynakládání prostředků Nekvalitní ZD a proces VZ – odklady, zbytečné náklady, ztráta financování, nekvalitní výsledek Kvalitní ZD a proces – odborný aparát nebo externí odborník / administrátor – vždy s odpovědností Administrátor – profese, přesto může dělat každý 18

Děkuji za pozornost. JUDr. Martin Janoušek místopředseda Komory administrátorů veřejných zakázek Na Ořechovce 580/ Praha 6 – Střešovice tel.: