Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s.
Advertisements

Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Specifika vzdělávání finanční gramotnosti v dětských domovech
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
ECVET v Programu celoživotního učení
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
Finanční možností svépomocných skupin
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Etická výchova a Finanční gramotnost
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Domácnosti na úvěrovém trhu Monika Němečková Oddělení vnějších vztahů.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
FINANČNÍ GRAMOTNOST. COFET x finanční gramotnost Vzdělávací materiály Kurzy Semináře, konference Mediální kampaň Projekty.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Problematika úvěrů a zadlužování ve finančním vzdělávání dětí Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí 3. odborný seminář „Měření finanční.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_19 NázevInsolvenční řízení Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
– – Občanská a finanční gramotnost jako základ konkurenceschopnosti zaměstnanců Ing. Radka Sokolová.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_14 NázevNebankovní sektor Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekBankovnictví.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Informační zdroje české veřejné správy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Finanční gramotnost v ZŠ
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Komunitární program PROGRESS
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s. Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých

FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s Nestátní nezisková organizace, zal. 2008 Hlavním cílem činnosti je prevence proti předlužení a jeho následkům Propracovaný systém vzdělávání Poznatky „z terénu“ Kontakty s klienty programů na pomoc nezaměstnaným Zaměření na všechny věkové kategorie

Aktuální Priority Vzdělávání občanů v oblasti prevence předlužování a prevence před insolvencí kurzy a semináře s cílem prevence před změnou z předlužení na insolvenci orientace občanů v peněžních a dluhových službách, v příslušných zákonech seznámení s finančními instrumenty a institucemi s cílem zabránit předlužení občanů

Projekty ve Vzdělávání fg dospělých Akreditované kurzy pro lektory Tvorba metodických a výukových materiálů Kurzy cílené na konkrétní skupiny posluchačů Výuka FG v rámci projektů na pomoc nezaměstnaným Start Změna včas Příprava+ Klíč k nezávislosti (poradenský program FG) Kurzy pro firmy na zakázku Sklostroj

Spolupráce a podpora vzdělávání FG Spolupráce v rámci neziskového sektoru, vzájemná výměna zkušeností Účast v odborných komisích (Pracovní skupina pro finanční vzdělávání při Ministerstvu financí) Odborná pomoc při účasti firmy COFET, a.s. v pořadu „Suma sumárum“ Účast v odborné platformě „Aliance proti dluhům“

Vzdělávání FG je celoživotním vzděláváním Potřeba neustálé aktualizace vědomostí Změny legislativy Změny metod nebankovních institucí a nelegálních poskytovatelů půjček Změna ekonomické situace země

Národní strategie celoživotního učení Tzv. funkční gramotnost aktivně participovat ve světě informací umět odpovědně jednat napříč životními situacemi finanční vzdělávání součástí prioritní osy funkční gramotnosti důvodem je provázanost oblasti zadlužování s problematikou nezaměstnanosti

potřeba celoživotního učení Průzkumy znalostí ve finanční gramotnosti 2010 - 2011 Za předlužení nemohou jen nebankovní instituce Smlouvu o půjčce podepisuje a je za ni odpovědný jednotlivec

Uvědomují si lidé důsledky svého chování? Poznatky z praxe lektorů FG, o.p.s. Neznalost či ignorování právních následků Neochota plnit povinnost splácet – nejprve uspokojím své potřeby a pak teprve… snad… Neznalost tzv. dlužnických trestných činů POTŘEBA POSÍLIT OBČANSKOU GRAMOTNOST

rizika zadluženosti – trestně-právní dopady Poškození věřitele Dlužník úmyslně zmenší svůj majetek Zvýhodnění věřitele Dlužník úmyslně plní jednomu z věřitelů v nepoměru k dalším Úvěrový podvod Žadatel neposkytne všechny informace nebo poskytne vědomě nepravdivé informace Způsobení úpadku Dlužník přijme nový závazek, ač ví že je v úpadku, činí vydání hrubě nepřiměřená svým majetkovým poměrům

Subjekty poskytující vzdělávání FG Veřejné vysoké školy a univerzity Soukromé vysoké školy Soukromá vzdělávací zařízení Vzdělávání finanční gramotnosti nabízejí i různí finanční poradci a ve velké míře je v rámci školení zahrnuta prezentace některého z finančních produktů a jeho poskytovatele Poradenské agentury a občanská sdružení v rámci řešení již nastalých problémů

Budoucnost vzdělávání fg Není určující, KDO bude vzdělávat, ale CO bude učit a JAK bude učit POTŘEBA VYTVOŘENÍ JEDNOTNÉ ÚROVNĚ Základem standardy FG Nutnost většího zapojení významných vysokých škol (příklad VŠE Praha – konference ke vzdělávání dospělých 25. 11.) Vytvoření systému financování vzdělávání FG Větší participace státu, vyčlenění finančních prostředků

FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s. Děkuji za pozornost Věroslav Sobotka FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s. www.financnigramotnost.eu www.fgsoutez.cz