Rámcová dohoda o stresu spojeném s prací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Seminář TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Závěrečná konference k projektu „Prevence násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče“ Shrnutí výstupů projektu a jejich udržitelnost.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Ing. Stanislava Správková
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku násilí na pracovištích, zejména zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.01/ Projekt realizovaný Unií zaměstnavatelských svazů ČR financovaný z Operačního programu Lidské zdroje.
„Zvýšení adaptability zaměstnanců působících v sekci kultura“ registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.06/ Ing. Radka Soukupová seminář MK
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a státním rozpočtem České republiky Moderní formy profesního vzdělávání Konference k projektu Orlová -
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
I. Identifikace projektu Zahájení a ukončení projektu : – Projekt se zaměřuje na tři základní nosné části :  zmapování stavu a vývoje.
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO PRŮZKUMU VE VYBRANÝCH ORGANIZACÍCH Projekt OP LZZ „Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ing. Stanislava Správková
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Rámcová dohoda o stresu spojeném s prací Mgr. Kateřina Hofmannová OS ZSP ČR ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Byla podepsána v říjnu 2004 v Bruselu: Evropští sociální partneři: Zástupci zaměstnanců EOK Zástupci zaměstnavatelů UNICE/UEAPME a CEEP Implementace Rámcové dohody do národních politik ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Výskyt pracovního násilí Dlouho trvající Jednorázový Mezi kolegy Od nadřízených k podřízeným Od zaměstnanců k nadřízenému Od klientů k zaměstnancům Vznik na jakémkoli pracovišti kdykoli ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Cíl dohody Porozumět problematice pracovního násilí (jde o kolektivní ne individuální záležitost) Součinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Pracovní násilí je důsledkem nepřiměřeného chování jedince či více osob vůči jedné i více osobám ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Formy pracovního násilí Psychické násilí Verbální ponižování, bossing (nadřízený šikanuje podřízené), mobbing (kolegové), staffing (zaměstnanci nadřízeného), slovní obtěžování (včetně sexuálního) apod. Špatně prokazatelné násilí Fyzické násilí Strkání, kousání, štípání, kopání, fackování, bodání, střílení. Toto násilí je poměrně snadno prokazatelné, na těle oběti zanechává znatelné stopy. ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Předcházení, odhalování a zvládání pracovního násilí Poskytnout zaměstnancům i jejich zaměstnavatelům možnost řešení přímo v místě incidentu (vzdělávání, diskuse, zavádění preventivních opatření, postihy agresorů apod.) Proškolování vedoucích pracovníků Zaměstnavatelé musí veřejně postihovat agresory ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Konkrétní opatření Ochrana a podpora oběti a diskrétnost přístupu k ní Okamžité řešení stížností a podnětů Spravedlivé vyslechnutí a zacházení s oběma stranami Doložení stížností fakty a informacemi Postih nepravdivých obvinění Případná pomoc z vnějšku ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Naplnění dohody Každoroční zpráva o plnění dohody určená Výboru pro sociální dialog EU Plnění dohody členskými organizacemi v jednotlivých zemích Doplnění o směrnice EU o zavedení zásady rovného zacházení pro muže a ženy ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Důsledky pracovního násilí pro zaměstnance Psychosomatické poruchy Poruchy spánku, únava, deprese Poruchy koncentrace Sklon k závislostem Poruchy sebehodnocení, sebereflexe, sebedestrukce, myšlenky na sebevraždu Uzavřenost, vyčlenění se z pracovního kolektivu Zhoršování se pracovních výsledků Časté absence, posttraumatické stresové poruchy, fobie, zažívací psychosomatické a zažívací potíže, sociální izolace, rodinné a finanční problémy ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Důsledky pracovního násilí pro zaměstnavatele Klesající motivace zaměstnanců Vyšší fluktuace zaměstnanců Potíže udržet si stávající odborníky Potíže s náborem zaměstnanců Celkové zhoršení pracovních vztahů Nárůst nemocnosti zaměstnanců (nutnost zástupů) Úbytek klientů Celkový nárůst nákladů (odškodné, zaučení nových pracovníků apod.) Snížená efektivita a produktivita práce, celkový ekonomický propad ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Projekt: CZ:1.04/1.1/02/1/00006 Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku násilí na pracovištích, zejména zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Zdůvodnění potřebnosti projektu Celospolečenský růst násilí a vzestup agresivity Snižování sociálních jistot Zvyšující se tlak na výkonnost, produktivitu, flexibilitu Globální ekonomické prostředí Zostřující se konkurence Rostoucí hrozba nezaměstnanosti Rozpad tradičních hodnot ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Identifikace nositele projektu Českomoravská konfederace odborových svazů Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Identifikace partnera projektu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Unie zaměstnavatelských svazů České republiky ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Role nositele projektu Koordinace projektu Realizace výběrových řízení Formální zajištění projektu Oslovení cílové skupiny a kontaktních a klíčových osob Realizace konferencí a seminářů Zajištění publicity projektu ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Role partnera projektu Výběr organizací, které se aktivně účastní realizace projektu Výběr organizací, které se zúčastní pouze jako příjemci vzdělávacích aktivit Realizace výběrových řízení Zajištění publicity projektu ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Projekt byl schválen na 24 měsíců Trvání projektu Projekt byl schválen na 24 měsíců Zahájení projektu: 1.2.2010 Ukončení projektu: 31.1.2012 ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Realizace Po celém území ČR mimo regionu Praha Asociace nemocnic ČR Asociace českých a moravských nemocnic Asociace zdravotnických záchranných služeb Asociace poskytovatelů sociálních služeb ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Dílčí cíle Zmapování aktuálního stavu výskytu a vývoje násilí na pracovištích Prevence rizik - vývoj nástrojů a postupů, odhalování a zvládání pracovního násilí (osvěta, vzdělávání, propagace, pracovní právo, BOZP, rozvoj lidských zdrojů) Vytvoření akreditovaných vzdělávacích textů – MZ, MPSV ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Zlepšení kultury a bezpečí na pracovišti Hlavní cíle Zlepšení kultury a bezpečí na pracovišti Zvýšení adaptability zaměstnanců i zaměstnavatelů z oblasti zdravotnictví a sociální péče Vytvoření akreditovaného kurzu funkčního i mimo dané obory ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Vzdělávací moduly 4 vzdělávací moduly Obecná problematika násilí na pracovišti a právní souvislosti Psychologické aspekty násilí na pracovišti a krizová komunikace Základy sebeobrany Management prevence násilí Vyrovnaný podíl teoretické a praktické výuky Vysoká odbornost a aktuálnost ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Profesionální zásahové týmy Klíčové osoby z řad zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů z 5 – 8 organizací Odborníci na problematiku BOZP, sebeobranu, pracovní právo, psychologii, ekonomii, zdravotničtí pracovníci a prac. sociální péče Budou poskytovat metodickou a poradenskou činnost pro sociální partnery i zaměstnance Stanou se školiteli cílové skupiny ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Schopny tvořit nejrůznější doporučení a preventivní opatření Naučí se pracovat s obětí pracovního násilí a řešit posttraumatické reakce po fyzickém útoku Dostanou návod jak rozpoznat osoby se sklony k agresi a pracovat s nimi Naučí se bezprostředně zasáhnout v krizových situacích při výskytu fyzického útoku Schopny tvořit nejrůznější doporučení a preventivní opatření Zahájení červen 2010, ukončení říjen 2010 ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Úkoly fáze A Oslovení cílové skupiny – zaměstnavatelé a zaměstnanci zdravotnictví a sociálních služeb Zajištění distribuce dotazníků cílové skupině (1500 osob) Zajištění sběru dat od cílové skupiny Příprava vzdělávacích modulů ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Úkoly fáze B Zajištění proškolení klíčových osob – 60 Proškolení účastníků vzdělání - 800 Zajištění zázemí pro vzdělávání Osvětová činnost na pracovišti na téma prevence násilí na pracovišti (při kolektivním vyjednávání nebo jiné formě sociálního dialogu) ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Dobrovolné zásahové týmy Jsou tvořeny proškolenou cílovou skupinou (800 účastníků) Délka trvání kurzu 80 hodin Jsou školeny klíčovými osobami Zahájení činnosti na počátku 8. měsíce a ukončení na konci 23. měsíce trvání projektu ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Diagnostické šetření Zmapování stavu, vývoje a celková objektivizace problematiky pracovního násilí - dotazníkové šetření, statistické šetření, statistická analýza, stanovení požadavků na další úrovně Oslovení 1500 respondentů cílové skupiny (zaměstnanci a zaměstnavatelé ve zdravotnictví a sociálních službách ČR Vznik akreditovaných vzdělávacích textů Zpracování a tisk závěrečné zprávy Zahájení ve 3. měsíci a ukončení na konci 6. měsíce trvání projektu ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Publicita Zajistí ji nositel projektu Cílem je informovat cílovou skupinu a veřejnost o účelu a přínosu projektu pro pracovníky a zaměstnavatele ve zdravotnictví a sociálních službách Oslovení odborné veřejnosti a veřejnosti obecně Využití internetu, konferencí, inzerce v odborných periodikách Zdravotnických novinách, Tribune, Sondách, odborovém Bulletinu, účast na odborných diskusích, monitorovací zpráva, informační letáky ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Závěrečná konference Zhodnocení projektu, jeho realizace, závěry a úspěšnost budou prezentovány na závěrečné konferenci (únor 2012), která se bude konat za účasti nejen účastníků projektu, ale rovněž široké odborné veřejnosti, vzdělavatelů a zaměstnavatelů. O průběhu a výsledcích projektu bude vydán sborník. Závěrečná konference má za cíl předat výsledky a zkušenosti z průběhu projektu a svěřit další průběh vzdělávání jednotlivým organizacím, ve kterých vzdělávání probíhalo a zástupcům vzdělávacích institucí, které byly do projektu zapojeny. ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Celoživotní i profesního vzdělávání zdravotnických pracovníků a pracovníků v sociálních službách zabraňuje prohlubování problému pramenícího z neznalosti příčin, stresu, projevů a následků pracovního násilí. ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006

Více o projektu:. ttp://osz. cmkos. cz/. - Vzdělávání Více o projektu: ttp://osz.cmkos.cz/ - Vzdělávání - Projekt – Násilí na pracovišti Dotazník: www.euroeduca.cz - Zakázka ČMKOS ESF - CZ:1.04/1.1/02/1/00006