Úloha agentury CzechInvest při implementaci Operačního programu Podnikání a inovace Ing. Michal Vodrážka | Statutární náměstek GŘ Praha, 20. listopadu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál)
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Podpora podnikání a investic v regionech ze Strukturálních fondů EU
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál)
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
CzechInvest Koncepce podpory investic
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Podpora inovativním podnikům „Inovační fórum pro malé a střední podniky“ Lada Kratochvílová Ostrava
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Workshop na téma: „Dej svým nápadům šanci“ Technologické inovační centrum s.r.o.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Operační program Podnikání a inovace  USA: Silicon Valley Pilotní projekt 2010: Kde je CzechAccelerator?  USA: Silicon Valley  USA: Východní pobřeží.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Podpora podnikání z Operačního programu Podnikání a inovace CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Podpora poradenských služeb a exportu v letech Ing. Dita Kabelková Projektový manažer RAVEN Consulting, a.s. Praha,
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Český technologický akcelerátor CzechAccelerator
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Transkript prezentace:

Úloha agentury CzechInvest při implementaci Operačního programu Podnikání a inovace Ing. Michal Vodrážka | Statutární náměstek GŘ Praha, 20. listopadu 2012

Cíle agentury CzechInvest Zvyšovat konkurenceschopnost firem prostřednictvím podpory jejich rozvoje a vytvářením vhodných podmínek pro podnikání Agentura CzechInvest odborně provází žadatele od začátku až do konce projektového cyklu Cílem agentury je napomoci k co největšímu počtu úspěšně realizovaných projektů OPPI, které povedou ke zvýšení konkurenceschopnosti sektoru průmyslu a služeb, rozvoji podnikání, podpoře inovací, stimulaci poptávky po výsledcích výzkumu a vývoje, podpoře podnikatelského ducha a růstu hospodářství založeného na znalostech pomocí kapacit pro zavádění nových technologií a inovovaných výrobků, včetně nových informačních a komunikačních technologií.

Úloha agentury CzechInvest Implementační orgán OPPI Agentura administruje projekty dotačních programů OPPI Agentura komunikuje s žadatelem od podání žádosti až po ukončení procesu monitorování Agentura zajišťuje ekonomické hodnocení žadatelů a projektů Agentura zajišťuje administraci Žádostí o platbu a Monitoring Agentura realizuje interní projekty financované z OPPI zaměřené na podporu rozvoje firem Agentura nastavuje efektivní postupy pro budování absorpční kapacity OPPI: Přitom využíváme především těchto nástrojů: cílené a tematické konference, semináře a workshopy prezentace úspěšných projektů maximální dostupnost informací pro žadatele na úrovni RK, webových stránkách a Zelené lince OPPI MKT a PR propagaci programů podpory OPPI

Administrace programů OPPI

Administrace projektů OPPI Příprava projektu  Primární konzultace s potencionálními žadateli, zda jejich projekt spadá do OPPI – konzultace, posouzení podnikatelského záměru Podání žádosti  Administrace podané žádosti – kontrola, zda obsahuje veškeré náležitosti a zda splňuje podmínky programu Realizace projektu  Poskytování informací v průběhu realizace projektu, kontrola Výběrových řízení  V průběhu podání a realizace projektu má žadatel možnost komunikovat s PM prostřednictvím nástěnky v aplikaci eA nebo se se svým dotazem obrátit na Regionální kanceláře či Zelenou linku agentury CI Žádost o platbu  Formální a dokladová (věcná i finanční) kontrola; v případě zjištění nejasností vyzve agentura žadatele k doplnění či odstranění nedostatků Monitoring  Kontrola monitorovacích zpráv, Archivace Monitorovací kontroly/Kontroly na místě  Pomoc žadatelům s jejich projekty přímo v místě realizace projektu

Životní cyklus projektu Finanční hodnocení Hodnocení projektů Žádost o platbu a kontrola na místě Monitoring Podání žádosti

Proces administrace projektu A B C D E 5 dnů15 dnů x dnů dle konkrétní výzvy a programu Proces hodnocení projektu A založení Master účtu, ELEKTRONICKÝ PODPIS B podání Registrační žádosti (finanční výkazy, rating) C schválení Registrační žádosti – hodnocení přijatelnosti žadatele a projektu včetně ekonomického hodnocení (zda odpovídá podmínkám programu) D podání Plné žádosti (studie proveditelnosti, finanční realizovatelnost projektu, specifické přílohy dle programu) – hodnocení projektu na základě stanovených výběrových kritérií (externí hodnotitelé, hodnotitelská komise) Epodpis Podmínek poskytnutí dotace a vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace

Počet projektů za jednotlivé programy OPPI Program Přijaté PŽRozhodnuto Počet projektůObjem (Kč)Počet projektůObjem (Kč) ICT V PODNICÍCH ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY ROZVOJ EKO-ENERGIE INOVACE – INOVAČNÍ PROJEKT INOVACE – PATENT POTENCIÁL PROSPERITA KLASTRY TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY ŠKOLICÍ STŘEDISKA NEMOVITOSTI PORADENSTVÍ MARKETING CELKEM Zdroj: CzechInvest,

Žádosti o platbu OPPI Program Proplaceno počet projektůpočet ŽoplČástka ( v Kč) ICT V PODNICÍCH ICT A STARTEGICKÉ SLUŽBY ROZVOJ EKO-ENERGIE INOVACE – INOVAČNÍ PROJEKT INOVACE – PATENT POTENCIÁL PROSPERITA KLASTRY TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY ŠKOLICÍ STŘEDISKA NEMOVITOSTI PORADENSTVÍ MARKETING CELKEM Zdroj: CzechInvest,

Interní projekty agentury CzechInvest z OPPI Projekty financovány z -- OPPI, prioritní osa 6 Služby pro rozvoj podnikání, oblast podpory 6.1 Podpora poradenských služeb, program Poradenství

CzechAccelerator Cíl programu Urychlit rozvoj firmy na cílovém trhu i v České republice Pomoc při hledání:  investice pro financování dalšího rozvoje firmy (fond rizikového kapitálu, business angel)  technologického partnera pro další rozvoj produktu (kapitálový vstup, převzetí, spolupráce při vytvoření vhodné distribuční sítě) Účel programu Přivést české technologické MSP do vyspělých zemí (USA, Singapur, Švýcarsko, Izrael), ve kterých mohou komercializovat svoje produkty Příjemce podpory Malé a střední podniky (start-up firmy) v sektorech ICT, life sciencies, cleantech, nanotechnologie Žadatel je vlastník jasně definovaného, existujícího (případně rozpracovaného) technologického produktu (výrobku nebo služby) a má vysoký potenciál k úspěšné komercializaci svého produktu a vysoký zájmem a motivaci o průnik na mezinárodní trhy Žadatel má vysoký růstový potenciál, je zaměřený na rozvoj technologických řešení

CzechAccelerator Podporované aktivity Předodjezdová příprava Právní školení(ochrana duševního vlastnictví), marketingové a ekonomické poradenství (100% podpora) Podpora v místě působení Pobyt v délce 2 až 6 měsíců v zahraničí v CzechAcceleratoru (100% podpora) Přístup k networkingovým aktivitám (100% podpora) Licencování a patentování, ochrana IPR (100% podpora;max. 200 tis. Kč/firma) Účast na konferencích a odborných seminářích (100% podpora;max. 200 tis. Kč/firma) Služby odborných poradců, školení a mentoring v destinaci (50% podpora;max. 200 tis. Kč/firma) Podpora cestovních nákladů a ubytování (50% podpora; max. do stanoveného limitu)

CzechEkoSystem Cíle projektu Cílem projektu je zvýšit připravenost firem v počátečním stádiu vývoje pro uplatnění startovního financování firem formou rozvojového kapitálu. Účel programu Podpora rozvoje začínajících inovačních firem poskytnutím poradenství v oblastech řízení a chodu společnosti, komercializace, celkového využití potenciálu MSP včetně celkového zhodnocení výsledků výzkumu, vývoje a inovačních aktivit podnikatelů a jejich partnerských univerzit či jiných výzkumných institucí. Získání praktické zkušenosti při komercializaci vlastního produktu či služby, praktické uplatnění jejich podnikatelského záměru a posílení marketingových a manažerských schopností Příjemce podpory Začínající podnikatelé s inovativními podnikatelskými záměry (MSP) Základní charakteristika projektu Místo realizace – ČR mimo hl. m. Praha Míra podpory % Výše podpory 0,2 – 3 mil. Kč Administrace se liší od standardních programů OPPI (Hodnocení a komunikace probíhá mimo eAccount)

CzechEkoSystem Vyhledání nápadu Skaut, Kouč VŠ Vyhledání nápadu Skaut, Kouč VŠ Hodnocení nápadu Skaut s Koučem a PM hodnotí vhodnost nápadu/projektu Skaut pomáhá s přípravou žádosti Hodnocení nápadu Skaut s Koučem a PM hodnotí vhodnost nápadu/projektu Skaut pomáhá s přípravou žádosti Administrace a hodnocení Prezentace před hodnotitelskou komisí Administrace a hodnocení Prezentace před hodnotitelskou komisí Evaluace Závěrečná prezentace na fóru investorů Úspěšní obdrží certifikát Evaluace Závěrečná prezentace na fóru investorů Úspěšní obdrží certifikát Formulování nápadu Žádost o podporu Koučink a Poradenství Seed Fund MPO Investorské fórum Ostatní investoři Týmová práce na Žádosti o podporu Týmová práce na Business plan Rozvojový plán Finální žádost Týmová práce na Finální business plan Prezentace žadatele Týmová práce na Představení business plánu investorům

CzechEkoSystem – aktuální informace Současný stav realizace projektu CzechEkoSystem V rámci zajištění odpovědného a efektivního fungování agentury CzechInvest rozhodlo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR o interním i externím prověřování jejích aktivit. To se týká rovněž projektu CzechEkoSystem, a proto byl dočasně pozastaven. Agentura CzechInvest nyní nemůže podnikat další kroky ve zpracování žádostí o podporu, které byly v první výzvě do projektu CzechEkoSystem podány. Na základě výsledků prováděných kontrol a prověření bezvadnosti všech procesů bude rozhodnuto a dalším pokračování projektu. Předpokládané obnovení činností v rámci projektu CES do konce listopadu 2012 I. Výzva projektu CES Bylo podáno celkem 46 projektů, z toho byly 3 vyřazeny pro nesplnění podmínek Všechny projekty jsou vyhodnoceny po formální stránce a připraveny k předání externím hodnotitelům Nová výzva (II. Výzva) projektu CES Vyhlášení nejdříve v 2. polovině prosince 2012

Publicita OPPI

Publicita OPPI – jsme tu pro žadatele Zelená informační linka o programech podpory podnikání  v provozu každý všední den mezi 9 – 13 hodinou; průzkum Zelené ukázal, že jsou žadatelé s prací analytiků spokojeni a že považují tuto službu za velkou pomoc při zpracování projektů Sběrná adresa  možnost žadatelů posílat dotazy analytikům SF, kteří jim do 3 pracovních dnů poskytnou kvalifikovanou odpověď Webové stránky a aktualizační mailing  aktuální informace o OPPI, návody, příručky a další užitečné dokumenty + měsíční rozesílání novinek na zaregistrované uživatele skrze webové stránky CI Činnost regionálních kanceláří agentury CzechInvest  poskytování osobních a telefonických konzultací  pořádání tematických seminářů v jednotlivých krajích ČR Přínos: znalost prostředí, možná konzultace přímo v regionu žadatele Konzultace s programovými manažery na centrále agentury CI  posouzení podnikatelského záměru, konzultace k postupu v konkrétním projektu

Semináře OPPI -- semináře k aktuálním výzvám, na téma registračních a plných žádostí (informace o nejčastějších chybách při předkládání žádostí o dotaci) -- semináře Jak na monitoring a žádost o platbu -- semináře Výběr dodavatele v OPPI -- v roce 2012 bylo v rámci seminářů pořádaných regionálními kancelářemi a centrálou CI proškoleno během 115 seminářů cca 2111 zástupců žadatelů a příjemců dotace v OPPI -- semináře zaměřené na úzkou problematiku pro malý počet účastníků → efektivní proškolení ušité na míru zastoupených projektů -- možnost individuálních konzultací s programovými specialisty po ukončení semináře

Statistika Zelené linky I.

Statistika Zelené linky II.

Statistika Zelené linky III. Nejčastější témata dotazů v roce 2012Počet Aplikace eAccount1775 Metodické dotazy1515 Nemovitosti1516 Eko - energie1150 Rozvoj1094

Děkuji za pozornost. Kontaktujte nás!

Agentura pro podporu podnikání a investic Státní příspěvková organizace založena v roce 1992 Štěpánská Praha tel